BMW Genfben - Talán már láthatjuk az új 5 GT-t, melynek 6-os lesz a neve

by Szélpál Imre

bmwconceptx2lA 2017-es Genfi Nemzetközi Autószalonra a BMW újabb világpremierekkel, valamint a tisztán elektromos és plug-in hibrid modellek hosszú távú fenntarthatósága érdekében kifejlesztett újítások leleplezésével készül. Az új BMW 5-ös Touring és a minden téren finomhangolt új BMW 4-es sorozat Genfben gurul ki először a nagyközönség elé, a 2017. március 9-19. között nyitva álló expón pedig a világ legsikeresebb plug-in hibrid sportautójának újabb különkiadása, a BMW i8 Protonic Frozen Black Edition is bemutatkozik.
bmw5touring2017csVilágpremier: az új BMW 5-ös Touring
Az európai ügyfelek elsöprő rajongását élvező BMW 5-ös Touring legújabb, ötödik modellgenerációja a dinamikus menetteljesítmény, az elegáns kiállás, az innováció és az intelligens funkcionalitás páratlan egységének vadonatúj dimenziójával kecsegtet. A modell egyszerre exkluzív és lendületes karosszéria-arányai a sportosan sokoldalú utazóautó lélegzetelállító vezetési élményét és minden korábbinál változatosabb utastér-kialakítását nyomatékosítják, miközben az új BMW 5-ös Touring némileg megnövelt külső méretei mögött érezhetően tágasabb helykínálat kényezteti a bajor gyártó ügyfeleit. A hangszigetelés az új BMW 5-ös limuzin menetkomfortját kínálja, a hátsó üléssor pedig a felsőkategória luxuslimuzinjainak kényelmét ígéri. Az új BMW 5-ös Touring még öt utas mellett is 570 literes csomagteret kínál, amely az elődmodellhez képest tízliteres helykínálat-bővülést jelent. A csomagtér térfogata a hátsó üléstámlák ledöntésével egészen 1 700 literig bővíthető, amely a kifutó modellgeneráció hasonló értékéhez viszonyítva újabb harmincliternyi plusznak felel meg. Mindeközben a modell megengedett tengelyterhelése is jelentősen nőtt. Az utastér funkcionalitását számos ötletes részlet fokozza. Az ajtózsebekbe már egyliteres palackok is elsüllyeszthetők, a középkonzolon található pohártartók pedig ugyancsak nagyobb helyet kínálnak. A 40 : 20 : 40 arányban osztott hátsó üléstámla immáron egyetlen gombnyomással, elektromosan is ledönthető, a csomagtérben elhelyezett poggyászok elrendezését és rögzítését ötletesebb csomagrögzítő hálók és minden korábbinál több rögzítési pont segíti, a kiegészítő felszerelések pedig a csomagtér síkja alatt kialakított külön mélyedésekben kaptak helyet.
bmw5touring2017dA csomagtérajtó és a hátsó ablak külön-külön is nyitható, a csomagtérajtó ráadásul az opcionális extrafelszereltség részeként már teljesen elektromos, kéz nélküli nyitást és zárást is kínál. Az új BMW 5-ös Touring piaci bevezetése 2017 júniusában kezdődik, eleinte a BMW Group legkorszerűbb motorcsaládjának négy választható erőforrásával, két motorváltozat esetében pedig a BMW xDrive intelligens összkerékhajtással. A modell motorpalettája az év folyamán újabb és újabb hátsókerék-meghajtású, illetve összkerékhajtású hajtáslánc-változatokkal gazdagodik majd. A könnyű anyagok felhasználásával, a hajtáslánc hatékonyságának optimalizálásával és a légellenállást csökkentő karosszériaelemek alkalmazásával a BMW 5-ös Touring ötödik modellgenerációjának saját tömege hozzávetőlegesen 100 kilogrammal, átlagos üzemanyag-fogyasztása és kombinált károsanyag-kibocsátása pedig mintegy 11 százalékkal alacsonyabb, mint megegyező erőforrással és hajtáslánccal szerelt elődmodellje esetében. Az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés a karosszériaváz még tovább növelt torziós merevségét garantálja, a vadonatúj futómű-technológia pedig a modell sportos egyéniségét fokozza. Az új BMW 5-ös Touring az agilitás és a menetkomfort minden korábbinál optimálisabb harmóniájával kecsegtet.
bmw5touring2017aA széleskörű alapfelszereltségnek az automata szintszabályozású, levegős hátsó futómű is része, miközben az opcionális extrafelszereltségek listáján a dinamikus lengéscsillapítás-szabályzás (DDC – Dynamic Damper Control), az aktív borulásgátló rendszer, a BMW xDrive intelligens összkerékhajtással is együttműködő aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering), valamint a tízmilliméteres hasmagasság-csökkenést kínáló M Sport futómű is megtalálható. A vadonatúj kijelző- és járművezérlési koncepciók közé immáron az érintőképernyő, a BMW Gesztusvezérlés és számos innovatív vezetést támogató rendszer is felkerült, az automatizált járművezetés megvalósulását így már többek között olyan újítások vetítik előre, mint a legkorszerűbb kormányzási és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Guidance Assistant), az ütközést elkerülő aktív vezetési segédlet (ActiveAssist Collision Avoidance), illetve a keresztirányú forgalomra (Cross-Traffic Alert) és a rossz haladási irányra figyelmeztető rendszer (Wrong-Way Driving Alert). A parkolóasszisztenst (Parking Assistant) eközben már az új BMW 5-ös Touring modellben is távirányítású parkolás (Remote Control Parking) egészíti ki, a közterületen található szabad parkolóhelyeket kereső vadonatúj, intelligens felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatás (On-Street Parking Information) innovációjával pedig a hosszadalmas és stresszes, szabad helyek után kutakodó belvárosi bolyongások is a múltba vesznek.
bmw4essorozat2017Sportosabb, mint valaha: az új BMW 4-es sorozat
Még határozottabb kiállásával és továbbfejlesztett futómű-technológiájával az új BMW 4-es sorozat újabb fejezetet nyit a sportos prémium modell sikertörténetében. Az új BMW 4-es Coupé, az új BMW 4-es Cabrio és az új BMW 4-es Gran Coupé elegáns karakterét és sportos kisugárzását átdolgozott légbeömlők és új lökhárító-betétek, valamint már az alapfelszereltség részeként LED-technológiás első fényszórók és LED-es hátsó lámpák fokozzák. Az ajtók mögött vadonatúj galvanizált betétek, magasfényű fekete középkonzol és króm kiegészítők teremtik meg az exkluzív, prémium utastér-hangulatot. Az új BMW 4-es sorozat opcionálisan elérhető extrafelszereltségei közé vadonatúj felhasználói felülettel érkezik meg a továbbfejlesztett BMW Professional navigációs rendszer: a menürendszer listaszerű elrendezését mostantól nagyméretű csempe-ikonok váltják, az „élő” csempék pedig a felhasználó személyes preferenciái szerint alakíthatók és elhelyezhetők. Az új BMW 4-es sorozat opcionális extrafelszereltségeinek palettájára ráadásul a felsőbb modellsorozatokban korábban bemutatott digitális műszerfal-kijelző is megérkezik. Az új BMW 4-es Coupé és az új BMW 4-es Gran Coupé még feszesebb hangolású futóművet kap, amely minden korábbinál sportosabb vezethetőséget és változatlanul kényelmes menetkomfortot kínál.
bmw4essorozat2017e A BMW 430d és a BMW 430i szintjétől felfelé a bajor gyártó az opcionális extrafelszereltség részeként ráadásul mindegyik modellváltozathoz gyárilag felszerelt nagyteljesítményű gumiabroncsokat is kínál. A BMW M4 Coupé és a BMW M4 Cabrio sportmodell-párost már az alapfelszereltség részeként full LED-technológiás, adaptív első fényszórókkal és vadonatúj stílusú, ugyancsak full LED-es hátsó lámpákkal kínálja ügyfeleinek a bajor gyártó. Az utastérben számos típus-specifikus kiegészítő gondoskodik a legsportosabb 4-es BMW hamisítatlan atmoszférájáról, és ahogyan a paletta összes többi képviselője, úgy a két M4 modell is megkapja a BMW Professional navigációs rendszer és a BMW ConnectedDrive szolgáltatás-csomag legfrissebb verzióját.
bmwi8protonicfrozenyellowedition02A BMW i divízió sikertörténete és a BMW i8 legújabb különkiadásának világpremierje
A tisztán elektromos meghajtású BMW i3 meghatározó piaci részesedésével, a BMW i8 plug-in hibrid sportautó vadonatúj különkiadásaival és a BMW iPerformance modellpaletta hamarosan debütáló új tagjaival a BMW Group még tovább növeli a hosszú távon fenntartható mobilitás terén betöltött piacvezető pozícióját. Három évvel piaci bemutatkozását követően a BMW i3 az elektromos meghajtású prémium kompakt modellek elsőszámú képviselőjévé lépett elő. A BMW i8 eközben a világ legnépszerűbb plug-in hibrid sportautójává vált, a modell progresszív technológiájának és a BMW iPerformance modellpalettának köszönhetően pedig a BMW Group a világ legsikeresebb, plug-in hibrid modelleket kínáló autógyártójává érett. 2016 novemberében a vállalatcsoport tisztán elektromos és plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modelljeinek globális értékesítése a százezres darabszámot is átlépte, a BMW Group így 2017-re már százezernél is több, BMW eDrive hajtáslánc-technológiával felszerelt modell globális eladását tűzte ki célul.
bmwi8protonicfrozenblackedition01 2017-ben a BMW i8 plug-in hibrid sportautó limitált példányszámú különkiadásainak exkluzív palettája is tovább bővül. A BMW i8 Protonic Frozen Black Edition a 87. Genfi Nemzetközi Autószalonon ünnepli világpremierjét, a BMW Individual részleg típus-specifikus, Protonic Frozen Black karosszéria-fényezésével és utasterének fekete alapú, élénksárga kontraszt-varrásával. 2017 második felében a BMW i divízió a BMW i8 Protonic Frozen Yellow Edition különkiadásról is lerántja a leplet, amely minden korábbinál exkluzívabb atmoszférában váltja valóra a vezetés elektromos modellek nyújtotta élményét.

BMW híreinket a Rack Autó Kft támogatja:
bmw rack 1 20160415 1424808984