Sidebar

Friday, 07, Oct, 1:53 AM

Az alapoktól kezdve villanyautónak tervezték. Ám a Lexus RZ450e nem egyszerűen „lecserélte a hagyományos erőforrást egy akkumulátoros elektromos egységre, hanem sokkal tovább megy: kihasználva az új technológiákban rejlő lehetőségeket még izgalmasabb vezetési élményt kínál.

„Az lebeg a szemünk előtt a jövőre nézve, hogy az elektromos technológiát a járművek alapvető teljesítményének javítására használjuk fel, ezzel a jövő generációi számára is biztosítva a vezetés élményét.” – avat be minket Takashi Watanabe főmérnök a prémium gyártó tervezési filozófiájába. Így annak ellenére, hogy az RZ vérbeli Lexusként megőrzi a japán márka hagyományos értékeit, olyan forradalmi újdonságokat vezet be, mint az – opcionális – mechanikus összeköttetés nélküli kormányzás az egymozdulatos yoke kormánnyal. Persze, mindennek az alapját az új, dedikált elektromos platform jelenti. Nem csupán az alacsony súlyponthoz, lenyűgöző merevséghez és a hosszú tengelytávhoz járul hozzá, de nagy szabadságot ad a formatervezőknek is. Ennek jegyében az RZ újraértelmezi a Lexus jellegzetes orsó formájú hűtőmaszkját, a nyitott és világos utastér pedig letisztult egyszerűséget és igazi luxust kínál, kifejezve ezzel a Lexus Omotenashi vendégszeretetét és Takumi kézművességét.
A Lexus egyedi megjelenést és arányokat mutató „Next Chapter” dizájnnyelvének lényege az „akadálytalan E-mozgás”, amely a BEV modellek jellegzetesen erőteljes karakterét és kiváló gyorsulási képességét kívánja kifejezni. Már rögtön az orrkialakítása egyértelművé teszi, hogy egy akkumulátoros elektromos modellről van szó: a belső égésű erőforrás hiányában a dizájnerek lejjebb húzhatták az autó frontrészét és csökkenthették a légbeömlők számát. S mivel az RZ-nek nincs szüksége sok levegő-nyílásra, a jellegzetes, „orsóformájú hűtőrácsot” a karosszéria részévé tették, kontrasztos festéssel fokozva az egyediségét. Az első fényszórók is tökéletesen illenek az újszerű frontrészbe, a szélesebb kerékjárati ívek pedig – a kéttónusú fényezéssel egyetemben – az RZ erőteljes kiállását hangsúlyozzák. Az újdonság profilja, sziluettje igencsak kifinomult: míg az éles orr-rész erőt sugall és mozgásra ösztönöz, addig a masszívabb hátsó az olyan SUV jellemzőkre utal, mint a kiváló helykínálat és első osztályú praktikum. A 2850 milliméteres tengelytáv szintén nagy hatással van az összképre, hiszen alacsony súlypontot és kiváló súlyeloszlást ígér. Az alapra 18 colos kerekeket a tervezők gyakorlatilag kitolták a kocsi sarkaiba. Hátul a stabilitást fokozó, megosztott légterelő és a kasztni teljes szélességében végigfutó fénycsík világít rá az RZ elektromos karakterére.
Utóbbinak fontos része a Lexus Driving Signature filozófia is, melynek keretében a magabiztos viselkedést, a jó irányíthatóságot és a maximális kényelmet tartották szem előtt a fejlesztők. Takashi Watanabe főmérnök az úgynevezett „Természetes” teljesítménykoncepcióra épített az autót, arra koncentrálva, hogy a vezetési élmény természetesnek hasson, és az RZ pontosan a vezetőjének szándékait kövesse – többek között az opcióként elérhető, világelsőként bemutatkozó egymozdulatos, steer-by-wire kormányzás és a DIRECT4 összkerékhajtás segítségével. Ehhez jön még az e-TNGA elektromos platform és a padlóba integrált akkumulátorcsomag által garantált alacsony súlypont, ami ugyancsak kiváló egyensúlyt és reakciókészséget eredményez.
Visszatérve a folyamatos egyensúlyt és tapadást nyújtó DIRECT4 összkerékhajtáshoz, az RZ az első sorozatgyártású modell, mely megkapta a két e-Axle egység segítségével kialakított rendszert. Az e-Axle egy motorból, egy hajtóműből, valamint egy elektronikus vezérlőegységből álló kompakt, moduláris egység, ami a hajtott kerekek között elhelyezkedve csendes, hatékony és precíz teljesítményleadást biztosít. Ahogy az már fentebb kiderült, az RZ mindkét tengelyére jutott egy-egy ilyen, az első 204, a hátsó 109 lóerős, az összteljesítményük 313 lóerő. A DIRECT4 pedig motorvezérlő egységeket használ, hogy összegyűjtse, kielemezze és reagáljon az olyan adatokra, mint az autó sebessége, a kormányszög vagy éppen a G-erők, majd ezekből az információkból kiszámolja, és azonnal alkalmazza a megfelelő nyomatékelosztást a két e-Axle egység között. A forgatónyomaték aránya 0-ról 100, vagy 100-ról 0 százalékra ezredmásodpercek alatt változtatható, elöl és hátul egyaránt.
Az RZ mozgatásához szükséges energiát egy 96 cellából álló, 71,4 kW-os lítium-ion akkumulátor tárolja. Tartóssága kulcsfontosságú szempont volt, különös tekintettel arra, hogy 10 év után is tartsa az elvárható teljesítményt: a Lexus arra számít, hogy az RZ akkumulátora ilyen időtávban is megőrzi kapacitásának több mint 90 százalékát. A töltési időkkel és a hatótávolsággal kapcsolatos pontos adatokat később hozzák nyilvánosságra, de a gyár több mint 400 kilométernyi utazást ígér előzetesen – természetesen egy töltéssel, illetve WLTP ciklus szerint. Annak érdekében, hogy a vezető kihozhassa a „maximumot” az autójából, az RZ üzemmódjai között szerepel egy Range beállítás is. Ez az energiatakarékos ECO üzemmódra épül, de további szigorításokkal képes még nagyobb hatótávolságot biztosítani: korlátozza a sebességet, eltérő energiafelhasználási beállítást alkalmaz és kikapcsolja a klímaberendezést. A cél egyébként a 18 kW/100 kilométeres fogyasztás.
Az RZ legjelentősebb technikai újdonsága azonban vitathatatlanul a - várhatóan az év végétől rendelhető - egymozdulatos steer-by-wire kormányzási rendszer. Azaz nincs mechanikus kapcsolat és hagyományos értelemben vett kormányoszlop, a rendszer ehelyett elektronikus úton küldi a parancsokat a kormánytól a kerekeknek. A végeredmény: azonnali reakciók és még precízebb irányíthatóság.  További előny, hogy a rossz utak hatása jóval kevésbé érezhető a volánon, akárcsak az erős oldalszél, amit korrigál az autó, így biztosítva a stabilitást. A biztonság miatt sem kell aggódni a tulajdonosoknak, hiszen a Lexus egy vészhelyzeti tápegységet is biztosított a processzorok energiaellátása számára, ha a fő táppal akadna valami probléma.
Az opcionális egymozdulatos rendszer egy új yoke kormánnyal érkezik, ami kevesebb kormányforgatást igényel a pilóta részéről, hiszen az egyenesből mindössze 150 fokkal fordul el mindkét irányba, így feleslegessé téve az átfogást. A yoke „pillangó” formáját a Lexus Takumi pilótáinak segítségével alakították ki, általa sokkal jobb kilátás nyílik a műszeregységre és az útra is.
Az RZ vezetőtere a Tazuna koncepció evolúciójának tekinthető: az egész filozófiát a lovas által a ló irányításához használt gyeplővel végzett apró mozdulatok ihlették – ezt jelenti a „Tazuna” a japán nyelvben. A műszerek, a szélvédőre vetített vezetési információs egység és a 14” multimédiás képernyő elhelyezését is egyaránt optimalizálták a tervezők. A középkonzolon kerek kezelőszerve az ugyancsak a shift-by-wire, azaz mechanikus összeköttetés nélküli váltókar szerepét tölti be, ezzel is hozzájárulva a letisztult összképhez. Az utastér egyébként kifejezetten nyitott és világos, a felszabadult hangulatot pedig a különböző színek egész sorát felvonultató díszvilágítás teszi teljessé. A Lexus egy újfajta, In-ei névre hallgató világító betétet is megalkotott, mely a fény-árnyék játék segítségével képes eltérő hatást kelteni az ajtókon.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem