Toyota - Autómegosztó és kölcsönző szolgáltatást indít

by Mészáros Gergely

A Toyota bejelentette, hogy Japában elindítja a "Toyota Share" elnevezésű autómegosztó szolgáltatást, amit a Toyota márkakereskedőknél és Toyota autókölcsönző-, illetve lízingszolgáltatóknál lehet igénybe venni.

toyotacamryhybrid2019bA Toyota immár azon dolgozik, hogy a helyi közösségekhez szorosan kapcsolódó, újfajta mobilitási szolgáltatásokat is nyújtson. Ennek érdekében Japán-szerte együttműködik márkakereskedőivel és a Toyota autókölcsönzőkkel, illetve lízingszolgáltatókkal arra törekedve, hogy ebben a mindenkit érintő átalakulási időszakban minél jobb mobilitási vállalattá váljon. A Toyota Share és a Chokunori bevezetésével a japán márka igyekszik minél többféle lehetőséget teremteni az ügyfeleknek arra, hogy erőfeszítés nélkül vegyék igénybe a járműveket – ezzel is teljesebbé téve az emberek autókhoz kapcsolódó életstílusát, és növelve az autórajongók táborát.

Toyota RAV4 36

Toyota Share

A Toyota az egész Japában egységes szolgáltatási rendszert dolgozott ki, illetve eszközöket is fejlesztett, amelyeket márkakereskedőik és a Toyota autókölcsönzők, valamint lízingszolgáltatók használnak majd. Emellett nincs belépési díj vagy havi tagdíj, a fizetendő összegek ésszerűek annak érdekében, hogy elősegítsék a rövidtávú használatot. Az autók pedig olyan biztonsági felszerelésekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a nyugodt közlekedést. Az ügyfelek a Toyota járművek széles kínálatából választhatnak, köztük kompakt autókat, kisáruszállítókat és SUV-okat, de később további új modellekkel is bővítik a palettát.
A külön e célra fejlesztett alkalmazás mellett a Toyota kifejlesztett egy „okos kulcsdobozt” (SKB) is, ami okostelefon segítségével lehetővé teszi a járművek nyitását és zárását, illetve a TransLog II nevű eszközt, ami az autómegosztáshoz szükséges járműadatokat rögzíti (helyzet és megtett távolság). Ebből tehát következik, hogy az ügyfelek okostelefonon tudnak regisztrálni, járműveiket nyitni és zárni, majd visszaadni azokat, illetve fizetni is. A Toyota a jövőben folyamatosan fejleszti ezeket a szolgáltatásokat is, hogy még kényelmesebbé tegye azok használatát, bővítve a fizetési módok körét, jutalompontokkal díjazva a jó vezetési stílust, illetve a céges ügyfelek számára is elérhetővé tenni az autómegosztást.

Toyota Century6

A Chokunori

Ez az új szolgáltatás megőrzi a Japánban már eddig is elérhető Toyota Rent-a-Car minőségét és díjait, de a személyzet nélküli kölcsönzés révén felgyorsítja a folyamatot, így az autó visszahozásának procedúráját is. Eltérés a Toyota Rent-a-Car szolgáltatáshoz képest, hogy nincs mód egyirányú használatra, a megtett távolság utáni fizetendő díjat pedig az autóhoz tartozó üzemanyagkártya révén szedik be. A Toyota Share-hez hasonlóan a japán márka ebben az esetben is az egész Japánra kiterjedő, egységes szolgáltatási rendszert hozott létre, és kifejlesztett egy külön e célt szolgáló alkalmazást, illetve eszközöket a kényelmes használat érdekében.