BMW - Szoftverfrissítés 1,3 millió modellhez

by Szélpál Imre

2021. június 1-jén a bajor prémiumgyártó új szoftverfrissítést adott ki a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítéseken (Remote Software Upgrade) keresztül. Az újítás világszerte 1,3 millió olyan BMW modellt érint, amelynek fedélzetén a BMW Operációs Rendszer 7 fut.

bmwszoftver2

A frissítés további négy országban teszi elérhetővé az Amazon Alexát, miközben számos fejlesztést is tartogat. A BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer úticél-bevitelénél alkalmazott, hagyományos képernyő-felosztás visszatért. A legújabb szoftverfrissítés a Version 21-03 szoftververziót telepíti fel azokban a BMW modellekben, amelyekben a BMW Operációs Rendszer 7 fut. A frissítés Németországban indult június 1-jén és fokozatosan érkezik meg a BMW ConnectedDrive összes piacára. A frissítés világszerte több mint 1,3 millió BMW modellt és több mint 20 típust érint. A bajor prémiummárka ügyfelei immár az autóban is elérhetik az Amazon Alexa összes jól ismert és közkedvelt funkcióját: újabb tételekkel bővíthetik bevásárlólistájukat, elolvashatják a híreket, elindíthatják a zenelejátszást és vezérelhetik az okosotthon számos kompatibilis eszközét. Az Amazon Alexa eddig a Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban forgalomba helyezett, BMW Operációs Rendszer 7 technológiával felszerelt BMW modellekben volt elérhető, a legújabb szoftverfrissítés azonban további négy országgal bővíti ezt a kört: Franciaországgal, az Egyesült Államokkal, Kanadával és Brazíliával. A BMW Maps felhőalapú navigációs rendszert 2020 közepén tette elérhetővé a bajor prémiumgyártó a BMW Operációs Rendszer 7 technológiával felszerelt modellekhez.

bmwszoftver3

A BMW Maps jelentősen gyorsabb és pontosabb útvonaltervezést tesz lehetővé, köszönhetően annak, hogy a valós idejű forgalmi információkat intelligens előrejelzésekkel egyesíti. A felhőben több mint 120 millió úti cél található, amelyeket értékelések, információk és képek egészítenek ki. Az úti célok folyamatosan naprakész adatbázisa hetente többször frissül. Az úti célt legegyszerűbben a BMW Intelligent Personal Assistant digitális társsal folytatott természetes párbeszédben adhatják meg a bajor prémiummárka ügyfelei, a BMW Maps fejlesztői azonban az érintőképernyő és a BMW Controller forgótárcsájának alkalmazását is minden korábbinál egyszerűbbé tették. Első ízben került be a programba például az egyoldalas keresőablak, amely az online keresések mintájára teszi lehetővé az ügyfelek számára a kívánt úti célok címének vagy nevének kiválasztását. A lehetséges úti célokat mesterséges algoritmus szűri ki az adatbázisból. A BMW számos ügyfele azonban hiányolta a BMW Maps úticél-bevitelénél korábban alkalmazott, hagyományos (ország, város, utca, házszám) képernyő-felosztást. A BMW elsődleges célja, hogy minden körülmények között a lehető legjobb élményt kínálja ügyfeleinek, a termékmenedzserek és –fejlesztők ezért úgy döntöttek, hogy újratervezik a BMW Maps hagyományos képernyő-felosztását és ismét elérhetővé teszik azt az egyoldalas keresőablak mellett. A BMW Maps újításai a legújabb szoftverfrissítéssel aktiválódnak a BMW Operációs Rendszer 7 technológiát futtató, érintett BMW modellekben. 

bmwszoftver4

A legújabb szoftverfrissítés egyik újításaként a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning) beállításai immár tartósan elmenthetők. Ha a bajor prémiummárka ügyfele nem kívánja használni a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert, elegendő azt deaktiválnia a technológia menürendszerében és a vezetést támogató rendszer egészen addig nem aktiválódik, amíg a BMW ügyfele azt ismét be nem állítja. A legújabb szoftverfrissítés a Bluetooth-technológián keresztül csatlakoztatott Android okostelefonokkal (Android 11) lejátszott médiatartalmak esetén jelentkező kijelzőhibát is kiküszöböli. A frissítés után a tartalmak lejátszását művészi borítók színesítik a fedélzeti operációs rendszer központi kijelzőjén. Néhány, BMW Operációs Rendszer 7 technológiával dolgozó BMW modell központi kijelzőjén a Surround View funkció nem tökéletesen volt pozícionálva. A minőségi frissítés részeként a fejlesztők ezt is tökéletesítették.