Toyota SUV Bővül a kínálat

by Mészáros Gergely

Másfél éven belül vadonatúj, kompakt méretű szabadidőjármű jelenik meg a Toyota-kínálatában, az újdonságot a Mazdával közösen gyártja majd a japán óriás.

toyotaft4xconcept04Nem hogy előzetes fotórészletet, de még látványrajzot sem közölt a másfél év múlva piacra lépő, új szabadidőjárművéről a Toyota. Az Észak-Amerikában gyártandó, első körben itt forgalomba kerülő crossover annak az Alabama állambeli üzemnek lesz az első terméke, amely 2021-ben kezdi meg a termelést a Toyota és a Mazda.
toyotaft4xconcept05A legmodernebb gyártástechnológiákat alkalmazó gyár – amelynek első kapavágását stílusosan egy robot ejtette meg 2018 novemberében – eredetileg az új generációs Toyota Corollát készítette volna, ám a szabadidőjárművek iránti, folyamatosan növekvő kereslet miatt most átstrukturálták a termelési terveket. Az eredetileg a Corollára optimalizált gyártókörnyezet azonban így is meghatározza az új, titokzatos modell lehetséges irányait. Bennfentes információk szerint szinte biztos, hogy ez a szabadidőjármű a Corollával közös padlólemezre, azaz a Toyota TNGA platformjának kompakt módozatára (TNGA-C) fog épülni, ugyanarra, amelyet jelenleg a C-HR crossover is alkalmaz. Ugyanakkor a rejtélyes újdonság nem a C-HR utódja lesz, annak ugyanis hamarosan érkezik a ráncfelvarrott változata, többek között a hazai piacra is.
toyotaft4xconcept03Szó lehet egy, a C-HR (4360 milliméter hosszúság) és a TNGA-K padlólemezre épülő RAV4 (4595 milliméter) közötti típusról, vagy egy négy méternél alig hosszabb, kifejezetten városi használatra optimalizált szubkompakt crossoverről. . Mivel a modell a Toyota és a Mazda közös gyárában készül majd, a választást nyilván a partner termékstratégiai elképzelései is befolyásolják.
toyotaft4xconcept01
Ami a várható dizájnt illeti, a Toyota egyetlen kapaszkodót adott a Carscoops. A 2017 tavaszán bemutatott FT-4X crossover-koncepció fiatalos megjelenéssel és kiemelkedően jól variálható belső térrel rendelkezett. A tanulmányautó innovatív ötletei (kiemelhető audiorendszer és belső világítás, két irányban nyitható csomagtérajtó, vizes palackként is szolgáló fogantyúk stb.) nem valószínű, hogy gyártásba kerülnek; ugyanakkor a radikálisan újszerű, pimaszul leegyszerűsített formanyelve az új generációs RAV4 megjelenése óta már egyáltalán nem számít elképzelhetetlennek.
toyotaft4xconcept02