Crafted for Lexus - Rizslámpa és manuális világóra

by Szélpál Imre

Crafted for Lexus shopA tehetséges formatervezők felkarolására létrehozott Lexus Design Award nem csupán elméleti elismerést nyújt a feltörekvő iparművészeknek: a pályázat két, különösen értékesnek ítélt projektjét felvették a márka művészi értékkel bíró ajándéktárgyait tömörítő Crafted for Lexus kínálatába. A Lexus formatervezési pályázatának, a Lexus Design Awardnak az ifjú pályázói előtt hosszú út áll még, hogy kiérdemelhessék a Takumi címet, a mestereket megkülönböztető értékek és képességek csírái azonban már ott lakoznak bennük, amint arról az évről évre kiválasztott pályamunkák minősége, eredetisége, átgondoltsága is tanúskodik. A Lexus ezért most úgy döntött, a Design Award legkiválóbb alkotásait kisszériás gyártásba veszi, és a Crafted for Lexus kollekció részeként világszerte elérhetővé teszi ügyfelei számára. Két, egészen különleges lakberendezési tárgy került most sorra, és válik már az idei őszi kollekció részeként elérhetővé a Lexus ügyfelei számára világszerte. Az Inaho lámpa a rizsföldek varázslatos hangulatát csempészi be otthonunkba. A fa talapzatra szerelt könnyű, hajlékony szénszálas szár végén tizedmilliméteres lyukakkal perforált burkolat mögött világít a fényforrás.
intersect by lexus crafted for lexusA finoman ingadozó, folyton mozgásban lévő lámpaszárak otthonos, megnyugtató hangulatot teremtenek, azt pedig csak a beavatottak tudják, hogy a lámpa talapzatát ugyanabból a nemes fából készítették, amelyből a Lexus gépkocsik utasterét díszítő, bámulatos minőségű fabetéteket is előállítják. Míg az Inaho (a szó a rizsnövény japán elnevezése) a természetet alakítja modern társadalmi kereteinkhez, az egyszerűen csak World Clock, azaz világóra névre hallgató óra a geometria és a földrajz szabályszerűségeit felhasználva teremt végtelenül kifinomult, mégis rendkívül egyszerű időmérő eszközt. Az óra háza nem kerek, hanem szabályos tizenkétszöget formál. Ennek minden lapjához hozzárendeltek egy-egy időzónát, így amikor utazunk, nem az óra szerkezetét, hanem csak helyzetét kell változtatnunk, és máris leolvashatjuk a helyi időt. Masafumi Ishikawa alkotása az ésszerűség diadala a felesleges összetettség felett; az iparművész a Lexus F szériákból ismert szénszálas kompozit panelbe öltöztette munkáját.
world clockA Crafted for Lexus kollekciót az emeli ki a vállalati ajándéktárgyak átláthatatlan, jellegtelen tömegéből, hogy annak darabjait szakértő kurátorok válogatják össze. Olyan elismert vagy ígéretes, kortárs iparművészek munkái válnak így elérhetővé a nagyközönség számára, akik a Lexushoz hasonlóan fontosnak tartják, hogy a Japán kultúra évszázados hagyományait modern keretek közé adaptálva, az időtlen értékeknek aktualitást kölcsönözve tegyék értelmezhetővé, és ezzel a XXI. századi fogyasztókat is megismertessék a szigetország kulturális hagyatékával, egyszersmind újrateremtve azt.

Pin It