Sidebar

Friday, 07, Oct, 3:55 AM

Ha francia csók, akkor abszint. 

Az Absinthe La Fee Bohemian (0.7L 70%) egy hagyományos francia ital, mely egy párizsi lepárlóban készült, Grand üröm és más gyógynövények hozzáadásával. Minden lepárlást személyesen a világhírű abszint szakértő, Marie-Claude Delahaye hagy jóvá. Az eredeti, 19. századi recept szerint 68%-os alkoholtartalomra desztillálják; hígítás előtt egy tiszta, mély, lime szín jeleníti meg a vonzóan friss gyógynövények aromáját. Jeges víz hozzáadása után színe füstösen tejessé változik, a szájban kellemesen textúrált és diszkréten fűszeres ízek, köztük az ánizs dominálnak.
Az abszint (franciául absinthe, spanyolul absenta, németül absinth) eredetileg egy 45-74% közötti alkoholtartalmú égetett szesz, melynek készítésekor a fehér ürömfű (Artemisia absinthium) leveleit és virágait, az ánizs (Pimpinella anisum) és a római édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce) termését, valamint egyéb fűszereket használnak fel. Hagyományos színe zöld, ritkábban színtelen, ezért „a zöld tündérnek” (franciául la fée verte) is nevezik. Ízében általában az ánizs a legmeghatározóbb, amit az édeskömény és az ürömfű, majd a többi összetevő aromája követ, különösebb keserű mellékíz nélkül. Időnként tévesen likőrnek nevezik, mivel az abszint hozzáadott cukor nélkül készül, így a párlatok közé sorolandó. Nagy alkoholtartalmát a benne található nagy mennyiségű illóolaj teszi szükségessé, mert ezek hígításkor fehéren kicsapódnak a párlatból.

Fogyasztását gyakran szertartásos hígítás előzi meg, ugyanis ez a kicsapódás – az úgynevezett louche-hatás – látványosabb, ha a jeges vizet csak lassan adagolják hozzá. Az abszintot a 20. század első harmadában egy fiktív szindrómára, az abszintizmusra hivatkozva több országban is betiltották. Az ital állítólagos káros hatásaiért növényi összetevőit, főleg a fehér ürömfűben található tujont tették felelőssé, melyet azonban a korabeli és mai abszint egyaránt csak kis mennyiségben tartalmaz. Meghurcolása ellenére nincs bizonyíték arra nézve, hogy valaha is veszélyesebb lett volna más szeszes italoknál. Az abszint növényi összetevőinek – főleg az abszintizmus félreértelmezése miatt – ma gyakran hallucinogén és más pszichoaktív hatásokat tulajdonítanak, ennek azonban nincs tudományos alapja. Tilalmát mára a legtöbb országban eltörölték, és eredeti változatában is készíthető. A kereskedelemben abszintként árult italok jelentős része – a tilalom előtt és ma is – hamisítvány.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem