Toyota - Teljesíthetők az új emissziós normák

by Szélpál Imre

Toyota RAV4 15Az európai autógyártók szövetsége szerint túlzóak és irreálisak a legújabb CO2-kibocsátási határértékek. Ugyanakkor a példásan szigorú normák nem minden autóipari szereplő számára jelentenek teljesíthetetlen kihívást. Az Európai Parlament és az uniós tagországok december 17-én elfogadták a személy- és könnyű haszonjárművekre vonatkozó, 2025-től, illetve 2030-tól érvényes CO2-kibocsátási korlátozásokat. Ennek értelmében a 2021-re előírt, 95 g/km határértékhez képest 2025-re 15 százalékkal, 2030-ra pedig 37,5 százalékkal (könnyű haszonjárművek esetén 15, illetve 31 százalékkal) kell csökkennie az uniós piacokon újonnan piacra kerülő járművek átlagos CO2-kibocsátásának. Mindez 81, illetve 59 gramm széndioxid kibocsátását jelenti kilométerenként. A közelmúltig érvényes NEDC üzemanyag-fogyasztási norma szerint ez 3,5, illetve 2,5 l/100 km üzemanyag-fogyasztásnak felel meg. (A valós értékekhez közelebb álló, jelenleg hatályos WLTP norma szerint hozzávetőlegesen 4, illetve 2,9 l/100 km fogyasztásról beszélhetünk; a tényleges használat során ez nagyságrendileg 4,9, illetve 3,6 literes átlagot jelent . A folytonosság és az összehasonlíthatóság érdekében érdemes továbbra is az NEDC adatokkal számolni.) Egyre több autógyártó kötelezi el magát teljesen a csekély vagy nulla károsanyag-kibocsátású hajtástechnológiák mellett.
Toyota Supra kemfotok 39A legismertebb közülük a Tesla, a világ első számú villanyautó-gyártója, de említhetjük a Smartot is, amely 2018 óta csak villanyautókat forgalmaz Észak-Amerikában, 2020-tól várhatóan Európában is átáll a tisztán elektromos járművekre. Példa értékű elköteleződésekről beszélünk, azonban ezeknek a márkáknak a piaci súlya és pozíciója nem alkalmas arra, hogy érdemi változásokat érhessenek el Európában. A Tesla 28 ezer, a Smart százezer autót adott el az Óvilágban 2017-ben; ketten együtt a teljes piaci forgalom alig 0,8 százalékát tették ki. Presztízsük miatt alkalmasak a fogyasztói szemléletváltás felgyorsítására, de a csekély darabszámok és termékeik magas árfekvése (valamint az akkumulátoros járművek változatlanul korlátozott használati értéke) miatt sem a csekély emissziójú járművek penetrációjának érdemi növeléséhez, sem a technológia méretgazdaságosságból adódó költségcsökkentéséhez nem tudnak érdemben hozzájárulni. Ez utóbbiakra jobb esélye van egy olyan cégcsoportnak, mint a Toyota, amelynek márkái a tömeg- és a prémiumpiacot egyaránt lefedik, és amelynek összes eladásaiból (2017-ben 925 ezer autó Európában ) minden más hagyományos autógyártónál nagyobb arányban részesednek az alternatív hajtású modellek.
toyotachrhybrid022018 első félévében az európai eladások 46 százalékát tették ki a piac összes jelentős szegmensét (városi kisautók, buszlimuzinok, valamint kompakt, közép- és felső kategóriás családi autók, illetve szabadidőjárművek) lefedő öntöltő hibridek. Ennek köszönhetően a tavalyi évet Európa legkedvezőbb CO2-kibocsátású tömegpiaci gépjárműgyártójaként zárhatta a Toyota. A márka 101 g/km emissziós flottaátlaga 2,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábban mért értéknél; ha ezt a fejlődési ütemet tartani tudja, már 2020-ra elérheti az egy évvel később hatályba lépő határértéket. Ez azonban csak a kezdet: 2025-re a Toyota minden modellje elérhető lesz részben vagy teljesen elektromos hajtással, 2030-ra pedig évente 5,5 millió részben vagy teljesen elektromos gépkocsit kíván értékesíteni világszerte, beleértve egymillió akkumulátoros és üzemanyagcellás villanyautót is. A Toyota-csoport globális eladásaiból jelenleg tíz százalékkal részesedik Európa; ezt alapul véve 2030-ra százezer darab tisztán elektromos Toyota gépkocsi, illetve további 450 ezer darab öntöltő vagy plug-in hibrid Toyota modell kerülhet az európai piacra évente.

 

Pin It