Pál Dénes - Tudatos ösztönösség

by Szélpál Imre

IMG 8265Sok minden történt Pál Dénes énekessel az elmúlt egy évben. Megjelent első önálló albuma, hamarosan megszületik első gyermeke, és sikeres együttműködésre lépett a Toyotát is forgalmazó miskolci Balogh Autóházakkal.

– Mi vezérelt arra, hogy annak idején elindulj a Voice tehetségkutatón?
– Miskolcon több amatőr színjátszó társulatnak is tagja voltam, de nem volt szóló műsorom. Elindultam néhány musicalversenyen, és ott kezdtek győzködni, próbáljam ki magam országos, televíziós műsorban. Szóval először csak egy kísérlet volt, de közben engem is érdekelt, hogy mire vagyok képes. Ekkor már két, két és fél éve színpadon álltam, kísérleteztem, kíváncsi voltam, hogy érdemes-e ezzel foglalkoznom, hogy mit kell fejlesztenem.
– Ez 2012-ben volt, ekkor 21 éves voltál. Azóta is ilyen tudatosan irányítod a pályádat?
– Ebben a szakmában sok múlik az ösztönökön, azokon a dolgokon, amikből ihletet merítek. Ugyanakkor kell, hogy legyen egy tudatosan felépített, megtervezett út, amin szeretnék végighaladni. Vannak olyan pontok, határok, amelyektől nem szeretnék eltérni.
IMG 3485 kicsi– Ilyen volt az első album időzítése is?
– Tulajdonképpen régóta terveztünk egy lemezt, de az, hogy ennek idén jött el az ideje, csak tavaly fogalmazódott meg. Korábban dolgoztam már együtt az egyik szerzővel, Szakos Krisztiánnal, aki most új dalokat is írt az albumra, köztük a Tulipánt, amiből aztán az első videoklipet forgattuk. A stúdiómunkát már tavaly ősszel elkezdtük, mert a december nagyon zsúfolt időszak, nem lett volna idő a feléneklésre, februárban pedig már le akartuk adni az anyagot.

– Miért pont a Tulipánt választottátok az album húzódalának?
– Összecsengett a lemez tavaszi megjelenése és a tavaszi virágot idéző cím, és persze nagyon szeretjük ezt a dalt, ezért emeltük ki. Nagyon bíztunk a sikerében, jelenleg 1,8 millió megtekintésnél jár a YouTube-on, így azt mondhatom, jól választottunk. A zenében megfoghatatlan, hogy mi fog tetszeni a közönségnek. Gyakran nem egyezik az előadó és a hallgatóság véleménye, de mi nagyon hittünk ebben a dalban, és boldogok vagyunk, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
– Színpadi előadóként milyen volt stúdióba vonulni?
– Várakozásokon felül jól sikerült a háttérmunka. Különös varázsa van a stúdiómunkának, mert újat teremtünk – bár erre a lemezre korábbi dalok is felkerültek, egyfajta kohéziója volt a réginek és az újnak. Izgalmas dolog, hogy itt még nem tudhatjuk, mit fog szólni hozzá a közönség. Az majd a koncerten derül ki, ha sikerül egymásra hangolódnunk. Az élő zene varázsa semmihez sem hasonlítható. Ha a helyén van a közönség, a zenekar és én is, akkor lesz jó egy koncert.
– Ennek is hamarosan eljön az ideje...
– Már eljött, beindult a nyár, és eléggé hajtósnak ígérkezik a számunkra – nem egyedül dolgozom a fellépéseken, a projekteken. Ez csapatmunka, amihez mindenki hozzáteszi a magáét, csak így haladhatunk előre. Rengeteg helyre megyünk, külföldre is sok meghívásunk van, a hétvégék is tele vannak, a július pedig még zsúfoltabbnak ígérkezik. Ugyanakkor van néhány dalötletem is bekészítve, azokkal is szeretnék foglalkozni, új zenéket írni.
– A magánéletedet óvni szoktad a nyilvánosságtól, egy nagy hírt azonban nemrég megosztottál a közönséggel...
– Így van, augusztus közepén, végén érkezik első gyermekünk. Igyekszünk előre tervezni, tudatosan felkészülni arra, hogy úgysem lehet felkészülni mindenre. Nagy feladat lesz összeegyeztetni mindent, most azon dolgozunk, hogy jusson idő mindenre. Egész nyáron dolgozom, de most ez a legfontosabb, nem kérdés.
IMG 8270– Hogyan kerültél kapcsolatba a Toyotával?
– Valójában sokkal régebben, mint emlékeztem. Jó pár évvel a Voice után egy miskolci koncerthez kerestünk támogatót, és a Balogh Autóházak azonnal érdeklődést mutatott, partnernek tűntek a projektben. Aztán ahogy beszélgettünk, kiderült, hogy valamikor régen a miskolci Város Hangja versenyt, amin én is elindultam, szintén ők támogatták, szóval szinte már „hagyományai” vannak ennek az együttműködésnek. Amikor megállapodtunk volna, már kifutottunk az időből, ezért abban maradtunk, hogy 2017 őszén kezdjük meg a tényleges együttműködést.
– Fiatal férfiként, zenészként és hamarosan családapaként mit vársz el egy autótól?
– Hónapokon át használtam egy Toyota C-HR crossovert, mindenhová azzal jártam, városon belül, Budapest és Miskolc között, de azzal utaztunk el például a Tulipán klipjének a forgatására Olaszországba, egészen Veronáig mentünk. Meghatározó megjelenésű, figyelemfelkeltő autó, futurisztikus megjelenése vonzza a tekintetet, ugyanakkor a hibrid hajtásláncnak köszönhetően nagyon sokoldalú, alkalmazkodóképes, hosszú és rövid távon egyaránt remekül teljesített. A zenekar felszerelésének azonban sok hely kell, ahogy a családnak is – a gyerek, a kutya, a csomagok –, úgyhogy egy számmal nagyobb, hibrid jármű volna ideális a számunkra, mint mondjuk a Toyota RAV4. Régóta nézegetem, pár napja lehetőségem is nyílt kipróbálni, és most úgy érzem, gyorsan egymásra fogunk találni, de nem szeretnék előre inni a medve bőrére...
Toyota híreinket az Autóház Veszprém támogatja:

Toyotavegyes2018julius