Toyota - A jövő városa

by Mészáros Gergely

A Toyota a világ legnagyobb tech rendezvényén, a Las Vegas-ban megrendezett CES fogyasztói elektronikai kiállításon jelentette be, hogy 2021-től Japánban, a Fuji hegy lábánál található 175 hektáros területen építi meg a jövő városának prototípusát. Az Összefont Város elnevezésű település összekapcsolt ökoszisztémáját hidrogén üzemanyagcellák látják majd el energiával.

toyotajovovaros01A Toyota által „élő laboratóriumnak” szánt Összefont Város elsősorban kutatók otthonául szolgál majd, akik valós környezetben fejleszthetik és tesztelhetik az önvezetés, a robotika, a személyes mobilitás, az okosotthon és a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó technológiákat. „Egy teljes várost a nulláról felépíteni – még akkor is, ha a mérete kicsi – különleges lehetőség a jövőbeni technológiák fejlesztésére. Ebbe a város infrastruktúrájának digitális operációs rendszere is beletartozik; az emberek, az épületek és a járművek összekapcsolódnak, és adatszenzorokon keresztül kommunikálnak egymással. Így képesek leszünk a mesterséges intelligencia technológiáját – virtuális és fizikai területen is – tesztelni, és potenciálját maximalizálni.” – fogalmaz Akio Toyoda, a Toyota elnöke.

A Toyota más kereskedelmi és tudományos partnereket is együttműködésre invitál, és a téma iránt érdeklődő tudósokat is meghívja, hogy a helyszínen, ebben az egyedülálló, valós inkubátorban dolgozzanak a projektjeiken. Az Összefont Város megtervezésére a Toyota Bjarke Ingels dán építészt, a Bjarke Ingels Group (BIG) ügyvezetőjét kérte fel. Ingels csapata eddig is több rendkívüli projekt tervezését végezte: az ő munkájuk volt számos felhőkarcoló San Franciscóban és Vancouverben, a második World Trade Center New Yorkban, és a Google új főhadiszállása is.
toyotajovovaros06A város terve háromféle útfelhasználást határoz meg: csak gyors járművek számára, közös használat alacsonyabb sebességgel közlekedőknek és gyalogosoknak, valamint parkszerű promenádok kizárólag gyalogosok számára. Ez a három útfajta szövődik össze egy organikus rácsmintázatba, így segítve az önvezetés tesztelésének felgyorsítását. A tervek szerint a város teljes mértékben fenntartható módon épül, szinte kizárólag fából, a szénlábnyom minimalizálásának érdekében. Ehhez a hagyományos japán asztalosmunkát robotizált gyártási módszerekkel kombinálják. A tetőket napelemes panelekkel borítják, energiájuk a hidrogén üzemanyagcellák által termelt energiát egészíti ki. A Toyota a város kültéri részeit természetes és hidrakultúrás vegetációval tervezi betelepíteni.
toyotajovovaros07A lakosok hétköznapi életét a legmodernebb embert támogató technológiával, például otthoni robotikával segítik majd. Az otthonokban, a bent lakók egészségére szenzoros mesterséges intelligencia ügyel, egyúttal kielégítve alapvető szükségleteiket is, és kényelmesebbé téve mindennapjaikat. Mindez lehetőséget teremt az összekapcsolt technológia széles körű elterjesztésére, méghozzá az integritás és a bizalom megőrzésével, biztonságosan és pozitívan. A lakosok szállítását a főbb útvonalakon kizárólag teljesen önvezető, zéró károsanyag-kibocsátású járművek végezhetik. A város szállítási és kereskedelmi feladatait önvezető Toyota e-palette modellek végzik.
toyotajovovaros02A közösségi életet helyi parkok, egy központi rekreációs park, valamint egy szociális eseményeket befogadó központi pláza színesíti. A Toyota hisz abban, hogy az emberi kapcsolatok támogatása egy város életének egyenrangúan fontos része. A Toyota tervei szerint az Összefont Városban a vállalat alkalmazottai és családjaik, nyugdíjas párok, kereskedők, látogató tudósok és ipari partnerek fognak élni. A tervek szerint eleinte 2000 ember, aztán a város fejlődésével egyre több. A város kialakításának első lépései már 2021 elején megkezdődnek. Amennyiben valaki szeretne a Toyota partnere lenni az Összefont Városban kialakításában, az a https://www.woven-city.global/ weboldalon jelentkezhet.