Citroën C5 Aircross Hybrid SUV Brüsszeli világpremier

by Mészáros Gergely

A 2020. január 10. és 19. között megmegrendezésre kerülő 98. Brüsszeli Autószalonon bemutatkozik az ë-komfort osztályú csendes városi autó, a C5 Aircross Hybrid SUV.

citroenc5aircrosshybrid05A Citroën 100 éve azon dolgozik, hogy az autózást mindenki számára elérhetővé tegye. 2020-ban az elektromos autó demokratizálása következik. A márka elektromos offenzívájának kezdetét az új „Inspirëd By You All” márkapozicionálás és a csúcstechnológiás zászlóshajó, az új C5 Aircross Hybrid SUV leleplezése jelzi. Az ë-komfort osztályú, csöndes városi plug-in hibrid autó (Silent Urban Vehicle) már egy kibővült termékpaletta előhírnöke: a nagy teljesítményű belső égésű motorok mellett tisztán elektromos és plug-in hibrid modellekkel gazdagodik a választék.
citroenc5aircrosshybrid06A hidraulikus ütközőelemekkel ellátott felfüggesztéssel és Advanced Comfort ülésekkel szerelt C5 Aircross SUV már eddig is etalonnak számított a kényelem terén, ám az új plug-in hybrid változat most egy újabb szintet, állomást testesít meg a Citroën Advanced Comfort® programban. Többek között 50 kilométeres tisztán elektromos, azaz zéró Co2-kibocsátású hatótávot garantál a napi ingázáshoz, hosszabb utak esetén pedig ott a benzinmotor „korlátlansága”. Természetesen elektromos üzemmódban teljesen zaj- és vibrációmentes működést kínál, így a korábbinál is tökéletesebb lehet az utasok nyugalma. Ugyanakkora a 180 lóerős PureTech benzines erőforrás és a 80 kW-os villanymotor együttműködése 225 lóerős rendszerteljesítményt biztosít, a maximális nyomaték pedig 320 Nm. Mindemellett az új C5 Aircross Hybrid SUV a piac legjobban alakítható szabadidő-autója: 3 teljes értékű, dönthető háttámlájú, összecsukható, sínen csúszó hátsó üléssel és Best in Class térfogatú csomagtartóval (460–600 l) rendelkezik.
citroenc5aircrosshybrid14Az elektromos üzemmódban 50 kmi hatótávval rendelkező, 39 g/kmi CO2-kibocsátású, 1,7 l/100 kmi (WLTP) fogyasztású új C5 Aircross Hybrid SUV egy újabb fontos állomás az alternatív energiákra való átállás folyamatában. Franciaországban készül, s az első átadások 2020 első félévének a végén várhatók.