Lexus Oscart kaphat a Fekete párduc?

by Szimre

Lexus LC Fekete Parduc 1aTovább menetel a díjszezonban a Fekete Párduc a Lexus eddigi legsikeresebb filmes együttműködése. A már eddig is számos rekordot beállító, gyakorlatilag azonnal kultfilmmé váló mozi a ezúttal az Oscar előszobájának tartott, és gyakran angol Oscar-ként is emlegetett BAFTA díjátadón váltotta díjra mindkét jelölését, a a Legjobb különleges effektek és a Legígéretesebb feltörekvő tehetség kategóriában. A Marvel és a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modelljei mellett az azokban bemutatkozó forradalmi technológiákról és jövőbemutató műszaki megoldásokról ismert Lexus együttműködése akkora sikernek bizonyult, ami nem csupán az egész szakmát, de vélhetően a filmóriást és a prémium autógyártót is meglepte. Az 1,35 milliárd dolláros bevételével minden idők legsikeresebb képregényfeldolgozásának és szuperhősfilmjének bizonyuló Fekete Párduc a díjszezont is meglehetősen erősen kezdte: 3 Golden Globe jelölését (Legjobb drámai film, Legjobb zene, Legjobb eredeti betétdal) ugyan nem váltotta díjra, a hollywoodi színészcéh által odaítélt „kis Oscarnak” is tekintett SAG díj közül ugyanakkor kettőt is elhozott, a Legjobb szereplőgárda és a Legjobb kaszkadőrmunka kategóriában.
Lexus LC Fekete Parduc SEMA 2A legjobb különleges effektekért járó díjat kétségkívül megérdemelte a film, ebben pedig bizony a Lexus (ezen belül is az ikonikus Lexus LC szupersportkupé) is komoly szerepet kapott. A Fekete Párduc egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb része ugyanis éppen az autóüldözéses jelenet, amelyet a A CGI munkálatok vezetője, Brendan Seals ekként kommentál: „Lövedékekkel kellett megrongálnunk a Lexust, betörni a szélvédőjét, a Párduc karmának nyomait rányomni, szóval jó néhány verzióját felépítettük a kocsinak mindenféle megrongált állapotban, hogy felhasználhassuk az egész jelenetben. Az egyik legizgalmasabb snitt az volt, mikor Klaue rálő a Párducra a szonikus fegyverrel, minek hála a Lexus LC 500 száz apró darabra hullik szét.” A legígéretesebb feltörekvő tehetségnek járó BAFTA közönségdíjat a 6 éves kora óta az Egyesült Királyságban élő, guyanai származású Letitia Wright kapta. A színészetet még általános iskolásként kezdő tehetség a filmben Shurit, a Fekete Párduc húgát alakította.
Lexus LC Fekete Parduc SEMA 3A színésznő nevét azonban kétségkívül érdemes lesz megjegyeznünk: a hollywoodi ranglétrán egy üstökös sebességével felfelé száguldó Wright ugyanis az, akinek a filmjei 2018-ban a legjobban teljesítettek a kasszáknál. Ennek oka, hogy a színésznő a Fekete Párduc mellett szerepelt a Bosszúállók: Végtelen háborúban, Steven Spielberg Ready Player One-jában, és a The Commuter – Nincs kiszállásban is. A Fekete Párduc 7 Oscar jelölést is kapott (Legjobb film, Legjobb látványtervezés, Legjobb jelmez, Legjobb zene, Legjobb betétdal, Legjobb hangkeverés, Legjobb hangvágás) – és a szakemberek szerint egy nyolcadikat, a Legjobb vizuális effektekért járót is megérdemelte volna. Ezzel a Fekete Párduc ismételten történelmet írt, hiszen ez az első szuperhősfilm, amit a Legjobb film kategóriában Oscarra jelöltek. Az erős mezőny ismeretében vélhetően nem ez lesz az, ahol a Fekete Párduc Oscar díjat szerez, ám a többi kategóriában minden esélye meg van a filmnek arra, hogy a jelölést díjra váltsa.