BMW - Elindult a 8-as Coupé gyártása

by Szélpál Imre

P90312709 highRes the new bmw 8 seriesJúlius első napjaiban kezdetét vette Dingolfingban az új BMW 8-as Coupé sorozatgyártása, amellyel párhuzamosan a bajor prémiumgyártó luxusszegmensben előirányzott modellújítási hulláma is útjára indult. Az elmúlt években a BMW Group több mint százmillió euró befektetésével készítette fel dél-bajorországi létesítményét az új zászlóshajó érkezésére, az új 8-as sorozat tömegtermelését ráadásul számos jövőbe mutató innovációs megoldás, így például önvezető alkatrészellátás és intelligens gyártóeszközök segítik. „A BMW 7-es sorozat tömegtermelésével a BMW Group dingolfingi gyára kimagasló szaktudásra tett szert a luxusminőségű gépkocsik sorozatgyártása terén. Tökéletesen felkészültünk az új BMW 8-as Coupé sorozatgyártására is, biztos vagyok benne, hogy ügyfeleink a világ minden táján imádni fogják legújabb luxus sportautónkat” – fogalmazott Dr. Andreas Wendt, a BMW Group dingolfingi gyárának igazgatója. Az új luxus sportautó váza és karosszériája az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelvei szerint lát napvilágot, az acél, az alumínium, a műanyag és a szénszál összetett anyaghasználatával. A jármű első és hátsó tartóelemei mellett a tető, a motorháztető, az első tűzfal és az ajtók is alumíniumból készülnek, miközben az új BMW 8-as Coupé a BMW márka első olyan tömegtermelésben kínált modellje, amelynek teteje szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) is megrendelhető.
P90312710 highRes inspecting the qualiUtóbbi ugyancsak a BMW Group dingolfingi üzemében készül, innovatív nedvespréseléses eljárással. A létesítmény rugalmasan adaptálható gyártási folyamatai nagymértékben megkönnyítették az új BMW 8-as Coupé sorozatgyártásának beintegrálását. Az új luxus sportautó, amely a BMW 5-ös sorozattal és a 7-es BMW-vel közös gyártósorokon készül, tökéletesen kifinomult, végletekig optimalizált gyártási folyamatokra támaszkodhat. Az új BMW 8-as Coupé érkezésére a bajor prémiumgyártó átfogó digitalizációs korszerűsítést hajtott végre dingolfingi létesítményében, amely a logisztikai megoldásokat és a tömegtermelési folyamatokat egyaránt érintette. A jármű ajtajait felszerelő gyártási fázishoz például önvezető üzemvonatok szállítják az alkatrészeket, a gyártósor utolsó méterein pedig intelligens robotok szűrik ki a karosszéria irreális illesztési hézagjait és esetleges egyenetlenségeit. A BMW Group dingolfingi gyárában egyre inkább elterjed a viselhető számítógépek használata is, amely az összeszerelést végző munkatársak precíz munkavégzését segíti. A gyártósoron dolgozó szakemberek a ProGlove intelligens kesztyűszkenner mellett egy úgynevezett „ritkaságriasztó” funkcióval ellátott okosórát is hordanak, amely rezgéssel figyelmezteti viselőjét, ha a gyártósoron egy nem alapfelszereltségű modell érkezik és ezáltal különleges figyelmet igényel.
P90312702 highRes the new bmw 8 seriesA gyártósoron dolgozó szakembereket ráadásul most először a kiterjesztett valóság alkalmazásával készítették fel az új BMW 8-as Coupé érkezésére: a munkatársak VR szemüvegeken keresztül tanulmányozhatták az új luxus sportautó különleges összeszerelési folyamatait bemutató háromdimenziós videókat, amely lehetővé tette számukra, hogy már a sorozatgyártás beindítása előtt megismerjék az új BMW 8-as Coupé sajátosságait és összeszerelési fortélyait. Az új BMW 8-as Coupé 2018 novemberében érkezik meg az utakra, első ízben kétféle motorváltozattal. A BMW M850i xDrive Coupé orrában dolgozó 4.4 liter hengerűrtartalmú, V8-as benzinmotor 530 lóerő maximális teljesítmény és 750 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes, 100 kilométeren 10,0 – 10,5 liter átlagos üzemanyag-fogyasztással és kilométerenkénti 228 – 240 gramm kombinált károsanyag-kibocsátással. A BMW 840d xDrive Coupé meghajtásáról egy soros hathengeres, 3.0 liter hengerűrtartalmú dízelmotor gondoskodik, kimagasló teljesítmény-leadással és páratlanul alacsony üzemanyag-fogyasztással: a 320 lóerő maximális teljesítmény és a 680 Nm csúcs forgatónyomaték 100 kilométeren 5,9 – 6,2 liter átlagos üzemanyag-fogyasztással és kilométerenkénti 154 – 164 gramm kombinált károsanyag-kibocsátással párosul.
BMW híreinket a Rack Autó Kft támogatja:

rackautobmw6gt