Rolls-Royce Bespoke Cullinan in Fux Orange - Kívánságra

by Mészáros Gergely

Tévedés azt hinni, hogy „Rolls-Royce-éknál” elmentek otthonról, ez a Cullinan egy gyűjtő miatt lett olyan, amilyen.

rollsroycebespokecullinaninfuxorange02Elég ritka, amikor nyilvánosságra kerül egy-egy négykerekű műkincset, ritkaságot megszerző vagy bitorló dúsgazdag autórajongó és -gyűjtő neve, hiszen ezek az emberek általában szeretnek a névtelenség jótékony homálya mögé rejtőzni. Most viszont a Rolls-Royce biztosra ment, mondhatni önként és dalolva közölte a szerencsés tulaj nevét (nyilván annak beleegyezésével), sőt, róla nevezte el a Cullinan fényezését.
rollsroycebespokecullinaninfuxorange03Szóval, a „mázlis” nyertes, aki a Bespoke Rolls-Royce boldog tulajdonosa lett, Mr. Michael Fux. A Kubából származó sikeres – ágynemű-iparban tevékenykedő - vállalkozónak nem az első Rolls-Royce-a, az úriember gyakorlatilag folyamatosan kihívások elé állítja az angol márka egyedi kérésekkel foglalkozó Bespoke részlegét. A Bespoke Cullinan in Fux Orange már a tizenkettedik a sorban; a spéci kollekció pedig egy nagyobb, 150 tagú, a világ legegyedibb és legszínesebb autóit tartalmazó gyűjtemény része.
rollsroycebespokecullinaninfuxorange14A gyakran jótékonykodó Fux úr ezúttal egy olyan élénk narancssárga színt választott a Cullinan számára, mely még Dél-Floridában ragadta meg a tekintetét – egy női sál vagy kendő formájában. Megvásárolta, majd szaladt is Goodwoodba, a Rolls-Royce Bespoke részlegéhez, ahol közel egy évig dolgoztak a különböző részleteken, hogy aztán tökéletesen felvigyék a hét réteg festéket és órákig „csiszolgassák” a felületét. A vibráló fényezés mellé fekete Cullinan felniket választott, középen ugyancsak Fux Orange színű csavartakaró elemmel.
rollsroycebespokecullinaninfuxorange15A belső teret jórészt kézzel készített, narancssárga díszöltésekkel szegélyezett Arctic White bőr burkolja, a fejtámlákon „RR” hímzéssel. A nemes anyagból jutott a kormány karimájára, a váltó botjára és az ajtókra is, miközben a műszerfal és a középkonzol megjelenését „Fux Orange” színű dekorbetét dobja fel. A küszöbön egyedi plakett mutatja, hogy kinek készült az autó, Mr. Fux és az utasainak a cipői pedig puha báránygyapjú szőnyegekbe süllyedhet.
rollsroycebespokecullinaninfuxorange10Arról már volt szó, hogy Michael Fuxnak nem ez az egyetlen Rolls-Royce-a, de nem is ez az egyetlen különleges szín, ami számára készült, illetve róla nevezték el. Összesen tíz szín van a „tulajdonában”, melyeket csak az ő engedélyével lehet használni, ilyen pélfául a Fux Orange mellett a Fux Intense Jade Pearl vagy a Fux Fuxia és a Fux Fuxia Pearl is. A különleges Rolls-Royce Cullinant a Monterey Car Week-en vehette át Mr. Fux.