ŠKODA - Két tanulói autó a wolfsburgi Autostadtban

by Szélpál Imre

Igazán nagystílű környezetben jelenhet meg a ŠKODA jövőbeli formatervezőinek, technikusainak és mérnökeinek munkája az wolfsburgi Autostadt márkapavilonjában: a MOUNTIAQ és a SUNROQ formájában a cseh autógyártó két olyan járművét is bemutatja, amelyeket a Mladá Boleslav-i ŠKODA Akadémia hallgatói terveztek meg és készítettek el.
Skoda Pavillon 2Emellett az új, hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszerű ŠKODA SUPERB iV, valamint a ŠKODA KAMIQ és a SCALA MONTE CARLO változata is három hónapig az új kiállítás része. Andrea Frydlová, a ŠKODA Múzeum vezetője, egyben a kiállított járművek kiválasztásának felelőse: „Az Autostadt ideális helyszín, hogy az autók iránt érdeklődő széles közönséghez is közelebb hozzuk a ŠKODA márkát. Az állandó kiállításon túl a tematikus időszaki kiállítás kapcsolja össze a múltat és a jelent. Különösen örülünk annak, hogy elsőként mutathatjuk be a MOUNTIAQ és a SUNROQ tanulói autókat, amelyek éppoly egyediek, mint maga a projekt, s a ŠKODA Akadémia magas szintű képzéséről tanúskodnak.” A ŠKODA tehetséges utánpótlása immár 2014 óta tervez és épít oktatói irányítása alatt évről-évre egy-egy új ŠKODA tanulói koncepcióautót (ŠKODA Azubi Concept Car).
Skoda Pavillon 3Ez az innovatív és jövőorientált projekt egyedülálló lehetőséget kínál a holnap szakembereinek, hogy a gyártással, a formatervezéssel és más szakterületekkel együttműködve különleges módon tegyenek tanúbizonyságot tudásukról. Eddig hat tanulói autó született, amelyek egyaránt új részletmegoldásokat is kínáltak, teljes mértékben illeszkedve a ŠKODA „Simply Clever” hagyományaiba. Jelenleg is mintegy húsz fiatal dolgozik a következő, vagyis a 2020-as év látványos járművén. A ŠKODA tanulói autók a vállalat Mladá Boleslav-i székhelyén működő ŠKODA Szakiskolában zajló képzés magas színvonalát igazolják. A 2019-es ŠKODA MOUNTIAQ a ŠKODA KODIAQ műszaki alapjaira épülő, tekinteteket vonzó kétajtós pickup-koncepció. A z eddigi hatodik ŠKODA tanulói autó erőteljes csörlőt, tető-fényhidat, valamint megvilágított rakfelületet, alatta pedig rejtett tárolórekeszt is kínál. A tanulók által megalkotott Naplemente-narancs (Orange Sunset) színárnyalat a MOUNTIAQ utasterében is feltűnik. Egy évvel korábban 23 hallgató tervezte és építette meg a ŠKODA SUNROQ kabriót.
Skoda Pavillon 1A ŠKODA KAROQ alapmodell SUNROQ kabrióvá alakítása során a fiataloknak először a tetőt kellett eltávolítaniuk, majd meg kellett erősíteniük a karosszériát. A teljes egészében új csomagtérfedél révén a SUNROQ csomagtartójának térfogata még nagyobbra adódott, mint a KAROQ esetében. Különös figyelmet fordítottak a hallgatók a fény témakörére, a SUNROQ ajtókilincseit és kerékjáratait így LED-egységek világítják meg, s mindkét lökhárító, illetve az összes ajtó fényes ŠKODA-emblémát vetít az útra.