Toyota KINTO Hamarosan Európában is elindul

by Mészáros Gergely

A Toyota hamarosn Európában is bemutatja a Japánban már működő mobilitási szolgáltatási márkáját, a KINTO-t, mely városok, céges ügyfelek és magánszemélyek kiszolgálására egyaránt képes.

toyotakinto01A Toyota KINTO néven új márkát vezet be az európai városi felhasználók számára nyújtott mobilitási szolgáltatások új elemeként. Ez fontos lépés a vállalat azon jövőképének megvalósítása felé, hogy azáltal fejlődjön mobilitási vállalattá, hogy világszerte sokféle, fuvarozáshoz kapcsolódó szolgáltatást nyújt majd. A Toyota a hagyományos magán-, illetve flottaszintű járműértékesítés mellett az alábbi négy pillére épülő stratégia szerint bővíti ki mobilitási szolgáltatásainak kínálatát:

  • új, önálló márkát használ az új mobilitási felhasználók megszólítása érdekében, akik között lesznek magánszemélyek, cégek és városok is
  • növeli részesedését a teljes körű lízingszolgáltatás (FSL) piacán, és multibrand szolgáltatásokat kínál céges- és magánügyfelei számára;
  • az adatok és összekapcsolt járművek kínálta lehetőséget kihasználva olyan szolgáltatásokat fejleszt és vezet be, mint az autómegosztás, a fuvarmegosztás, illetve ahol alkalmazható, az előfizetés;
  • felkészül a jövőben megjelenő, önvezetéssel kapcsolatos fejlesztések integrálására, valamint a mobilitás mint szolgáltatás piaci tesztelésére. Ilyen például a jelenleg is globális fejlesztés alatt álló e-Palette koncepció.

toyotakintoA Toyota 2018-ban kezdte lefektetni az európai alapokat ahhoz, hogy az új mobilitási szolgáltatásait integrálhassa a meglévő autógyártó és értékesítő rendszerbe. Ennek érdekében két vállalatot hozott létre: egy flottakezelő céget (Toyota Fleet Mobility, kölni székhellyel) és egy digitális platformot működtető céget (Toyota Connected Europe, londoni székhellyel). A Toyota Fleet Mobility a teljes körű lízingszolgáltatás európai piacra történő kiterjesztésével foglalkozik. A Toyota Connected Europe a Toyota technológiai és adatfeldolgozó cégének európai leányvállalata, ami az összekapcsolt járműrendszerekkel összefüggő termékeket és szolgáltatásokat fejleszti és alkalmazza. Ilyen például a Toyota Big Data Centre, de a Toyota saját Mobilitási Szolgáltatási Platformján (MSPF) belüli szolgáltatásokkal is foglalkozik. A KINTO márkát arra használják majd, hogy a fenti kínálatot egyértelműen az újfajta mobilitási megoldások közé pozícionálják, mint a „mindenkit befogadó és megbízható”, „egyszerű és könnyed” illetve „fenntartható” szolgáltatásokat.
toyotakinto02Az új márkanév a japán Kintoun, vagyis repülő nimbusz szóból ered. Ez eredetileg egy rajzfilm-felhő neve, amivel egy híres japán animációs figura utazik. A Kintounhoz hasonlóan a KINTO is mindig rendelkezésre áll – bárhol és bármikor, amikor egy ügyfél könnyű és egyszerű közlekedési megoldást keres. A KINTO márkanév alatt elérhető szolgáltatásokat az egyes piacokra érvényes fenntarthatósági szempontok alapján működtetik. Bizonyos európai piacokon az induláskor bevezetendő szolgáltatások közé tartozik:

  • KINTO One: teljes körű lízingszolgáltatás, aminél a lízingdíj mellett egy összegben fizethető a szervizelés és a biztosítás.
  • KINTO Share: önkiszolgáló rendszerben működő autómegosztó szolgáltatás a hibrid járművek széles palettájával, fenntartási költségek nélkül. A Toyota már több európai városban (Dublin, Velence, Koppenhága és Madrid) működő autómegosztó szolgáltatása, a Yuko ezután a KINTO név alatt működik tovább.
  • KINTO Join: fuvarmegosztás, olyan dolgozók összekapcsolása, akik egy útvonalon járnak munkába. Így a dolgozók és a CO₂-lábnyomukat csökkenteni akaró vállalatok számára is hasznos.
  • KINTO Flex: előfizetésen alapuló autólízing, ami rugalmasabb megoldásokat kínál és prémium élményt nyújt.

toyotakinto03A KINTO további szolgáltatásokat is vizsgál, például az iránytaxi, vagy egy multimodális applikáció megvalósítását. A szolgáltatások könnyen igénybe vehetők lesznek majd különféle mobil alkalmazások révén, integrált fizetési megoldásokkal