Toyota GR Yaris RS 2021 Nem kapunk belőle

Motorsport-ihletésű anyagokból építkezik, sport-futóműve ugyancsak igényes, ám a GR Yaris brutális erejű turbómotorját nem kapja meg a GR Yaris RS, a Toyota – egyelőre – belpiacos újdonsága.

toyotagryarisrsjdmspec2021aA Toyota GR Yaris karosszéria-felépítését – alumínium gépház-fedelét és nyílászáróit, valamint szénszálas tetőlemezét bármely más sportautó is megirigyelné. Nem véletlenül, hiszen a 272 lóerős gép a Toyota új rali-versenyautójának a homologizációs alapja, amely különlegesen hangolt sport-futóművével is kimagaslik a mezőnyből. Így a GR Yaris az egyik legkívánatosabb újdonság a piacon, de vannak olyanok, akiknek hiába tetszik a telivér versenycsikó stílusa, nincsenek kellően felkészülve a brutális erő mindennapi használatára. Nekik készül az RS verzió.
toyotagryaris2020gBizony, a Toyota japán ügyfelei szerencsés helyzetben vannak: a vállalat ugyanis a hazai piacán nem egy, hanem három kivitelben hozza forgalomba a GR Yarist. Az RC verzió maga a homologizációs modell, amelyből számos „felesleges” tömegnövelő extrát (például a multimédiás rendszert) kiszereltek. Az RZ minden műszaki részletében megegyezik az RC variánssal, az elöl-hátul részlegesen önzáró differenciálművel szerelt, szabályozható összkerékhajtástól kezdve a speciális hatfokozatú kézi váltón át a kovácsolt BBS keréktárcsákig, de nem nélkülözi a kényelmi extrákat sem – és mindezért 30 kilós ballaszttal fizet.
toyotagryarisrsjdmspec2021Az igazi különlegesség viszont a GR Yaris RS. Az Európában nem kapható modell megőrzi a drága anyagokból építkező, háromajtós karosszériát, a sportos futómű-beállításokat, valamint a sportabroncsokkal szerelt, kovácsolt BBS könnyűfém keréktárcsákat, a hajtásláncot azonban egy jóval prózaibb darabbal váltja ki. Az 1.5 literes, soros háromhengeres benzinmotor és a tíz, előre programozott áttétellel üzemelő, de valójában fokozatmentes (Direct Shift CVT) sebességváltó párosítása szerényebb menetteljesítményeket eredményez (a motorteljesítmény mindössze 120 LE), viszont cserébe a fogyasztása is jóval alacsonyabb, és nyilván a biztosítási költségek is kedvezőbbek.
toyotagryarisrsjdmspec2021cA barátságos, de tekintélyt parancsoló megjelenésű kisautó középső fivére, az RZ is a figyelem középpontjába kívánkozik: azok a japán ügyfelek, akik még az első félév vége előtt (azaz június 30-ig) leadják rendelésüket, választhatják a korlátozott példányszámú Limited Edition kivitelt. Ez matt fekete fényezéssel kerül forgalomba, olyan különleges opciókkal fűszerezve, mint a márványmintázatú karbon tetőlemez vagy az élénk színű sportülés. Mégsem ez teszi őket különösen vonzóvá, hanem a legendás Toyota-versenyző Morizo (azaz maga Akio Toyoda cégelnök) aláírásával ellátott szélvédő.
toyotagryarisrsjdmspec2021dToyoda úr egyébként annak idején, a GR Yaris világpremierjén így nyilatkozott az autóról: „Ahelyett, hogy sorozatgyártású típusból fejlesztettünk volna versenyautót, a GR Yaris egy motorsportban született autó utcára adaptált változata. Ez az első olyan Toyota modell, amelyet ezzel a fordított logikával fejlesztettünk – azonban korántsem az utolsó. Szeretnénk, ha a GR Yaris kapcsán párbeszédet kezdeményezhetnénk, és együtt fejlődhetnénk ügyfeleinkkel.”
toyotagryarisrsjdmspec2021cs