Lamborghini Sián Erről is lemaradtunk

Legalábbis a nagy többség! Mert már mind az utolsó szálig elkelt! Viszont létezik 63 igen-igen szerencsés ember, aki majd hazaviheti a Lamborghini első V12-es hibrid szuper-sportkocsiját, a Siánt.

lamborghinisián10Sián, avagy villám, villámlás - a bolognai dialektus szerint. Vagyis a Lamborghini szakított az eddigi névadási szokásaival, s híres bikák ünneplése helyett inkább a V12-es hybrid hajtóművet állítja középpontba. Talán nem véletlenül, a Sián az ikonikus V12-es erőforrást úttörő hibrid technológiákkal ötvözi, melynek eredményeképp megszületett a legerősebb Lamborghini, melyet valaha gyártottak.
lamborghinisián16A Lamborghini Sián csúcsteljesítménye ugyanis 819 lóerő, amit úgy értek el, hogy a sebességváltóba beépítettek egy 48V-os, 34 lóerős teljesítményű villanymotort, ami sokkal spontánabb, azonnali reakciókat eredményez. Emellett az alacsony sebességű manővereknél is besegít, így például hátramenet vagy parkolás esetén. A rendszer különlegessége, hogy a szokásos lítium-ion akkumulátor helyett a Sián egy innovatív szuperkondenzárort alkalmaz. Ezt a technológiát eredetileg az Aventadorban vezették be, ám mára drámai módon, mintegy tízszeresére megnőtt az energiatárolási kapacitása. Gyakorlatilag háromszor erősebb, mint egy azonos súlyú akkumulátor, viszont harmad olyan nehéz, mint egy ilyen teljesítményű hagyományos megoldás. Mivel a pilótafülke és a motor közé rejtették el, a tökéletes súlyelosztáshoz is hozzájárul. Egyébként a V12-es erőforrás teljesítménye is nőtt, immár 785 lóerős... Nem véletlen, hogy az olasz hybrid szuper-sportkocsi 2,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 350 km/h. A rugalmassága úgyszintén bámulatos: 30-ról 60 km/h-ra 2 tized másodperccel gyorsabb az Aventador SVJ-nél, 70-ről 120 km/h-nál pedig 1,2 szekundummal.
lamborghinisián07Az egyszerre jövőbe mutató és múltidéző dizájn hihetetlenül hatékony aerodinamikailag, a felhasznált anyagok - néhol - egyedülállóak és forradalmiak. Nem véletlen, hogy mind a 63 darab Sián a hivatalos premier előtt elkelt, ehhez az is hozzájárult, hogy a leendő tulajdonosok – a Lamborghini Centro Stile és a Lamborghini Ad Personam segítségével – teljesen személyre szabhatják az autójukat. Azaz nem lesz két egyforma darab belőle. A 2019-es Frankfurti Autószalonon debütáló újdonságot hamarosan részletesebben is bemutatjuk.