MINI Cooper SE 2019 Ízig-vérig MINI (Röviden)

by Mészáros Gergely

Az új Cooper SE ízig-vérig MINI, károsanyag-kibocsátás nélkül.

minicooperse2019gyA nagyvárosokba tervezett, tisztán elektromos meghajtású személyes mobilitás mostantól a MINI által fémjelzett élménnyel karöltve is átélhető, a brit prémiumgyártó tömegtermelésben kínált első tisztán elektromos meghajtású négykerekűje végre megérkezett.
minicooperse2019vA 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorjának azonnali teljesítmény-leadása, a márkahű elsőkerék-meghajtása és a hajtáslánc forradalmi kipörgésgátló technológiával dolgozó, innovatív menetstabilizáló rendszere együttesen a gokartos vezethetőség összetéveszthetetlen agilitásával ruházza fel a MINI Cooper SE-t, amelynek típus-specifikus lítium-ion akkumulátora egyetlen feltöltéssel 235 – 270 kilométer tisztán elektromos meghajtást garantál. Az energiatároló egységet a mérnökök mélyen a padlólemezbe süllyesztették, a zéró emissziójú MINI csomagtartójának térfogata így literre pontosan megegyezik a belsőégésű erőforrással hajtott háromajtós MINI hasonló értékével. Emellett 3,9 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 60 km/h-s tempóra, 7,3 szekundum alatt 100 km/h-ra, stílusjegyei pedig jellegzetesen minisek. Természetesen a vezető négyféle különböző üzemmód közül választhat, a fékezés során felszabaduló energia visszatáplálásának mértékét pedig a sofőr is befolyásolhatja, így akár az egypedálos vezetés is megvalósítható.

A vezetés tisztán elektromos meghajtású élményéhez a MINI Cooper SE a villamosenergia-hálózatból nyeri ki az energiát, hagyományos háztartási aljzaton, a MINI ELECTRIC falitöltőn vagy nyilvános járműtöltő oszlopon keresztül. A modell egyaránt képes az AC és a DC szabvány szerint üzemelő járműtöltésre, akár Type 2, akár CCS Combo 2 csatlakozóval. Alapfelszereltségként a MINI hagyományos háztartási aljzathoz csatlakoztatható járműtöltő kábelt kínált a MINI Cooper SE modellhez, az opcionális extrafelszereltség részeként azonban az otthoni járműtöltéseket megkönnyítő MINI ELECTRIC falitöltő és a háromfázisú, nyilvános járműtöltő oszlopoknál használható járműtöltő kábel is megrendelhető. Mindkét opció 11 kW maximális sebességű járműtöltést tesz lehetővé, amellyel a MINI Cooper SE nagyfeszültségű akkumulátora két és fél óra alatt 80 százalék fölötti töltöttségi szintre tölthető. A 100 százalékos töltöttségi szint eléréséhez három és fél órára van szükség. Ultragyors DC gyorstöltőre csatlakoztatva a lítium-ion akkumulátor még gyorsabban feltölthető. A MINI Cooper SE vezérlőelektronikája maximum 50 kW sebességű gyorstöltést engedélyez, amellyel az energiatároló egység 80 százalékos töltöttségi szintje mindössze 35 perc alatt elérhető. Hamarosan részletesebben is bemutatjuk az elektromos MINIt.

Pin It