Gyorsabb, mint a Forma 1 - A Volkswagen ID.R új rekordja

by Szélpál Imre

volkswagenrd1bAz első elektromos versenyautó, amely legyőzte a Forma 1-et: a Volkswagen ID.R újra történelmet írt az autóversenyzésben a Goodwood Festival of Speed idei eseményén felállított új időrekorddal. Romain Dumas az Anglia déli részén lévő 1,86 kilométeres pályát mindössze 39,9 másodperc alatt tette meg. Ennek során az 500 KW-os (680 lóerős) elektromos versenyautó 1,7 másodperccel megdöntötte a 20 évig érvényben levő rekordot. Az előző rekordot a híres hegymeneten Nick Heidfeld érte el 1999-ben egy 574 KW (780 lóerős) McLaren-Mercedes MP4 / 13-as, belső égésű motorral hajtott autóval. „A Goodwood Festival of Speed minden idők legjobb eredményének számító idejével a Volkswagen ID.R ismét megmutatta, hogy a Volkswagen elektromos motorral futó versenyautója még a legerősebb hagyományos hajtásokat is felül tudja múlni” - mondta Sven Smeets, a Volkswagen Motorsport igazgatója, majd hozzátette „Romain Dumas kihasználta az ID.R teljes potenciálját ezen a rövid, de trükkös pályán. Dumas a Pikes Peak-en aratott győzelme és a Nürburgring-Nordschleife- i pályán beállított e-rekordja után most újabb mérföldkőhöz érkezett az elektromos mobilitás terén.
volkswagenrd1aEgész csapatunk kiváló teljesítményt nyújtott, amelynek egyébként csak kis ideje volt arra, hogy az ID.R könnyített változatát megismerje, és részt vegyen a „Sebesség Fesztivál” programjában. ” „Nagyon büszke vagyok arra, hogy az ID.R-rel Goodwoodban fel tudtam állítani ezt a rekordot. A rövid hegymenet nagyon különleges kihívást jelent, és mivel a pálya ilyen rövid, nem engedhettem meg magamnak, hogy a legkisebb hibát sem, mert az ID.R finomhangolásában minden részletnek tökéletesnek kellett lennie. Ez különösen nagy kihívást jelentett, mivel előzetesen nem tudtunk tesztelni ezen az úton”- mondta Romain Dumas, aki korábban 2018-ban ugyanezen a helyszínen ért el összetett győzelmet elektromos hajtással. A Volkswagen Motorsport az ID.R-t a „Goodwood Festival of Speed-en történő induláshoz alakította át. Így többek között az elektromos versenyautó legújabb változata könnyebb volt, mint az autó, amelyik a Pikes Peak-en és a Nürburgringi-i pályán rekodot állított fel. „Kisebb akkumulátort használtunk, mint a Nürburgringen, és optimalizáltuk a teljesítményt. Ennek egy példájaként az ID.R új sprint-verziójának súlya a gépkocsivezetővel együtt kisebb volt mint 1000 kg”- mondta François-Xavier Demaison, a Volkswagen Motorsport műszaki igazgatója.
volkswagenrd1cAz ID.R a rekord-futamot a Nürburgring nagysebességű szakaszaira tervezett DRS nélkül tette meg, mivel a goodwoodi pálya tulajdonságainak fényében ez felesleges lett volna. A Bridgestone, mely technológiai partnerként részese volt a Goodwoodban 1999-ben elért rekordoknak, ez alkalommal is speciális gumiabroncsokat szállított az 1,86 kilométeres sprinthez. „Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehettünk ebben a projektben, a új goodwoodi rekord felállításában. Annak érdekében, hogy a Volkswagen ID.R a legjobb gumiabroncsokat használhassa, kifejlesztettük a Bridgestone Potenza slick abroncs egy különösen puha változatát”- mondta Mark Tejedor, az OE Bridgestone EMEA alelnöke. „Örülünk annak, hogy 20 év után még mindig Bridgestone gumiabroncson fut a rekordot felállított autó.”

 

Pin It