Bentley "Flying B" A brit márka régi-új ékessége

by Mészáros Gergely

Visszatér a Bentley ikonikus figurája, az újratervezett, modern „Flying B” kabala először a Flyung Spur motorháztetejéből emelkedik ki.

bentleyheroA függőlegesen álló „Flying B” figura először majd’ 90 évvel ezelőtt tűnt fel egy 1930-as „8 Litre” modellen. A kabala nem tartozott a brit autó szériafelszereltségéhez, a tulajdonosok opcionálisan vehették meg azt öt guinea-ért. Az eredeti változatot Charles Sykes tervezte, méghozzá úgy, hogy a „szárnyakkal ékesített B betű” mindkét oldalról egyforma legyen. Később a legtöbb modellen ez a „Flying B” kabala hirdette a Bentley-k nagyszerűségét és különlegességét, ám számos tulajdonos egyedi emblémával díszítette a luxusautóját.
bentleywings08Egyébként a nagyon korai Bentley személygépkocsikon nem volt ilyen függőleges, álló jelvény, csak egy lapos kivitel, melyet a márka alapítójának a kérésére F. Gordon Crosby, az akkori Autocar magazin egyedi stílusú illusztrátora rajzolt meg. S bár a jelvény szimmetrikusnak tűnik, a szárnyak eltérő számú tollal vannak díszítve oldalankét. A különbség oka egyszerű, a dizájner nem szerette volna, hogy könnyen másolható legyen a műve. A lapos szárnyas jelvény számtalan színben jelent meg az elmúlt 100 év alatt, az eredetileg piros, majd zöld, kék és fekete „dísz” mára a kiválóság elismert jelképe lett.
bentleywings05Az új Flying Spur modellen már a modern kor elvárásainak megfelelő formában bújik elő elektronikusan a megvilágított „Flying B” kabala, mikor a tulajdonos zsebében a jeladóval megközelíti a járművét. Természetesen a mai kiadást is Nagy-Britanniában tervezték, s ott is készítik kézzel.

Pin It