Sidebar

Friday, 07, Oct, 2:51 AM

Már a világpremierje előtti teszteken megfutotta a Nürburgring Nordschleife aszfaltcsíkján a BMW sorozatgyártású modelljei által mért eddigi leggyorsabb köridőt. A remek, 7 perc 20,207 másodperces eredmény nem véletlen, hiszen az M4 CSL sok mindenben osztozik az élvonalbeli futamokra tervezett testvérével, az M4 GT3-assal.

A fennállása 50. évfordulóját ünneplő eseménysorozat részeként a BMW M GmbH egy limitált szériás különkiadást is bemutatott, mely a sikeres, nagyteljesítményű sportautójának, az M4 GT3 műszaki platformjára épül. 550 lóerős maximális teljesítményével, intelligens könnyűszerkezetes járműépítésével, kétüléses kialakításával, típus-specifikus futómű-hangolásával és egyedülálló felszereltségével a génjeiben hordozza a versenypályás adottságokat.
A már legendás „CSL” megjelölés a „Competition”, „Sport” és „Lightweight” szavakra utal, kihangsúlyozva a súlycsökkentésre irányuló járműépítési vezérelveket és a motorsportban elért versenysikereket. A BMW M GmbH 1 625 kilogrammra csökkentette az új BMW M4 CSL saját tömegét, ami a megnövelt teljesítménynek hála, minden lóerőre csupán 2,95 kilogramm jut, tökéletes alapot ad a letaglózó vezetési élményhez. Többek között a mérnökök a BMW M4 Competition Coupé sportüléseit M Carbon kagylóülésekre cserélték, ezzel mintegy 24 kilogrammot spóroltak. A hátsós üléssort és a hozzájuk tartozó biztonsági öveket is eltávolították, az ultrakönnyű hátsó panel beépítése és a csomagtér átalakítása további 21 kilogrammos súlycsökkentést jelentett. A speciális könnyűfém keréktárcsák, spirálrugók és lengéscsillapítók mellé extrakönnyű M Carbon kerámia fékrendszer került, újabb mínusz 21 kilogramm. A hangszigetelés módszeres csökkentésével és az ultrakönnyű hangszigetelő anyagok használatával a fejlesztők körülbelül 15 kilogrammot, a szénszál-erősítésű műanyagok (CFRP) átfogó alkalmazásával pedig mintegy 11 kilogrammot spóroltak meg. A készítők a szénszál-erősítésű műanyagból készült tetőn túl az új BMW M4 CSL motorháztetejét, csomagtérajtaját és középkonzolját is eme csúcstechnológiás anyagból formálták meg. A sport kipufogórendszer titán hátsó dobjának köszönhetően több mint 4 kilogrammot fogyott az autó. A BMW hűtőrács, a hátsó lámpák, a szőnyegek és az automata légkondicionáló területén végzett részletes módosítások megint csak 4 kilogrammal apasztották a különkiadás saját tömegét.
Szériaként az új M4 CSL az exkluzív Frozen Brooklyn Grey metál karosszériafényezési árnyalatban ragyog, de a tervezők a szénszál-erősítésű műanyagból készült karosszériaelemek és karosszéria-kiegészítők felületét számos helyen láthatóan hagyták. Ilyen például a motorháztetőbe vésett két mélyedés, amelyeket piros kontúr hangsúlyoz ki, de ugyanez az szín a tetőn, a küszöbtoldatokon, a fekete típusjelölések kontúrjain, valamint az első lökhárító nyílásain is visszaköszön. Alternatívaként egyébként Alpine White akril és Sapphire Black metálfényezés is elérhető, opcióként pedig BMW Laserlight lézerfény-technológia is rendelhető. A különleges fényszórók nem fehér, hanem sárga árnyalatban pompáznak, legyen szó akár az ajtók kinyitására aktiválódó fényjátékról, akár a tompított vagy a távolsági fényről. A dizájnerek ezzel a sikeres GT versenygépek emlékét idézik. A hátsó lámpák is spécik: a készítők az üvegburkolatukba bonyolult fényszálakat szőttek, amelyeket lézertechnológiával világítanak meg, így a felületük struktúrája szinte életre kel. A technológia olyan egyedi fényjátékot garantál, hogy az sötétben már messziről felismerhető.
Az új M4 CSL erőforrásához ugyanaz a magas fordulatszám-tartományig kalibrált, BMW M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, soros hathengeres szolgáltatta az alapot, mely a BMW M4 GT3 versenyautóét is. A motorban rejlő jelentős teljesítmény-tartalékok lehetővé tették, hogy a mérnökök anélkül fokozzák a teljesítményét, hogy stabilitása és tartóssága terén bármiféle kompromisszumot kötnének. Ehhez a két darab egycsatornás (mono-scroll) turbófeltöltő maximális töltési nyomását 1,7 barról 2,1 barra emelték, a motorvezérlő elektronikában pedig speciális módosításokat hajtottak végre. Így az aggregát 650 Nm csúcsnyomatékot ad le percenkénti 2 750 és 5 950 főtengely-fordulat között, amelyhez percenkénti 6 250 főtengely-fordulatnál 405 kW / 550 lóerő maximális teljesítmény társul.
A motorblokk zárt tetős kialakítása nagymértékben növeli az egység merevségét, a kovácsolt, könnyűszerkezetes főtengely pedig még az extrém nagy forgatónyomatékkal is megbirkózik. M-specifikus alkatrész még a háromdimenziós nyomtatással készült hengerfej is.
A hajtáslánc hűtési és kenési rendszerét az intenzív versenypályás használat követelményei szerint tervezték át a mérnökök. Az elektronikusan vezérelt szelepekkel dolgozó, dupla végződésű sport kipufogórendszer és a súlyoptimalizált, titán hátsó dob olyan versenypályás orgánumot garantál.
A soros hathengeres benzinmotor erejét egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A motor és a váltó egyedi rögzítési megoldásai még a legdinamikusabb vezetési szituációkban is garantálják a vérpezsdítően dinamikus menettulajdonságokat.
Az M4 CSL futóművét ugyancsak részletekbe menően továbbfejlesztették az M GmbH szakemberei. Természetesen figyelembe vették a modell jelentős mértékben lecsökkentett saját tömegét és megnövelt karosszériaváz-szilárdságát, például áttervezett merevítések emelik új dimenzióba a futómű-technológia stabil bekötéseit. A kormánymű pontosságát, a kanyarodás közben fellépő oldalirányú erőhatások csillapítását, a spirálrugók és a lengéscsillapítók reakcióit, illetve az egyes kerekek tapadását a féltengelyegyenként hangolt kinematika, valamint a típus-specifikus kerékdőlés-szögek, lengéscsillapítók, kiegészítő rugók és keresztstabilizátorok összehangolt rendszere optimalizálja. Mindezt a BMW M4 Competition Coupé modellhez képest 8 milliméteres hasmagasság-csökkentés egészíti ki. Ráadásul széria az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal dolgozó, adaptív M futómű, az M-specifikus Servotronic funkcióval és változó áttétellel dolgozó, elektromechanikus szervokormány, valamint az M Carbon kerámia fékrendszer is.
Az M4 CSL alapfelszereltségeként kínált, versenypályára optimalizált M Traction Control tapadás-vezérlése lehetővé teszi, hogy a pilóta a saját preferenciái szerint állítsa be a kipörgésgátló rendszer közbeavatkozásának határértékét. Száraz útfelületen az 1-5 közötti érzékenység látványos megcsúsztatásokhoz segíti a vezetőt. A 6-10 közötti érzékenységet a mérnökök a túraautó-sofőrök számára kifejlesztett alkalmazása szerint álmodták meg, a legideálisabb útviszonyok és gumiabroncs-hőmérséklet esetén maximális tapadást és iránystabilitást biztosítva. Alapra exkluzív keresztküllő-dizájnú, kovácsolt BMW M könnyűfém keréktárcsákon gurul a bajor újdonság, melyeken nagyteljesítményű gumiabroncsok feszülnek, elöl 275/35 ZR19, hátul pedig 285/30 ZR20 méretben.
Az M4 CSL felszereltségét a színtiszta sportosság, a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóság és az exkluzív hangulat közötti tökéletes egyensúly jegyében állították össze a tervezők. Az M Carbon kagylóüléseket szénszál-erősítésű műanyagból készült, rendkívül erős vázszerkezet és a komfortnövelő funkciók szándékos mellőzése jellemzi: a háttámlái fix szögben állnak, előre-hátra manuálisan mozgathatók, magasságuk pedig csak műhelyben, egy háromfokozatú csavarrögzítés útján állítható. Nem mellesleg a fejtámláik levehetők és hatpontos biztonságiöv-rendszerrel is felszerelhetők. Emellett Alcantara-borítású BMW M sportkormány, antracit árnyalatú tetőkárpit, szénszálból készült dekorbetétek, „CSL” emblémával ellátott középkonzol és hátsó panel, valamint M-specifikus kijelzők járulnak hozzá a koncentrált vezetési élményhez. A kibővített Merino bőrkárpitozás és a BMW M biztonsági övek ugyancsak az alapfelszereltség részei.
Az M-specifikus járművezérlő rendszer a járműbeállítási funkciók közvetlen elérése érdekében „M Setup” gombot, a leginkább kedvelt konfigurációk gyors aktiválása érdekében pedig a volánon két „M” gombot is tartogat. Feltétlen említést érdemel még az M Drift Analyser és M Laptimer funkciókkal dolgozó M Drive Professional rendszer, valamint a ROAD, SPORT és TRACK vezetési üzemmódok aktiválását kínáló „M Mode” gomb is. A BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés a 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és a 10,25” képernyő-átmérőjű központi kijelző párosával kecsegtet. Funkciói között a BMW Maps navigációs rendszer, a BMW Intelligent Personal Assistant, az okostelefon-integrálhatóság, a vezeték nélküli okostelefon-töltés és a WiFi csatlakozási lehetőség is megtalálható. Az M-specifikus tartalmakat kínáló BMW Head-Up kijelző és a BMW Drive Recorder extraként rendelhető.
Az új BMW M4 CSL komfortnövelő és vezetést támogató rendszerei kizárólag a lényegre összpontosítana: széria az automata légkondicionáló, a parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control), a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning) és a sebességhatár-kijelzés (Speed Limit Info). A kétzónás automata légkondicionáló, a Driving Assistant csomag és a parkolóasszisztens (Parking Assistant) az opcióként választható hozzá.
Az új BMW M4 CSL a május 20-22. között megrendezett Concorso d’Eleganza Villa d’Este első napján ünnepelte világpremierjét, ami a BMW M GmbH számára a fennállása 50. évfordulóját ünneplő eseménysorozat egyik fénypontja. 2022 júliusától a különkiadás pontosan 1 000 példányban lát napvilágot a BMW Group dingolfingi gyárában.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem