BMW iNEXT prototype - Így készül…

by Mészáros Gergely

A BMW exkluzív bepillantást enged a Kutatási és Innovációs Központjába (FIZ), ahol éppen a BMW iNEXT prototípust készítik.

bmwinextprototypeA BMW iNEXT méretét és helykínálatát tekintve nagyjából az X5-ös teljesen elektromos alternatívája lesz, mikor 2021-ben piacra kerül. Mikor megkezdődik a sorozatgyártása, ugyanazon a szerelősoron fog készülni, mint a belső égésű vagy a plug-in hybrid hajtóművel szerelt testvérei, ám előtte még a Kutatási és Innovációs Központban körülbelül 100 prototípust fognak összerakni, melyeket tesztelésre, valamint az összeszerelés előkészítésére fognak használni. Ez egyébként a megszokott gyakorlat, ám a teljesen elektromos jármű előkészítése a szériagyártásra sok kihívással jár. Itt, a FIZ-ben határozzák meg és érlelik a sorozatgyártás folyamatának lépésit, illetve korszerűsítik és felgyorsítják azokat.

Az iNEXT egyébként számos új gyártási technológiát alkalmaz, például az úgynevezett rotációs kötést, mellyel a nagy szilárdságú acélt összekapcsolják az alumíniummal. Közben a digitalizáció is új perspektívákat nyitott meg a termelési rendszerek fejlesztésében, a munkások virtuális modelljeivel már az első prototípusok elkészítése előtt biztosíthatják a munkaállomások megfelelő ergonómiáját.
bmwinextprototype02A márka technológiai zászlóshajójaként megjelenő iNEXT-ben már a BMW ötödik generációs elektromos hajtáslánca kerül, 600 kilométeres hatótávval (WLTP ciklus szerint). Emellett 3. szintű autonóm vezetés rendszerekkel lesz felszerelve, mikor 2021-ben megkezdődik a sorozatgyártása.
bmwinextprototype01