Autó színek - Trendi a versenykék és a sötétszürke metál

by Szélpál Imre

SCALA és City-SUV KAMIQ sorozatával a ŠKODA 2019 folyamán jelentősen továbbfejlesztette, illetve kibővítette kompakt modelljei kínálatát.
skodakamiqMindkettő hamar rátalált rajongói táborára, s e különböző vásárlói célcsoportokat természetesen színválasztáskor is más-más preferenciák jellemzik. A SCALA vásárlói körében a sportos Versenykék metál a favorit, míg a KAMIQ a leggyakrabban választott Sötétszürke metál fényezésével a teljes európai piacot jellemző trendet követi, ahol első ízben állnak abszolút az élen a szürke autók. A ŠKODA SCALA sportos Versenykék metál színe e sorozat dinamikus és érzelmekben gazdag formavilágát emeli ki, tökéletes kombinációt alkotva az extrafelszerelésként rendelhető Emotion-csomagban szereplő fekete panorámatetővel, fekete színű tetőspoilerrel, valamint üveg borítású csomagtérajtajával. A ŠKODA SCALA 2019-ben gyártott példányainak összesen 17,4 százalékát erre a színre fényeztették, s a második Sötétszürke metált 15,5, a harmadik Feketemágia gyöngyház pedig 14,7 százalékos részarányaikkal utasította maga mögé a kompakt ferdehátú modell színpalettáján. A SCALA-vásárlók összességében 74,6 százaléka döntött a tízféle kínált metálfényezés valamelyike mellett, míg 25,4 százalékuk a négy alapszín közül választott.

Szürke tónusok dominálnak – a KAMIQ City-SUV modelleken és a teljes európai piacon
A ŠKODA első City-SUV modelljének megrendelői körében a szürke színárnyalatok bizonyultak különösen népszerűnek 2019 folyamán, 16,1 százalékos részesedéssel ugyanis a Sötétszürke metál lett itt a legkedveltebb fényezés. Másodikként a Feketemágia gyöngyház 13,6, míg a harmadik helyen a Holdfehér metál végzett 12,2 százalékkal. A metálfényezések aránya e modellnél 78,2 százalékra adódott. A Sötétszürke metál és az Acélszürke alapszín (6,5 százalék) együttesen 22,6 százalékot tett ki, a fehéret (20,6 százalék) megelőzve összességében a szürkét avatva a KAMIQ legnépszerűbb színtónusává. A ŠKODA City-SUV modellje ezzel a teljes európai piac trendjébe illeszkedik. Az Axalta festékgyártó által a legnépszerűbb autószínekről már 1953 óta évente elkészített globális tanulmány szerint 24 százalékos részaránnyal 2019-ben bizonyult első ízben a szürke a leggyakrabban választott színnek Európában, míg a fehér 23 százalékkal a második helyre szorult. A ŠKODA SCALA két rendelkezésre álló fehér-árnyalata 22,0 százalékos részesedéssel végzett a háromféle kék (együttesen 21,4 százalék), valamint a szürke (20,9 százalék) árnyalatai előtt. Világszerte 38 százalékkal továbbra is a fehér a legnépszerűbb autószín, Ázsiában például a 49 százalékot is eléri a fehér gépkocsik részaránya.

skodascala24Erőteljes színek az egyéni fellépés szolgálatában
Összességében a visszafogott színek dominálnak az autók fényezéseiben, a világszerte gyártott gépkocsik mintegy 80 százaléka a fehér, a fekete, a szürke és az ezüst árnyalataiban gördül le a szerelőszalagról. A ŠKODA SCALA és a KAMIQ palettájáról azonban az individualisták is „színt vallhatnak”, például a Velvet vörös metálfényezéssel, amely 2019-ben 9,1 százalékkal az ötödik helyen állt a KAMIQ legnépszerűbb színei között, míg a SCALA vásárlóinak 3,6 százaléka döntött ezen élénkvörös árnyalat mellett.

skodakamiq05Öt rétegből épül fel az autók fényezése
A ŠKODA gépkocsik fényezése öt különböző rétegből áll, mégis összesen mindössze 0,1 milliméter vastag. A tényleges színréteg csupán 20 mikrométer (0,02 milliméter) és a fényezőrobot-karok egy foszfátréteg, a műanyagborítású korrózióvédelem és a töltőanyag után negyedik rétegként hordják fel. A fedőbevonatot egy 30 mikrométeres átlátszó lakkréteg alkotja, amely mindössze 37 másodperc alatt kerül fel a karosszériára – a ŠKODA AUTO ezzel a teljes Volkswagen Csoporton belül a leggyorsabb fedőlakk-felhordó berendezésekkel rendelkezik. Mindemellett a 2019 augusztusában a ŠKODA Mladá Boleslav-i főgyáregységében üzembe helyezett új fényezősor egész Európában az egyik legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb ilyen technika, amellyel éves szinten 168 ezer darabbal összesen immár 812 ezer járműre bővült a helyi fényezőkapacitás.