Hankook Tire - Futurisztikus abroncsok érkezhetnek

by Szélpál Imre

Concept Tyres1A prémium abroncsgyártó Hankook Tire az idei Essen Motor Show alkalmával ismét jövőbeni témákra összpontosít és két futurisztikus koncepcióabroncsot mutat be, az Aeroflow és a Hexonic modelleket. A Hankook „Design Innovation” projekt keretében az idén a londoni Royal College of Art közreműködésével lefolytatott innovációs projektet az „Extending Future Life beyond Mobility“ („Jövőbeni élet a mobilitáson túl“) mottója alatt indították útnak. A résztvevő diákok feladata az volt, hogy egy új koncepcióabroncsot fejlesszenek ki önvezető járművek számára, és így egészen új élményt kínáljanak a jövő mobilitása terén. A győztesek kiválasztásához az értékelési kritériumok a felhasználó számára megjelenő vonzerő, a dizájn és a meggyőző műszaki jellemzők voltak. „Ez a projekt részét képezi víziónknak és arra irányuló erőfeszítéseinknek, hogy kreatív és hatékony megoldásokat találjunk a jövőbeni autóvezetéshez.“ – magyarázza Klaus Krause, az európai kutatási és fejlesztési központ vezetője a Hankooknál.
Concept Tyres5„Örömmel tölt el bennünket, hogy megint olyan kreatív ötleteket mutathatunk be, melyek azt az alkotószellemű gondolkodást képviselik, amit a munkatársainknál is támogatunk. Az utóbbi években a projekt innovatív, futurisztikus abroncsok kifejlesztéséhez járult hozzá. Kétségtelen, hogy továbbra is olyan új víziókat fogunk kidolgozni, melyek a mai abroncsok és mobilitás határain túlmutatnak.“ A „Hexonic” egy intelligens abroncskoncepció önvezető, közösségi járművekhez. A tervező a teljesen önvezető, sofőr nélküli járműveket tekintette a jövőbeni városok általános jellemzőjeként, és közösen használt autókhoz fejlesztett ki egy abroncsot. Az utasok kényelme itt döntő fontosságú az utazási élmény szempontjából. A Hexonic elősegíti, hogy a jármű a lehető legmagasabb szintű menetkényelmet nyújtsa azáltal, hogy az abroncs profilján elhelyezett hét különálló szenzorral valós időben figyeli és elemzi az utat. Az abroncs ezek segítségével meghatározza az útviszonyokat, mint a tapadást, a hőmérsékletet és a terhelést, és ennek megfelelően módosítja az abroncs futófelületét.
Concept Tyres3Az „Aeroflow” modellt a motorsportban történő alkalmazásra fejlesztették ki, mellyel maximális leszorító erő érhető el. Ennek érdekében a kereket leválasztható futófelülettel szélesítették ki, és az abroncs tapadását optimalizálták. A kerekeket turbina-lapátkerekekkel szerelték fel, hogy a levegőt menet közben behajtva, szükség esetén további leszorító erőt generáljanak. A tervezéskor a leszorító erőre összpontosítottak, melyet az abroncsok tervezésekor általában nem vesznek figyelembe, ugyanakkor ez teszi egészen egyedivé ezt a tervet. Az Essen Motor Show alkalmával Európában először bemutatott koncepcióabroncsok a jövő évben további európai vásárokon is megjelennek majd.