Jeep Cherokee Trailhawk Terepre a legjobb?

by Szélpál Imre

Jeep New Cherokee Trailhawk 1Alig néhány hónappal az új Cherokee bemutatkozása után a Trailhawk kivitellel bővül a modell kínálata, teljessé téve a különleges terepalkalmasságú verziók családját. A Trailhawk modellek az egyedi hetes osztású hűtőmaszkkal szerelt járművek mindegyikére jellemző, kompromisszumokat nem ismerő szemlélet mellett a márka legendás terepalkalmasságát is megtestesítik, egyenes és közvetlen kapcsolatot teremtve a márka gyökereivel. Ezek a típusok a létező legkiválóbb terepképességeket nyújtják az összes szegmensben, amelyben a Jeep márka jelen van. Az első Trailhawk modell 2014-ben jelent meg az aktuális Cherokee generáció tagjaként; ezt követte a Renegade, a Grand Cherokee és a Compass. Ahhoz, hogy kiérdemeljék a legendás “Trail Rated” emblémát, a Trailhawk modellcsalád tagjainak kíméletlen próbákat kell kiállniuk a világ legkeményebb terepszakaszain. Az agresszív stílusú és kiállású modell a középkategóriás szabadidőjárművek műfajának legjobb terepképességű képviselőjeként tökéletesen példázza a Trailhawk modellek lényegét. A Trailhawk verzió a Jeep terepképességeinek legjavát nyújtja: 17 colos off-road abroncsok, agresszív első és hátsó terepszögek, egyedi első és hátsó kidolgozás fenékvédő lemezekkel, valamint 2 centiméteres futómű-emelés.
Jeep New Cherokee Trailhawk 2A modell páratlan 4x4-es képességeit a szélsőséges terepeken is optimális erőátvitelt biztosító Jeep Active Drive Lock zárható hátsó differenciálmű, valamint az öt üzemmódot (köztük a kizárólag a Tralihawk modelleken elérhető Szikla beállítást) kínáló Selec-Terrain rendszer teszi teljessé. A Jeep Cherokee Trailhawk 29,9 fokos első és 32,2 fokos hátsó terepszögéhez 22,9 fokos középső terepszög társul. A szabad hasmagasság 22 cm. A Jeep Cherokee Trailhawk a Jeep “Trail Rated” hagyományokat követi. A Genfben kiállított példány Firecracker Red Clear Coat fényezésű karosszériáját díszítő “Trail Rated” embléma nem kevesebbet tanúsít, mint hogy a modell a legnagyobb kihívást támasztó terepviszonyok között is helyt áll. Ehhez öt paraméterének kell kiemelkedő értéket elérnie: ezek a tapadás, a szabad hasmagasság, a manőverezhetőség, a futómű kitérése, valamint a gázlómélység. A kiállításon megtekinthető Trailhawk modellt 2,0 literes benzines turbómotorral (270 LE, 400 Nm) és kilencfokozatú automata sebességváltóval szerelték fel, emellett első és hátsó parkolóradart, adaptív sebességtartó automatikát, Apple CarPlay és Android Auto funkcionalitású UconnectTM 8.4 colos navigációs rendszert, valamint kilenc hangszóróval és egy mélynyomóval rendelkező prémium audiorendszert kapott.
Jeep New Cherokee Trailhawk 3A modell biztonsági felszereltsége hiánytalan: aktív sebességhatároló, gyalogosfelismeréssel kombinált ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer, fejlett fékrásegítség, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, holttérfigyelő rendszer, hátsó keresztirányú forgalom-felügyelő rendszer, kulcs nélküli nyitás és indítás, valamint párhuzamos és merőleges parkolássegítő rendszer szerepel a listán. Az Európában először a Cherokee Trailhawk fedélzetén bemutatkozó, új 2,0 literes benzinmotor mellett továbbra is elérhető a modellhez bevezetése óta kínált, 2,2 literes turbódízel erőforrás. A motor a Cherokee modellkínálat összes 4x4-es kivételéhez megrendelhető (kivéve Sport). Az új 2,0 literes benzinmotor a Cherokee Trailhawk egyetlen választható motorja.