BMW M2 by Futura 2000 M, mint kortárs művészet

by Mészáros Gergely

A BMW M GmbH és a világ egyik legismertebb kortárs művésze, FUTURA 2000 három egyedi BMW M2 Competition modell, valamint egy exkluzív limitált széria bemutatására készül a közeljövőben, elsőként a február 13-16. között megrendezendő Frieze Los Angeles 2020 művészeti kiállításon.

bmwm2futura2000A BMW M, mint kortárs művészet: a BMW M GmbH e mottó alatt indítja útjára új projektjét, melyben az Individual részleg és a világ egyik legismertebb kortárs művészéve, Futura 2000 is közreműködik. Az első „felvonást” Hollywoodban, a február 13-16. között megrendezendő Frieze Los Angeles művészeti kiállításnak otthont adó Paramount Pictures stúdióban tekintheti meg a nagyközönség: itt mutatkozik az élénk színekkel, körkörös formákkal és mozgó kompozíciókkal dolgozó művésze első kézzel festett M2 Competition modellje. Később még másik két bajor sportkupét is a saját képére formál, majd egy 2020 júniusától megrendelhető limitált szériát is megalkot a neves alkotó.

A Leonard Hilton McGurr néven született FUTURA 2000 az 1980-as években vált a graffiti-stílusú kortárs művészetek egyik iránymutató képviselőjévé, aki merész színkompozícióival és egészen egyedi, absztrakt betűstílusával olyan művészeti legendák sorába állt be, mint Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Dondi White és Rammellzee. Több évtizeden át íródó kortárs művészeti karrierje mellett FUTURA 2000 populáris művészként is kimagasló sikereket ért el, amelynek eredményeként számtalan világmárka kérte fel együttműködésre.
bmwm2futura2000dz„A BMW M2 Competition dinamikus, extrovertált, és bizonyos mértékben kellemesen provokatív. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy ezt a modellt varázsolhatom egyedivé” – nyilatkozta FUTURA 2000. „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan világhírű művésszel dolgozhatunk együtt, mint FUTURA 2000. Kíváncsian várom, miként alakítja át teljesen egyedivé BMW M2 sportautóinkat és miként álmodja meg az ügyfeleinknek szánt különkiadást. Egyedülálló, konstruktív és lázadó művészeti stílusának köszönhetően FUTURA 2000 tökéletes összhangot alkot egy olyan fiatalos és zabolátlan modellel, mint amilyen a BMW M2 Competition” – tette hozzá Markus Flasch, a BMW M GmbH vezérigazgatója.
bmwm2futura2000szA három egyedülálló BMW M2 Competition modellt FUTURA 2000 kívül-belül teljesen egyedivé varázsolja, a karosszériától kezdve, egészen az utastér dekorációjáig. A limitált széria részeként értékesített különkiadások ugyancsak a művész kézjegyét viselik majd: a középkonzol és a műszerfal dekorcsíkjai FUTURA 2000 hamisítatlan stílusjegyét idézik, a kéttónusú, Black / Ivory White árnyalatú Dakota bőrkárpittal bevont BMW M sportülések pedig kék kontraszt-varrást kapnak. Az utastéri csomag része továbbá a szürke „12-órás” jelzéssel ellátott, alcantara / bőr kettős borítású BMW M sportkormány, valamint a limitált darabszámot jelző és FUTURA 2000 aláírásával ellátott küszöbtoldat-pár is.
bmwm2futura2000iA „BMW M2 Edition designed by FUTURA 2000”* névre keresztelt különkiadások kívülről az egyedire fényezett lökhárítókról és küszöbtoldatokról, valamint a 19” méretű, Jet Black árnyalatú könnyűfém keréktárcsákról lesznek felismerhetők.
bmwm2futura2000eLos Angeles 2019-ben csatlakozott a Frieze New York, a Frieze London és a Frieze Masters művészeti kiállítások sorába. Az évente megrendezendő Frieze Los Angeles négy napon keresztül mintegy hetven Los Angeles-központú és nemzetközi művészeti galéria kollekcióját gyűjti csokorba, mialatt vezető kurátorok közreműködésével számos művészeti beszélgetést, zenei kiállítást és különleges programot is tető alá hoz. A Frieze Los Angeles két iránymutatója Victoria Siddall, a Frieze Fairs igazgatója és Bettina Korek, a Frieze Los Angeles igazgatója.
bmwm2futura2000lFebruár 14. péntek este 21 órakor a Frieze művészeti kiállítás-sorozattal kiépített hosszú távú partnersége részeként a BMW a Frieze Music zenei eseményt is megrendezi Los Angelesben, Kevin McGarry író-kurátor és Hans Ulrich Obrist, a londoni Serpentine Galleries művészeti igazgatója vezetésével. A hollywoodi NeueHouse színpadán olyan nevek lépnek fel, mint Moses Sumney, Caroline Polachek, Zsela és DJ Uwuqi.