Honda Civic Type R 2020 - Tokiói fellépés

by Mészáros Gergely

Nagy lendülettel kezdte az évet a Honda: a hamamatsuiak a Tokiói Autószalonon bemutatták az új Civic Type R-t. A nagy teljesítményű hot hatch mellett a hárommotoros, hibrid NSX pedig egy régi-új, ikonikus „Indy Yellow Pearl” fényezéssel gazdagodott.

hondacivictyper2020Az új modellév számos változtatást, fejlesztést tesz hozzá a Type R nyertes receptjéhez, többek között felülvizsgált stílussal, jobb aerodinamikai teljesítménnyel és átfogó vezetéstámogató csomaggal fűszerezték meg az utcai versenygépet. Tovább javul az autó menetdinamikája is, az új fékbetétek például csökkentik a rendszer fáradékonyságát, illetve javítják a nagy sebességről történő fékezés hatékonyságát, a módosított első felfüggesztés pedig jobb tapadást és közvetlenebb kormányzási reakciókat eredményez. Az exkluzív Boost Blue fényezéssel is rendelhető Civic Type R karosszériáját is tökéletesítették, így a nagyobb első hűtőmaszk hozzájárul a motor hatásosabb hűtéséhez.
hondacivictyper2020cAz utastérben további újdonságot jelent az Alcantarába csomagolt volán, illetve a minden Civichez alapfelszereltségként kínált Honda Sensing biztonsági és vezetéstámogató segédcsomag.
hondacivictyper2020aA lényeg azonban az, hogy a Civic Type R szíve továbbra is igen élénken dobog: a 2.0 literes, közvetlen benzinbefecskendezéses és turbófeltöltéses erőforrás csúcsteljesítménye 306 lóerő. Az elsőkerekes gép pilótái továbbra is háromféle üzemmód közül választhatnak, ám az új Active Sound Control ezentúl a belső hangot a kiválasztott beállításhoz állítja. Az megújult Type R még az idén a kereskedésekbe kerül.
hondansx2020A hárommotoros, hibrid NSX szupersportkocsi pedig már azzal az „Indy Yellow Pearl II” névre keresztelt fényezéssel is megrendelhető, melyet eredetileg az első NSX-nél és S2000-nél vezetett be a gyártó.
hondansx2020aAz NSX (ti. New Sports eXperience, szabadfordításban „új sportos vezetési élmény”) a Honda kiemelkedő teljesítményének és technikai fejlettségének szimbóluma, s nevének megfelelően a szupersportkocsik nyújtotta élményt hivatott még magasabb szintre emelni. Jelenlegi verziója megőrizte az ősmodell legnemesebb vonásait, ugyanakkor a Honda legújabb, forradalmi műszaki megoldásait is kamatoztatja.