Bentley Mulsanne 6.75 Edition Búcsú

by Mészáros Gergely

2020 tavaszán véget ér a Bentley Mulsanne sorozatgyártása, a 2010 óta gyártott zászlóshajó helyét a Flying Spur veszi át. A brit márka egy korlátozott példányszámú egyedi sorozattal búcsúzik el a legendás modelljétől. 

bentleymulsanne675edition 2020aA Bentley ikonikus négyajtós modellje, a Mulsanne – hosszú pályafutása során mindvégig - mércéül szolgált a luxuslimuzinok osztályában, a világ egyik legkifinomultabb autójának számított. Nem kevésbé remekmű a maga nemében a 6.75 literes erőforrása sem, a V8 motort 60 éve gyártották folyamatosan. Most viszont nyugdíjba vonulnak, átadva helyüket a hamarosan hybrid technológiával is felvértezett Flying Spurnak. A Bentley egy 30 darabos limitált szériával búcsúzik tőlük, melyet a Mulliner részleg varázsolt különlegessé.
bentleymulsanne675edition 2020gyAz 530 lóerős Mulsanne Speedre épülő különkiadás gyakorlatilag minden porcikájával, minden részletével a nagyszerű motor előtt tiszteleg. Így például a légbeömlők vezérlőegységei az olajbetöltő nyílás miniautűr másai, a LED-es üdvözlőfények a z 1100 Nm-t nyomatékot szolgáló erőműre utaló logót vetítenek a földre, ugyanez az embléma feltűnik az üléskárpitokba hímezve is, a középkonzol kerek óráin pedig az erőforrás különböző metszetrajzai láthatók.
bentleymulsanne675edition 2020eÁm ezzel még koránt sincs vége a speciális megoldásoknak, nem hétköznapi a kontrasztos kárpitozás és az anyaghasználat sem, a széles középkonzolt és kardánalagutat például ezüstszínű betét fedi, az első részen számozott fém emléktáblával megspékelve. A fejedelmi kényelmű foteleket négy színben rendelhető bőr borítja, a műszerfalon fényes fekete dekorcsík fut végig, az ajtókat pedig sötét alumínium díszíti.
bentleymulsanne675edition 2020dzsTermészetesen a Mulsanne 6.75 Edition karosszériája ugyancsak magán viseli a Mulliner részleg kézjegyét, finom stíluselemek hangsúlyozzák a limuzinban rejlő erőt. A hűtőt és a légbeömlő nyílásokat takaró rácsot, a Flying B emblémát, valamint a diffúzorba ágyazott kipufogóvégeket például lesötétítették, kellően sportos karakterrel ruházva fel az autót, ugyanakkor az első fényszóróit és a hátsó lámpáit fényes krómcsíkokkal keretezték. A tökéletes összhatáshoz a 21 colos, ötküllős kivitelű Mulsanne Speed könnyűfém felnik is hozzájárulnak. Végül, de nem utolsósorban a Bentley dicső történelmének egyik jelentős mérföldköve előtt tisztelgő különkiadás motorterében elhelyezett plakettet ezúttal a Bentley elnöke, Adrian Hallmark írta alá. Viszlát, Mulsanne!