Volvo Cars Recharge Bőr nélkül

A Volvo Cars állatvédelmi megfontolásokból teljesen bőrmentes kivitelűvé teszi tisztán elektromos járműveit.

volvoconceptrecharge04A Volvo Cars tisztán elektromos járművei etikai megfontolásból óvják az állatok jogait: a C40 Recharge modellel kezdődően minden ilyen új Volvo teljes mértékben bőrmentes lesz. A teljes bőrmentességre irányuló törekvéseinek keretében a Volvo aktívan keresi a hasonlóan kiváló minőségű, fenntartható alternatívákat. A skandináv márka célja, hogy 2025-re új járműveinek fedélzetén 25 százalékban újrahasznosított vagy bio alapú anyagokat használjon fel, hozzájárulva ahhoz a végső célkitűzéshez, hogy az autógyártó 2040-re teljesen körkörössé tegye működését. Klímavédelmi terveinek keretében a közvetlen beszállítói – köztük a nyersanyag-beszállítók – elé is ambiciózus célt tűzött ki a Volvo: 2025-re tevékenységeiket 100 százalékban megújuló energiaforrásból kell fedezniük.
volvoconceptrecharge07A vállalat bőrmentes belső terekre történő átállását a szarvasmarha-tenyésztés negatív környezeti hatásai, így az erdőirtások miatti aggályok is motiválták. A becslések szerint az üvegházhatást súlyosbító gázok emberi tevékenységekre visszavezethető globális kibocsátásának mintegy 14 százalékáért az állattartás tehető felelőssé; ennek jelentős részét a szarvasmarha-tenyésztés adja.
volvoc40recharge23A Volvo Cars által alkotott, Nordico névre keresztelt új beltéri anyag újrahasznosított műanyagokból (pl. PET-palackok) készített szövetszálakból, svédországi és finnországi fenntartható erdőkből származó bioanyagokból, valamint a borászatban használt dugókból visszanyert parafából készül, új mércét állítva a prémium autóipari belsőépítészet számára. A Nordicóval elsőként a Volvo új generációs típusainak fedélzetén találkozhatunk majd.
volvoc40recharge10A Volvo folytatja azon törekvését is, hogy teljesen nyomon követhetővé és állatbaráttá tegye gyapjúbeszállítói hálózatát, és ennek égisze alatt továbbra is kínálni fog tanúsítottan felelősségteljes forrásból dolgozó beszállítóktól vásárolt gyapjúszöveteket. „Progresszív autógyártóként nem elég a CO2-kibocsátással törődnünk: a fenntarthatóság minden aspektusával foglalkoznunk kell.” – mondta Stuart Templar, a Volvo Cars globális fenntarthatóságért felelős igazgatója. „A felelősségteljes forrásokból származó nyersanyagok alkalmazása fontos része ennek a tevékenységnek; ide tartozik az állatok jogainak a védelme is. Azzal, hogy tisztán elektromos járműveink belső terében egyáltalán nem használunk fel bőrt, fontos lépést teszünk ezen probléma megoldása felé.”
volvoc40recharge24Emellett az állattartásból visszamaradt termékek alkalmazását is korlátozni kívánja a Volvo. Ezeket a melléktermékeket gyakran használják fel a műanyagok, gumi, valamint kenő- és ragasztóanyagok gyártásában, akár közvetlen alkotóelemként, akár az anyag gyártására vagy kezelésére szolgáló kémiai folyamat összetevőjeként. A vállalat azért döntött így, mert meggyőződése, hogy noha a bőrmentesítéssel fontos lépést tesznek a helyes irányba, ez önmagában még nem teszi vegánná az autó belső terét. „Az állatok védelmét elősegítő termékek és anyagok felkutatása komoly kihívásnak ígérkezik, ám ez nem jelenti azt, hogy ne kellene mindent megtennünk ennek a fontos problémának a megoldásáért.” – mondta Stuart Templar. „Olyan úton indulunk el, amelyen érdemes végig mennünk. Akkor tekinthetjük magukat valóban progresszív, fenntartható szemléletű vállalatnak, ha képesek vagyunk bonyolult kérdéseket feltenni, és azokra megkeresni a választ, legyen az bármilyen nehéz.”

Pin It