Bob Iger - Távozik a Disney éléről

by Szélpál Imre

Távozik a Diseny elnöki posztjáról Bob Iger, aki 2005 óta vezette a médiacéget, sokak szerint Hollywood legnagyobb hatalmú embere - írta a BBC hírportálja Iger közleményére hivatkozva. 
iger2
Iger azt írta, a "legjobb időben" lép visza ahhoz, hogy el lehessen kezdeni az irányítás átadását egy új vezetőnek. Nevéhez fűződik Rupert Murdoch szórakoztatóipari birodalma, a 21th Century Fox megvásárlása tavaly márciusban és a Disney streamingszolgáltatásának tavaly év végi elindítása. A Disney korábbi óriásbeszerzéseit, a Pixar, a Marvel és a Lucasfilm bekebelezését szintén ő irányította. "Az elmúlt 12 hónapban cég nagyobb és komplexebb lett. Úgy éreztem, hogy a cég vagyoni alapjai a helyükön vannak, a stratégia kialakult, így a lehető legtöbb időt kellene vállalkozásunk kreatív ügyeire fordítanom" - mondta el Iger egy keddi konferenciatelefon alkalmával. Iger ügyvezető elnökként a Disney-nél marad 2021 végéig, hogy a "kreatív törekvéseit" irányítsa. 
iger3
Elhatározása meglepte az iparágat. A Disney közölte, Bob Chapeket nevezi ki utódjául, aki eddig a vállalatóriás vidámparkjait és termékeit felügyelte. Ő lesz az 1920-as években alakult cég hetedik elnöke. A cég piaci értéke ötszörösére nőtt Iger elnöki idejében - mondta el Susan Arnold, a Disney igazgatói tanácsának tagja. Tavaly a világ legnagyobb mozis kasszasikereinek tízes listáján hét filmet készített a Disney. A cég új streamingszolgáltatójának már több mint 28 millió előfizetője gyűlt össze.