Volvo Trucks Az első elektromos teherautójuk

by Szélpál Imre

volvotruckselectric1Bemutatja első kereskedelmi forgalomban elérhető teljesen elektromos hajtású teherautóját a Volvo Trucks – a Volvo FL Electric ideális többek között városi áruelosztásra és kommunális feladatokra is. Az új változat értékesítése és sorozatgyártása Európában jövőre kezdődik meg. Ezzel a termékbemutatóval a Volvo Trucks vezető szerepet vállal a városi áruszállítás villamosításában. A jobb levegőminőség és a kisebb zajszint a városokban lehetővé teszi a lakóövezetek és az infrastruktúra jelenleginél szabadabb tervezését. Egy kipufogógázoktól mentes elektromos teherautó akár épületen belüli terminálokban és környezetvédelmi zónákban is használható. Kis zajszintjük jóvoltából több munka végezhető éjjel, amivel csökkenthető napközben az úthálózat terhelése. Számottevő érdeklődést mutat a piac az elektromos teherautók iránt. Számos potenciális ügyfélben kérdések merülnek fel az új technika jelentette lehetőségekről, valamint arról, az miként befolyásolhatja az ő működésüket. A Volvo Trucks ajánlatának alapja a Volvo Group villamosított szállítási megoldások kapcsán felgyülemlett tapasztalata.
volvotruckselectric2A Volvo Buses testvérvállalat 2010 óta már több mint 4000 villamosított autóbuszt értékesített. A Volvo FL Electric meghajtásáról és energiatárolásáról gondoskodó technika már alaposan próbára tett és bizonyított alapokon nyugszik, amelyet a Volvo Trucks kiterjedt értékesítő-, szerviz- és alkatrészellátó hálózata támogat. A Volvo Trucks hiszi, hogy alapvető fontosságú a szállítási iparág villamosítása kapcsán az átfogó szemlélet, így birkózhatunk meg az olyan folyamatos kihívásokkal, mint például az áramtermelés és az akkumulátorok kérdése. Az új Volvo FL Electric első példányai most állnak munkába ügyfeleknél Göteborgban, a Volvo Trucks otthonában.
Tények
• Teljes mértékben elektromos hajtásláncú teherautó elosztófuvarozáshoz, kommunális feladatokra és egyéb városi alkalmazásokra 16 tonna megengedett össztömegig.
• Hajtáslánc: Villanymotor 185 kW csúcsteljesítménnyel, 130 kW állandó teljesítménnyel. Erőátvitel: kétfokozatú váltó, kardántengely, meghajtott hátsó tengely. A villanymotor csúcsnyomatéka 425 newtonméter. A hátsó tengely legnagyobb forgatónyomatéka 16 kNm.
• Energiatároló rendszer: 2–6 lítiumion akkumulátor, 100–300 kWh teljes kapacitás.
• Hatótávolság: akár 300 km.
• Töltés: töltés a váltakozó áramú elektromos hálózatról (AC, 22 kW) vagy egyenáramú (DC) töltés kombinált töltőrendszerrel (CCS / Combo2 akár 150 kW teljesítménnyel).
• Töltési idő: üres állapotból teljesen feltöltött akkumulátorokig gyorstöltéssel 1­2 óra (DC), éjszakai töltés (AC) akár 10 óra a legnagyobb, 300 kWh akkumulátorkapacitás esetén.
• Az első két Volvo FL Electric teherautót a Renova hulladékgyűjtő és újrahasznosító vállalat, illetve a TGM fuvarcég üzemelteti majd.
• Az Off Peak City Distribution (csúcsidőn kívüli városi áruelosztás) projekt az éjszakai áruszállítás hatásait tanulmányozta Stockholm központjában. A csúcsidei forgalom elkerülésével a teherautók a megszokott feladatokat a nappali idő mindössze harmada alatt elvégezték.
volvotruckselectric3