Red Dot Design Museum Fókuszban a Honda e

by Mészáros Gergely

Két érdekes darabbal bővült a különleges kortárs formaterveket felsorakoztató Red Dot Design Museum egyedülállónak gyűjteménye: immáron a Honda következő generációs elektromos autóját, a Honda e-t és a CBR1000RR-R Fireblade SP gyorsasági motort is megtekinthetik az érdeklődők a neves intézményben.

hondaatreddotdesignmuseum08A Honda e a „Milestones in Contemporary Design” tárlat központi standján kapott helyet, annak a 76 darabos kollekciónak részeként, ami 2020 legjobb termékeit gyűjti egy csokorba a világ minden tájáról. A kompakt, elektromos kisautó modern, jövőbe mutató konstrukciójával a Red Dot: Best of the Best 2020 díjat sikerült bezsebelnie, ami kétségtelenül a legnagyobb nemzetközi elismerés a Red Dot Award: Product Design keretein belül, hiszen az adott kategória legjobbjainak ítélik oda minden évben. Kétkerekű márkatársa, a CBR1000RR-R Fireblade SP pedig a motorkerékpárok között bizonyult a legkiválóbbnak. A páros a 2020/2021-es tárlat szerves része, aki szívesen megtekintené őket, Németországban, az esseni Red Dot Design Museumban megteheti.

Az új Honda e a vállalat első akkumulátoros elektromos autója az európai piacon, s nagy szerepet játszik a japán márka azon céljának elérésében, miszerint 2022-ben már csak elektromos üzemmódra is képes modellek szerepelnek majd a választékban.
hondaatreddotdesignmuseum07Peter Zec, a Red Dot Design alapítója és elnök-vezérigazgatója elmondta: „A Honda e nem egyszerű jármű, sokkal több annál. A Red Dot: Best of the Best 2020 díjat kapta meg, ami nem csoda, hiszen már az első pillanatban lenyűgözte a zsűrit, s minél közelebbről ismertük meg, annál biztosabb volt, hogy ez a modell lesz a kiválasztott. A Honda hihetetlen érzékkel és mélyre ható kutatói, illetve fejlesztői munkával adott választ a városi közlekedés problémáira. Úgy gondolom, hogy a Honda e afféle paradigmaváltás: nem csak az e-mobilitásról beszélünk, hanem a digitális világ új megoldásairól és a Honda újdonsága tökéletesen illik ebbe a képbe. Egy igazi okos eszköz, ami összeköti az otthont a mobilitással és messze túlmutat a képzelet határán. Nem tudnék még egy autót mondani, ami jelenleg képes erre.”
hondaatreddotdesignmuseum10Makoto Iwaki, a Honda e kreatív igazgatója hozzátette: „A Honda e azért született, hogy a összekapcsolja az embert, a társadalmat és az autót, nem mellesleg a vásárlóközönség elé tárja a Honda jövőről alkotott képét. Miként eddig, úgy ezután is mindent megteszünk, hogy a Honda Design révén az összes látomásunk megvalósulhasson. Nagy boldogság számomra, hogy megnyertük ezt a díjat, és elképesztően büszke vagyok, hogy részesei lehetünk a Red Dot Design Museum gyűjteményének. Köszönöm mindenkinek!”
hondaatreddotdesignmuseum13A Red Dot 2020 díjjal elismert CBR1000RR-R Fireblade SP a legendás Fireblade család legújabb, legmodernebb tagja. Tervezésekor a „Versenyre született” jelmondat határozta meg a mérnökök munkáját, s olyan motorkerékpár született, ami páratlan teljesítményt nyújt a versenypályán és radikális formaterv jellemzi. A Red Dot zsűrije hosszú napokon át tesztelte a Fireblade-et, hogy teljesítményéről és használati értékéről egyaránt képet kapjon, nem csak a formaterv alapján döntöttek tehát.
hondaatreddotdesignmuseum01Peter Zec hozzáfűzte: „Ha a Hondára gondolok, elsőként mindig a motorkerékpárok jutnak eszembe. A Fireblade nemes egyszerűséggel azért nyert, mert a Red Dot döntőbizottsága imádta, azt pedig tudni kell, hogy igazán őrült döntéshozókról van szó, közöttük egy profi motorversenyzővel, és a végsőkig próbára tették a motorkerékpárt. Nemcsak a dizájn elismerésre méltó, hanem a teljesítmény is, ez a legfőbb oka annak, hogy neki ítéltük a Red Dot díjat.”
hondaatreddotdesignmuseumSatoshi Kawawa, a Honda motorkerékpár-üzletágának vezetője elmondta: „A CBR1000RR-R Fireblade SP arra született, hogy versenyeket nyerjen minden kategóriában, beleértve a kisebb viadalokat és a nemzetközi futamokat is. Ezt a célt szem előtt tartva határoztuk meg a formavilágot és a stílust – a legapróbb részleteket is a kimagasló sebesség és teljesítmény, valamint az aerodinamikai hatékonyság jegyében dolgoztuk ki. Óriási megtiszteltetés, hogy ilyen nagy presztízsű díjjal ismerték el munkánkat.”
hondaatreddotdesignmuseum10A Red Dot Design múzeum a világ legnagyobb kortárs dizájnt középpontba állító gyűjteménye. Különleges mivoltában nagy szerepet játszik, hogy az UNESCO Világörökség részének nyilvánított zollvereini szénbánya egykori épületegyüttesében kapott helyet. Júniustól egy éven keresztül két új, speciális kiállítás várja az érdeklődőket: a Kortárs dizájn mérföldkövei (Milestones in Contemporary Design) és a Dizájn a színpadon (Design on Stage), ezek részeként a Honda e és a CBR1000RR-R Fireblade SP is megtekinthető lesz. Természetesen minden kollekció messze átlagon felüli értéket képvisel és a 2020-as Red Dot győzteseket egytől egyig felsorakoztatja.