FIAT 500 2020 - Armani, Bulgari és Kartell öltönyben

Az új 500-as változást célzó, a Földnek szebb jövőt adni vágyó stratégiájának kidolgozásában nemcsak Leonardo di Caprio működött együtt a Fiattal, hanem az olasz olasz dizájn három ikonikus alakja: Giorgio Armani, Bvlgari és a Kartell is osztozik a márka filozófiájával, így keltve életre azt a stratégiát, melyben a fenntarthatóság szorosan összefonódik a kiemelkedő szakértelemmel, kreativitással és innovációval. Ennek eredményeként született meg az új 500-as három különleges újraértelmezése: az 500 Giorgio Armani, a B.500 „MAI TROPPO” by Bvlgari és az 500 Kartell.

A Milánóban leleplezett három egyedi kivitel arról tanúsodik, hogy a fenntarthatóság és a Föld helyzetének javítását célzó törekvések ma már rendkívüli erőt képviselnek. Giorgio Armani, Bvlgari és Kartell – ezek a vállalatok világszerte az olasz kiválóság jelképei; nem véletlen, hogy ők is részt vettek az új 500-as projektben. Ahogy az 500-as is ikonikus olasz tárgy: a New York-i MoMA-ban (Modern Művészetek Múzeumában) is kiállított négykerekű apróság egyszerre használati tárgy, ékszer és haute couture öltözék, miként azt az alábbi projektek is mutatják. Az exkluzív műalkotásokat stílusuk, kreativitásuk, valamint természetes és újrahasznosított anyagokra épülő, igényes kidolgozásuk egyértelműen kiemeli a tömegből, vitathatatlan a változásra törekvő szellemük.

FIAT 500 Giorgio Armani – A négykerékre szerelt fa

Senki nem értelmezheti olyan tökéletesen a stílus fogalmát, mint Giorgio Armani, az olasz elegancia világának koronázatlan királya. Armani haute couture stúdiója az időtlen testre szabás és a fenntarthatóság égisze alatt valósította meg az elektromos 500 átiratát: lézertechnológiát alkalmazva igyekezett a karosszéria fémfelületeinek exkluzív mikrogravírozásával lemásolni a szövetkárpit térbeliségét. Az eredményt jól hangsúlyozza az Armani szürke-zöld „selyem hatású” színe. Ráadásul a karosszéria fényezésénél használt, áttetsző festékanyag felső rétege titán-oxidot tartalmaz, mely a szennyező anyagokat és a szagokat elnyelve tisztítja a levegőt. Az új 500-hoz felhasznált festékmennyiség légtisztítási kapacitása 10 m2-nyi falevélnek – azaz egy fa teljes felületének – felel meg, vagyis az új 500-as Giorgio Armani „úgy működik”, mint egy „négykerékre szerelt fa.” Ugyancsak hangsúlyos stíluselem a keréktárcsán és a kabrió modell vászontetején is feltűnő „GA” logó, melyek mindenki számára világossá teszik, hogy az olasz autócska származását.
fiat500 2020giorgioarmani06Az utastérben szintén természetes és elegáns részletekkel találkozunk. Az ülést a Poltrona Frautól származó, tanúsítottan természetes bőrkárpit borítja, a bézs-szürke árnyalatú finom anyagot mikromintázatú gyapjúsávok, valamint a legkiválóbb bőrdíszműves motívumok gazdagítják. A kárpitok természetes, hiteles jellegét a műszerfal-betét plasztikus, ívelt kialakítása is erősíti. A rekonstruált fából készült, vékony alumínium intarziákkal ékesített betét az Armani/Casa termékcsalád eleganciáját és modernségét idézi.

FIAT B.500 „MAO TROPPO” - Soha nem túl sok

A Bvlgari egyedi kivitele tisztelgés a kézműves termelés és a szépség előtt. A márka az évek során újraírta az ékszerek világának szabályait, és olyan trendeket indított útjára, amelyek a modern formatervezés emblematikus példájává váltak. A La Dolce Vitában is központi szerepet játszó FIAT 500 legújabb változata önmagában is igazi ékkő, a legfinomabb anyagokból építkező, részletekbe menő figyelemmel kidíszített belső terével, valamint azokkal az egyedülálló felületi elemekkel, amelyek összetéveszthetetlen színeikkel és motívumaikkal a Bvlgari római gyökereit idézik. Nem is kaphatott tehát más nevet, mint a „MAI TROPPO”, azaz „Soha nem túl sok.”
fiatB500mai troppo 2020eA B.500 „MAI TROPPA” sáfrányszínű gyöngyház fényezését, a Bvlgari ikonikus árnyalatát a római naplementék kromatikus variációi ihlették. Ezt a hatást erősíti a kézi kézi mestermunkával létrehozott festékanyag apró jellemzője: a spéci árnyalat az ékszergyártás hulladékából visszanyert aranypornak köszönhető. Emellett a saját fényéven fürdőző, környezetbarát kocsi küszöboldalai és elülső karosszéria-betétei különleges üvegezési eljárással készültek, a felnik pedig a Bvlgari ősi szimbólumát, a csillagot mintázzák. Mindehhez arannyal bevont fekete lakkfelület, polírozott arany oldalsó „ékszer” embléma, valamint gyémánttal kirakott B.500 logó társul.
fiatB500mai troppo 2020csAz újrahasznosítás filozófiájával az utastérben is találkozhatunk. A műszerfalat régi Bvlgari selyemsálakból „szőtt” kárpitozás teszi utolérhetetlenül ízlésessé, kifinomulttá. A zöldeskék bőrbe vont üléseket hímzett 'Diva' mintázat, arany részletek és sálbetétek díszítik. A kabin kialakítására három féldrágakő: egy brossba foglalt ametiszt, topáz és citrin teszi fel a koronát. A kormánykerék közepén elhelyezett, eltávolítható bross a Bvlgari aranyműves mestereit dicsérik.

FIAT 500 Kartell - Főszerepben a Kabuki

Az olasz ipari formatervezés meghatározó márkájának aktuális alkotásában a kreativitás és az innováció kel életre: a felhasznált anyagok együttesen lehelnek életet a modern formatervezés ezen mintapéldányába. A kasztni monoblokk fényezése olyan különleges koncepciót takar, amelynél a különböző anyagok – fém, üveg, gumi, műanyag és szövet – azonos Kartell-kék színárnyalatban jelennek meg. A festés során alkalmazott környezetbarát króm anyagnak hála, a felületek tükörként verik vissza a fényt. A karosszéria síkjából kiemelkedő két márkalogó ugyanakkor homokfúvott polikarbonátból készül, hogy jobban érzékelhető legyen az anyaguk és a mélységük. Emellett a külső leginkább szimbolikus elemei a hasznos élettartamuk végére ért parabola projektorokból visszanyert, az első hűtőnél, a keréktárcsáknál és a külső tükörháznál feltűnő polikarbonát komponensek. Az ezeket jellemző, a Kartell Kabuki lámpákat idéző Kabuki mintázat határozza meg az autó személyiségét is. Még a belső térben is dominál, a műszerfali betétet fedő polikarbonát fedéltől kezdve az ülésekig bezárólag, mindenhol megjelenik.
fiat500 2020kartellA karosszéria Kartell-kék fényezése és a ragyogó beltér közötti kontraszt lenyűgöző: olyan letisztult, világos környezetet teremt, amelyben a meleg fények mellé hideg tónusok társulnak. A kabinban használt, finomtapintású szövetműanyagok 100 százalékban újrahasznosított polipropilénből „állnak össze”, ugyanúgy, ahogy a legfrissebb Kartell kollekció ülései.

fiat500 2020tAz olasz zsenialitás mesterművei egy jótékonysági árverési projekt részét képezik. Az 500 Giorgio Armani, a B.500 „MAI TROPPO” by Bvlgari és az 500 Kartell – eladásából származó bevételt teljes egészében egy, a biodiverzitás és a Föld megóvásáért küzdő non-profit szervezet: az Earth Alliance kapja meg, amely Leonardo Di Capriót is alapítói között tudhatja.