Toyota Yaris GRMN - 1,8 literes, kompresszoros feltöltésű, több mint 210 lóerő

by Szélpál Imre

Toyota Yaris GRMN 1A gyártás a Toyota Motor Manufacturing France Valenciennes-i üzemében folyik majd. A japán piacon már eddig is több sikeres GRMN modell szerepelt, Európában viszont most jelenik meg először a Yaris GRMN, amelynek forgalmazása 2018 elején kezdődik.
Kompresszoros feltöltésű motor
A Yaris GRMN abban a tekintetben is egyedülálló az európai izomautók között, hogy motorja kompresszoros feltöltésű. A gázadásra nagyon gyorsan reagáló 1,8 literes motor teljesítménye több mint 210 lóerő ; az erőforrás egy hatfokozatú manuális sebességváltón keresztül hajtja az első kerekeket, és az autó mind a 0-100 km/órás, mind a 80-120 km/órás sebességtartományban a kategória legjobb idejét futja.
Toyota Yaris GRMN 2Lenyűgöző, megerősített futómű
Annak érdekében, hogy e meggyőző teljesítmény élvezetes vezetési élménnyé válhasson, a Yaris GRMN megerősített futóművet kapott, és az első rugótornyokat extra merevítő rúd köti össze. A Toyota GAZOO Racing versenytapasztalata alapján tervezett felfüggesztést behatóan tesztelték a Nürburgring Nordschleife pályán, és a jobb útfogás és irányíthatóság érdekében egy Torsen részlegesen önzáró differenciálművel is kiegészítették. A rugók rövidebbek lettek, hogy az autó jobban az úthoz lapuljon, a Sachs pedig külön ehhez a modellhez tervezte a lengéscsillapítókat. Az első stabilizátor rúd átmérője nagyobb lett. Az autóba nagy teljesítményű fékrendszer került, nagyméretű hűtött féktárcsákkal és négydugattyús első féknyergekkel.
Toyota Yaris GRMN 5Sportos stílus
A Yaris GRMN stílusa egyértelműen tükrözi az autó teljesítményét. A kizárólag háromajtós karosszériával készített modell 17 colos, sokküllős BBS könnyűfém keréktárcsákon gördül, és nagy sebességnél egy feketére fényezett hátsó légterelő biztosítja a kellő leszorító erőt. A sportos hatást tovább erősítik a különleges első és hátsó lökhárítók, a hátsó diffúzor és a középen kivezetett kipufogó. A Yaris GRMN teljesítményére a kabin kialakítása is egyértelműen utal : a kategória legjobb tartását és oldaltámasztását biztosító első sportüléseket kifejezetten a modellhez tervezte a Toyota Boshoku. A GT86-ból már ismert kisméretű, bőrborítású kormánykeréken egy középállást mutató jelzés látható. A sportpedálok alumíniumból készültek, és az újratervezett műszeregység tökéletesen illik az autó sportos karakteréhez.
Toyota híreinket az Autóház Veszprém támogatja:
toyota veszprem 1 20160324 1783199898