Toyota Hiace - Minden fuvar örömünnep

Szinte elnyűhetetlen, viszont a dinamikus vezethetőség nem tartozik a Toyota Hiace hagyományos erősségei közé. Egy japán tuningmester szerint azonban csak megfelelő futóműre van szükség, s máris kész a futárok álomautója.

Eiji Daito, a hirosimai TotalCreate E.Prime műhely tulajdonosa, korábban Nissan Silvia átépítéseivel szerzett nevet magának japán tuningkörökben. Amikor azonban szervizkocsit választott, nem volt kérdés számára, hogy egy Toyota Hiace-re bízza az alkatrészek és anyagok szállítását. Az évek során persze csinált néhány átalakítást a 2005-ben vásárolt furgonon, hogy saját ízléséhez és igényeihez igazítsa annak képességeit.
Elsőként a Toyota furgon futóművét javította fel. Lecserélte a lengéscsillapítókat, erősebb első torziós rugókat épített be, a hátsó laprugókat pedig leültette. Ezt követték a keményebb kanyarstabilizátorok, valamint az egyedi gumibakok. Ugyanakkor hiába kanyarodunk gyorsan, ha utána nem tudunk megállni, ezért egy második generációs Subaru Impreza STi első és hátsó Brembo fékjeit szerelte be az áruszállító alá. Már az első fékek is komoly munkát igényeltek, hátul viszont gyárilag dobfékek dolgoztak, így a teljes rendszert a semmiből kellett újraterveznie.
Az is rögtön látszik, hogy a gyöngyházfehérre fújt, 20 colos keréktárcsák nem gyári darabok, ahogy eredetileg a 225/35R20 méretű NittoNT555 abroncsokat sem furgonokhoz tervezték. Ráadásul be sem fértek volna, ezért a kerekek helyigényéről a kerékdob tíz milliméteres szélesítésével gondoskodott az alkotó. Az autó különleges karakterét a Hiace európai kiviteléhez tervezett első és hátsó kötények, házi készítésű küszöbtoldat, tükörházba integrált irányjelzők, valamint módosított első és hátsó lámpatestek teszik teljessé. A futómű és a külső dizájn harmonikus egységébe simul bele az utastér is: állítható támlájú Bride versenyülések, perforált bőr váltókar és Alcantara ajtópanelek fogadják a szerencsés pilótát.
toyotahiacetuning04Ezek után már csak a motortuning lenne hátra, de azt tudatosan kerüli Eiji Daito. Mivel a furgont elsősorban munkaeszköznek tekinti, s a megbízhatóság mindennél fontosabb, inkább meghagyta eredeti állapotában a 2.7 literes, négyhengeres 2TR-FE benzinmotort. Azért a kipufogót lecserélte egy középen kivezetett, dupla végcsövű rendszerre, ám az erőforrás maximális teljesítménye nem változott, továbbra is 160 lóerős. Végül, de nem utolsósorban a differenciálművet részlegesen önzáró egységgel váltotta ki.
Előfordulhat, hogy Eiji Daito később meggondolja magát, s a négyhengeres egységet is megpiszkálja. Ebben az esetben érdemes megnéznie egy másik tokiói tuningmester V6-os Toyota Hiace átépítését.