Toyota e-Palette - Ilyen még sosem volt!

by Mészáros Gergely

A világ egyik meghatározó szakportálja az Edmund.com Hackomotive díjjal jutalmazta a Toyota e-Palette tanulmányautóját.

toyotaepaletteA fél évszázados szakmai tapasztalattal rendelkező Edmunds.com az idei évben egy új kategóriával bővítette ki azt a díjcsokrot, amelyet eleve nem hagyományos mércék szerint ítélnek oda: a Tech Driven Awards a fedélzeti technológiák és újítások terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó modellek és gyártók erőfeszítéseit jutalmazza. Míg azonban a szokásos kategóriák napjaink valóságát, az elérhető legmodernebb technológiai tartalmat értékelik, a frissen létrehozott Hackomotive Award-ot csak az érdemelheti ki, aki képes messzi távlatokban gondolkodni.


toyotaepalette06

Pontosan ezt tette a Toyota, amikor megépítette e-Palette tanulmányát. A személyes közlekedés konvencióin messze túlmutató elképzelés az akkumulátoros elektromos meghajtást teljesen autonóm mobilitással párosítva nem egy konkrét feladatra vagy ügyfélcsoportnak kínál megoldást, hanem bárkinek és mindenkinek. Az üvegfalak valójában átlátszó képernyők, ezért üzenőfalként és reklámhordozóként is helyt állhat a megoldás; az alacsony padló és a szélesre táruló tolóajtók telekocsi funkciókra éppúgy ideálissá teszik, mint áruszállításra, sőt, a 4 és 7 méter között variálható hossznak köszönhetően mozgó szolgáltatások vagy rendezvények helyszíneként is beválhat.
toyotaepalette01A legizgalmasabb talán mégsem maga a termék, hanem a szemlélet: a Toyota ugyanis nyílt forráskódú szoftverrel és kezelő, illetve csatoló felületekkel látná el járművét, hogy a felhasználók saját igényeikhez alakíthassák az önvezető és biztonsági funkciók paramétereit. Ez végképp univerzális eszközzé teszi az e-Palette tanulmányt, amely mellesleg nem sokáig marad tanulmány: a 2020-as tokiói olimpián egy flottányi e-Palette is segíti majd a játékok lebonyolítását. Ez is azt bizonyítja, hogy a Toyota nem céltalan ötlettől vezérelve, hanem konkrét és gyakorlatias megfontolásból szavazott zöld utat a soha nem látott elképzelésnek, amelynek nemcsak jövője, de jelene is van.
toyotaepalette04Az Edmunds.com mindezen szempontokat mérlegelve ítélte oda fennállása első, de valószínűleg nem utolsó Hackomotive díját a Toyotának.