Sidebar

Friday, 02, Dec, 4:42 PM

22 évesen és egy naposan Kalle Rovanperä lett a valaha volt legfiatalabb FIA Rally Világbajnok, miután a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team pilótája és navigátora, Jonne Halttunen Új-Zélandon egy stílusos győzelemmel biztossá tette a cím megszerzését. Rovanperä, aki harmadik szezonjában tudta megszerezni a bajnoki címet a rally legmagasabb szintjén, több mint öt évvel fiatalabb, mint az előző rekorder, Colin McRae, aki 1995-ös győzelme óta tartotta ezt a csúcsot.

Rovanperä a WRC új, hibrid Rally1 korszakának első évében magasra tette a lécet, új-zélandi győzelme pedig már a hatodik diadala a szezonban a Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID volánja mögött. Azóta a tabella élén van, mióta februárban Svédországban februárban megnyerte a második fordulót, most pedig már két fordulóval az idei szezon vége előtt megszerezte a bajnoki címet. Az övé összesen a nyolcadik, sorozatban pedig a negyedik WRC cím, amelyet Toyota pilóta nyert meg. Az elmúlt 20 évben Rovanperä az első finn pilóta, aki megnyerte a világbajnokságot, és közülük is az első, aki egy Finnországban épített autó volánja mögött tette ezt. Rovanperä 2022-es jó szereplésének egyik kulcsfontosságú eleme volt a nehéz időjárási körülmények között produkált kimagasló sebessége. Ez pedig központi szerepet játszott az új-zélandi győzelmében is, amelynek sima, murvás útjaira 10 év után először tért vissza a WRC mezőnye. Miután a forduló leghosszabb, pénteki napját vegyes körülmények között összesítésben a negyedik helyen zárta, az esős szombati napon, amely egyben a 22. születésnapja is volt, remek teljesítménnyel átvette a vezetést, és csaknem fél perces előnyt épített ki.

Vasárnap az utolsó négy szakasz ismét nedves időjárást hozott, de Rovanperä megőrizte a vezetést a rally végét jelentő Power Stage előtt. Mindössze annyi volt a feladata, hogy megszerezze az első négy hely egyikét, és begyűjtsön legalább két pontot, ezzel biztossá téve a bajnoki címet. A finn azonban nem fogta vissza magát, és a leggyorsabb időt autózta, ezzel pedig a szezonban már hetedik alkalommal sikerült az élen végeznie a Power Stage szakaszokon. A tavalyi bajnok, Sébastien Ogier és navigátora, Benjamin Veillas idei negyedik szereplésükkel biztosították a kettős győzelmet a Toyota számára Új-Zélandon. A forduló elején az első helyért vívott szoros, négyes küzdelem tagjaiként fontos szerepet játszottak csapattársaik győzelmében azzal, hogy pontokat vettek el bajnoki riválisuktól. Az összesített kettős győzelem, valamint a Power Stage szakaszon elért első és harmadik leggyorsabb idők biztosították, hogy a csapat 81 pontra növelje gyártói bajnoki előnyét, miközben összesen 104 pont szerezhető még a hátralévő fordulókban.

Kalle Rovanperä (69-es rajtszámú autó pilótája)

„A legerősebb érzés most a nagy megkönnyebbülés. Annyira jó szezonunk volt, aztán néhány nehéz forduló jött, és most végre meg tudtuk csinálni. Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak, akik olyan gyors és megbízható autót készítettek erre a szezonra, ami azt jelentette, hogy csak élveznünk kellett a versenyzést. Ráadásul a nehezebb pillanatokban mindig hittek bennünk és támogattak minket. Nem gondolok túl sokat a koromra, de mégis különleges tudni, hogy ezt elérhettük. Sokat jelent, a világbajnoki cím az egyetlen célunk ebben a sportágban. Valójában egy kicsit idegesebb voltam pénteken, mint ma: akkor keményen kellett nyomnunk, hogy harcban tudjunk maradni, de ma már élvezhettük a versenyt.”

VÉGEREDMÉNY, ÚJ-ZÉLAND RALLY

  1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2 ó 48 p 01,4 mp
  2. Sébastien Ogier/Benjamin Veillas (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +34,6 mp
  3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +48,5 mp
  4. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1 p 58,8 mp
  5. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3 p 55,3 mp
  6. Hayden Paddon/John Kennard (Hyundai i20 N Rally2) +10 p 03,7 mp
  7. Lorenzo Bertelli/Lorenzo Granai (Ford Puma Rally1 HYBRID) +10 p 39,0 mp
  8. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +12 p 36,8 mp
  9. Shane van Gisbergen/Glen Weston (Škoda Fabia Rally2 evo) +13 p 28,8 mp
  10. Harry Bates/John McCarthy (Škoda Fabia Rally2 evo) +16 p 51,6 mp

Nem fejezte be Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

 

A Toyotával rally világbajnoki címet szerző pilóták:

1990: Carlos Sainz (Toyota Celica GT-Four ST165)

1992: Carlos Sainz (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)

1993: Juha Kankkunen (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)

1994: Didier Auriol (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)

2019: Ott Tänak (Toyota Yaris WRC)

2020: Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC)

2021: Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC)

2022: Kalle Rovanperä* (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

 

Mi következik?

Az október 20-23. között megrendezésre kerülő Spanyol Rally a szezon utolsó előtti fordulója lesz. A Barcelonától délre fekvő Salouban rendezett esemény sima és gyors aszfaltútjáról ismert, amelyek jellemzőikben hasonlítanak egy zárt versenypályához.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem