Ford - 2050-re karbon semlegessé válnak

by Szélpál Imre

A Ford Motor Company szándéka, hogy 2050-re globális szinten elérje a karbonsemlegességet, addig pedig köztes szénsemlegességi célokat tűz ki annak érdekében, hogy – többek közt Európában is – még hatékonyabb és gyorsabb megoldások születhessenek az éghajlatváltozás kihívásaira. 
fordmustangbullitt2018tyA vállalat mindezt a 21. éves Fenntarthatósági Jelentésében tette közzé. A Ford az egyetlen, teljes modellpalettával bíró amerikai autógyártó, amely elkötelezte magát amellett, hogy a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény előírásai szerint hozzájárul a CO₂-kibocsátás csökkentéséhez, emellett pedig Kalifornia állammal is együttműködik a járművek üvegházhatású gázkibocsátására vonatkozó szigorúbb szabványok kidolgozásában. Európában a Ford már jelenleg is teljes egészében zöld villamos energiát használ összes Egyesült Királyságbeli üzemében, a romániai Krajova üzemben, illetve minden gyáregységében a németországi Kölnben, beleértve a járműösszeszerelő és motorgyártó üzemeket is. A Ford arra számít, hogy Európa is az első globális régiók között lesz, amelyek szénsemlegessé válnak. 
FORD RANGER RAPTOR 24Tavaly novemberben a Ford Európa is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, mely az üzleti szereplők, kormányok és civil szervezetek együttműködését kéri a Fenntartható Európa 2030 stratégia kidolgozásában A vállalat már korábban bejelentette, hogy azt tervezi: 2035-re minden gyáregységében 100 százalékban helyben előállított megújuló energiát használ majd. Ez a gyakorlatban olyan energiát jelent, ami természetes úton által újra meg újra feltöltődő forrásokból származik – például vízerőművekből, geotermikus erőművekből, illetve szél- vagy naperőművekből. A szénsemlegesség a nulla széndioxid-kibocsátás elérését jelenti, az ilyen jellegű emissziók kiegyensúlyozásával. Ennek érdekében a Ford kezdetben arra a három területre összpontosít, amelyek CO₂-kibocsátásának mintegy 95 százalékát jelentik: a járművek használatára, beszállítói hálózatának működésére, illetve a vállalat üzemeire és egyéb létesítményeire. 2050-es célkitűzéseit illetően a Ford igyekezett minden lehetséges tényezővel számolni, beleértve a vásárlók reakcióit, a kormányzati szintű szabályozásokat, a gazdasági körülményeket, valamint a megújuló, szénsemleges villamos energia és a megújuló üzemanyagok rendelkezésre állását. 
FordTmodel05A 2050-re vonatkozó kötelességvállalás jegyében a Ford továbbra is arra törekszik, hogy termékei és tevékenységei egyre kevésbé terheljék a környezetet. 2019-ben a vállalat továbbfejlesztette klíma-stratégiáját, hogy az emberközpontú tervezés segítségével hatékonyabb módszereket találjon az emberek akaratának és igényeinek, illetve az üzleti tevékenységek és a technológiai lehetőségek összehangolására. A vállalat szénsemlegességi stratégiáját egy olyan Ford-csapat dolgozta ki, amelynek tagjai a világ minden tájáról (többek közt az Egyesült Államokból, Európából és Kínából) érkeztek, alaposan megvizsgálva és kielemezve a környezetre, a fogyasztókra, a technológiára, a jogszabályokra, az energiára, a versenyképességre, az életciklus-felmérésekre és egyéb trendekre vonatkozó információkat. A klímaváltozással járó kihívások kezelése kulcsfontosságú feladat és stratégiai prioritás a Ford számára. Ennek az is fontos része, hogy a vállalat a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezménynek megfelelően elősegítse a globális felmelegedés megállítását.