Eger - Pneumobilok versenyeznek a hétvégén

by Szélpál Imre

pneumobil1Mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott járművek csapnak össze ismét Egerben, május 5-6-án negyvennyolc csapat áll rajthoz a X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen. Normál és szenior kategóriában, három versenyszámban mérhetik össze a tudásukat az egyetemisták. Tizedik alkalommal szervezi meg az Aventics Hungary Kft. a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt május 5-6-án, Egerben. Az AVENTICS jogelődjének munkatársai 2008-ban olyan lehetőségeket kerestek, melyekkel szorosabb kapcsolatot tud kialakítani a cég a hazai felsőoktatási intézmények és a pneumatika világa között. A termékek népszerűsítése mellett a gyár a gyakorlatorientált képzést kívánta erősíteni az egyetemek és diákjai számára. Ekkor született meg egy olyan jármű gondolata is, melynek működését pneumatikus hajtás biztosítja, így jött létre a Pneumobil. Az első Pneumobil Verseny tíz hazai egyetem tizenhat csapatának részvételével zajlott. Olcsó, könnyűszerkezetes megoldások jellemezték a diákok által készített első járműveket.
pneumobil2A jubileumi versenyen idén már negyvennyolc csapat állhat rajthoz, ennyien készítették el ugyanis azt a videó anyagot, ami április végén igazolta: mozgóképes a járművük. A nevezések összesen huszonöt felsőoktatási intézményből érkeztek, köztük hat ország (Románia, Csehország, Lengyelország, Észtország, Litvánia, Lettország), tizenhét külföldi egyetemével. Tavaly vezették be a szervezők a projekt alapú munkát, így a teljes felkészülést e szemléletben kell a résztvevőknek menedzselni. Az előkészületi szakaszban a korábbinál összetettebb feladat várt idén is a nevezőkre: időtervet, költségvetést, komplett projekt leírást kellett tartalmaznia a beadott pályázatoknak, amit május 5-én személyesen is prezentálnak majd a négyfős csapatok. A X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen három számban mérik össze tudásukat az egyetemisták: a hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik a legnagyobb távolságot lesz képes egy palacktöltettel megtenni a kijelölt pályán. 2016-ban 11.829 métert ment a győztes csapat, a kötelező minimális 15 km/h sebességet betartva. Az ügyességi futam három menetből áll, a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási szám után pedig az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti.
pneumobil3A zsűri a versenyszámok győztesei mellett összesítésben a legjobb pneumobilt, emellett a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést díjazza. "Tíz évvel ezelőtt azzal a szándékkal hoztuk létre a Pneumobil Versenyt, hogy játékos módon nyújtsunk gyakorlati lehetőséget a hallgatóknak, hogy kockázat nélkül kipróbálhassák magukat mérnökként. A kezdeti célokat azonban kinőtte az évente rendezett megmérettetés, immáron a munkaerőpiacon is meghatározó szerepe van a Pneumobilnak, értékes gyakorlatnak számít ugyanis a futam a munkáltatók szemében" - mondta el Gödri István, a versenyt szervező Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. "A versenyszabályzat évről évre szigorúbb, mert a járművek sebessége folyamatosan nő. Tavaly már ötven kilométer/óra fölötti tempót is mértünk, ami miatt növelnünk kell a biztonsági előírásokat. Éppen ezért például idén versenyezhetnek utoljára quad kialakítású pneumobilok, jövőre kizárólag olyan járművek lesznek építhetőek, amik jobban védik a sofőröket" - tette hozzá.
pneumobil4A versenyhétvége programja:
2017. május 5., péntek - Dobó tér, Eger

14.00-17.00 Vidám, játékos feladatok:
16.30-17.00 Pneumobilok látványos felvonulása a belvárosban
17.00-17.30 Hivatalos versenymegnyitó
18.00-21.00 Hőlégballon a város felett
(Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén, a program másik időpontban lesz megtartva.)

2017. május 6., szombat – Érsekkert, Eger

10.00-10.30 Ünnepélyes megnyitó
10.00-15.00 Tízpróba: Pontgyűjtés és ajándékok
10.30-15.30 Pneumobil futamok - távolsági, ügyességi, gyorsulási
12.00-12.30 Rajzverseny és Szakmák vetélkedője eredményhirdetés
15.30-16.30 Táncbemutató és VIP futamok
16.30-17.00 Tízpróba fődíj sorsolás
17.00-18.00 Eredményhirdetés

AV pneumobil program 2017