Toyota Hilux V8 AMG Munkagép, igazi férfiaknak

Egy dél-afrikai Hilux-tulajdonos nem akármire, hanem az AMG legendás, 6,2 literes V8-asára cserélte le a gyári négyhengeres Toyota motort a pickupjában. Pedig az autóval nem gyorsulási versenyekre jár, hanem a mindennapi ügyeit intézi és rendszeresen vontat.

toyotahilux amgmotorral07Már eddig is létezett Dél-Afrikában fejlesztett, V8-as motorral hajtott Toyota Hilux, de azokat az autókat csak a Tereprali világkupa versenyein lehet látni, utcai verziót sosem gyártottak belőlük. Az ötliteres, Lexus szívómotorral hajtott, csővázas, középmotoros, független hátsó futóművel rendelkező versenyautók már évek óta a legfőbb esélyesnek számítanak a világ legnehezebb autóversenyének tartott Dakar-ralin, sőt, Nasser Al-Attiyah 2019-ben egy ilyen géppel szerezte meg az abszolút győzelmet.
toyotahilux amgmotorral02Talán ezek a Toyota Gazoo Racing dél-afrikai részlegén fejlesztett gyári versenyautók adták az ihletet Quentin Boylan dél-afrikai Hilux-tulajdonosnak és a Colt & Toyota Spares autóalkatrész üzlet tulajdonosának, hogy egy szép hangon gurgulázó V8-ast építsen be a 2,8 literes eredeti motor helyére a saját pickupjába, amikor az egy karambol miatt javításra szorult. A választása a Mercedes házi tuningrészlegének, az AMG-nek az első saját fejlesztésű V8-asára, a 2007-ben bemutatott M 156-osra esett. A 6,2 literes, kézzel épített szívómotor a Hiluxban több mint 500 lóerőt ad le, a maximális nyomatéka pedig 630 Nm.
toyotahilux amgmotorral09Látványra sem utolsó az erőforrás a fényes fekete burkolatával, melyet piros csíkok és feliratok díszítenek. Csak a MoTec M150 motorvezérlő elektronika több mint 3000 dollárjába került a tulajnak, de megérte a befektetést, mert így az M 156 minden paramétere szabadon állítható, és az elektromos „drive by wire” gázpedállal is könnyebb volt összehangolni a V8-ast. „Azért építettem meg ezt az autót, mert a szenvedélyem az egyedi járművek építése, és ehhez a japán modellek jelentik a legjobb alapot”- nyilatkozta Quentin a Cars.co.za-nak.
toyotahilux amgmotorral14Figyelemreméltó tény az is, hogy a hétköznapokon, illetve vontatásra is használt V8-as Hiluxban nem az AMG hétfokozatú Speedshift MCT automata váltója, hanem a Toyota hatfokozatúja egysége teljesít szolgálatot, az ugyanis a tulajdonos szerint finomabban működik és minden további nélkül bírja a hatalmas nyomatékzuhatagot. Igaz ennek érdekében néhány módosításra is szükség volt.
toyotahilux amgmotorral10Nem csak a motor, de a piros féknyergek is az AMG polcairól származnak, a mutatós, gyémántmintás hímzésű bőrrel borított kagylóülések viszont egy kis hot hatch-ből kerültek be a Toyota Hiluxba. Az enyhe ültetésnek köszönhetően a 20 colos felnik (275/40-es Davanti gumikkal) szépen kitöltik a kerékjáratokat, de a fekete küszöbök, bukócső és platófedél is jól mutatnak a fehér pickupon. A belső teret alcantara burkolatú kormánnyal, ajtópanellel és középkonzollal dobta fel a tulajdonos, aki jelenleg árulja az autót, mert egy még erősebbet építene, de azt nem árulta el, hogy mekkora összeget szeretne kapni Johannesburg legszebb és legerősebb Hiluxáért.

Pin It