Hyundai Jön a felcsúsztatható csomagtérajtó?

A Hyundai csoport újító szellemiségét mi sem bizonyítja jobban, mint azok a szabadalomra benyújtott legújabb tervei, amelyekből most néhány kiszivárgott. 

hyundai sliding tailgate1

Az első ilyen az a csúsztatható hátsó csomagtérajtó, amihez hasonlót legutóbb 1996-ban a porsche mutatott be az akkori 911 Targa modellen. A Targa hagyományos, levehető tetőpanelje helyett a 993-as sorozatú 911-es olyan üvegtetővel volt felszerelve, amely óriási napfénytetőhöz hasonlóan hátra csúszva a hátsó ablak fölött állt meg. A még 2021 januárjában benyújtott szabadalmi bejelentés alapján a Hyundai mérnökeinek hasonló ötlete támadt, csak épp crossoverekhez illeszkedve és fordítva. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához benyújtott "Csúsztatható csomagtérajtó" egy olyan mechanizmust ír le, amellyel a csomagtérajtó felsiklana a tetőn ahelyett, hogy az ajtó zsanérján keresztül felnyílna.

hyundai sliding tailgate2

A kinyitás helyett felcsúsztatással a szabadalmi bejelentés azt sugallja, hogy az ajtó könnyebben és olyan helyeken is nyitható, ahol a jármű mögötti akadályok megakadályozhatják a hagyományos ajtó teljes kinyitását. A mechanizmus egyszerű, a csomagtérajtó tetején lévő rövid kar meghajlik, hogy az ajtó felső szélét a tető fölé emelje. A kar alja síneken csúszik a jármű tetejének szélei mentén, a csomagtérajtó alsó éle pedig követi a csomagtér széleit. A képek alapján a csomagtérajtó teljesen nyitott helyzetben a tető felett helyezkedik el.

Pin It