Friday, 27, Jan, 8:10 AM

Az éppen negyedszázada bemutatott vérpezsdítő és teljesítményorientált Civic Type R teljesen új megvilágításba helyezte a hot hatch fogalmát: noha a Civic sportváltozata kedvező árú, így – mindenki számára - elérhető modell, ugyanakkor valódi sportkocsi, mely magában hordozza a Type R szellemiségét.

A Type R név mindig is a lenyűgöző dinamika és a nagy teljesítményű erőforrás páratlan ötvözetét jelentette, nem véletlen, hogy az 1997-ben megjelent Civic Type R-t is folyamatosan tökéletesítették annak érdekében, hogy hamisítatlan vezetési élményt nyújtson az orrmotoros, esőkerék-hajtású autók osztályában. Így miközben hétfőtől péntekig eszményi társnak számít a mindennapi ingázáshoz, a hétvégén a versenypályán érzi magát igazán elemében.

EK9 (1997-2000): Megfizethető, széles körben elérhető Type R

A Type R típusjelzés az 1992-es Honda NSX Type R modellen tűnt fel először, s rögtön igen magasra tette a lécet a teljesítmény és a menettulajdonságok terén. A rajongók legnagyobb bánatára viszont rendkívül csekély példányszámban készült… Mindenesetre a Civic Type R tervezésekor ugyanaz az elv vezette a mérnököket, mint az Integra és az NSX esetében, azaz szerették volna magával ragadó vezetési élménnyel megajándékozni a Honda-tulajdonosokat.
A kizárólag Japánban forgalmazott EK9 számos különleges műszaki megoldást vonultatott fel, ilyen volt például a rendkívüli magas (116 LE/1000 cm3) literteljesítményű, 1,6 l-es DOHC-vezérlésű VTEC erőforrás, a mindössze 1050 kg-os saját tömeget eredményező, nyomás alatt hegesztett karosszéria, a részlegesen önzáró differenciálmű (LSD), valamint más típusokban nem alkalmazott, különleges felfüggesztés. Az EK9 meg is győzte a vásárlókat és az autós szakma képviselőit is – az orrmotoros, elsőkerék-hajtású, erőtől duzzadó ferdehátú sikerre ítéltetett...

EP3 (2001-2005): Piacra lép a Type R európai kiadása

Az első generáció kedvező fogadtatása után a Civic Type R második szériáját közkívánatra már Európában is forgalmazta a Honda, ebben nagy szerepet játszott az is, hogy a gyártása átkerült az Egyesült Királyságba. Az EP3 sorozatnál vezették be a vadonatúj, azóta már legendássá vált 2,0 literes, DOHC i-VTEC „K” sorozatú aggregátot, mely messze túlszárnyalta a hagyományos felépítésű, atmoszférikus, 2,0 literes erőforrásokat. Emellett továbbfejlesztett fékrendszer, precíz, hatfokozatú sebességváltó és – a felhasznált nagyszilárdságú acélnak köszönhetően – elődjéhez mérten 80 %-kal nagyobb torziós merevségű karosszéria jellemezte az újdonságot. Az állítható távtartókarral kiegészített első rugóstag, illetve a hátsó, kettős keresztlengőkaros felfüggesztés a friss fejlesztésű elektromos szervokormánnyal (EPS) és változó áttételű kormányművel (VGR) társítva pedig rendkívüli kezelhetőséget szavatolt az EP3-nak.

FN2/FD2 (2007-2011): Type R – Ugyanaz másként

A harmadik Civic Type R egyedülálló volt abban a tekintetben, hogy az európai és a japán változat jelentősen különbözött egymástól. Míg az itt kapható kivitel alapját az FN2 típuskódú ferdehátú adta - melynél megtartották az elődnél nagyszerűen bevált, 2,0 literes motort, viszont fontos változást jelentett a módosított padlólemez -, addig Japánban a lépcsőshátú FD2-re épülő Type R-t árulták. Utóbbi még sportosabb lett a nagyobb teljesítményű K20A erőműnek, a továbbfejlesztett, részlegesen önzáró differenciálműnek és a fáradhatatlan Brembo fékrendszernek köszönhetően.   Hogy mérsékeljék a szedán nagyobb tömegét, hagyományos hegesztés helyett több helyen szerkezeti ragasztót alkalmaztak, valamint a karosszéria egyes részeit alumíniumból készítették.

FK2 (2015-2017): Bemutatkozik a VTEC Turbo

A piaci igények és az új környezetvédelmi előírások arra sarkallták a Hondát, hogy turbófeltöltéses motort fejlesszen a Type R-hez. Hosszú és rendkívül aprólékos munkával született meg a K20C1 jelű, 2,0 literes, feltöltős erőforrás, mely 310 LE teljesítménnyel kápráztatta el a nagyközönséget. Annak érdekében, hogy a megnövelt teljesítményt minél hatékonyabban átvihessék az útra, kettős függőcsapszeges első rugóstagot és részlegesen önzáró differenciálművet építettek be, ezáltal számottevően csökkentették a nagy teljesítményű elsőkerék-hajtású autók irányítását megnehezítő, úgynevezett hajtási befolyást. A 2015-ös Civic Type-R mindössze 5,7 másodperc alatt gyorsult 0-ról 100 km/h-s sebességre, míg Brembo fékrendszere hatalmas, 351 mm-es átmérőjű első tárcsákra épült. Az FK2 nemcsak közúton bizonyított, hanem világszerte megannyi túraautós versenysorozat bajnoki címét elhódította.

FK8 (2017-2022) A kompromisszummentes ferdehátú sportautó 

5 évvel ezelőtt debütált a legújabb Civic Type R, az FK8. Ez messze túlszárnyalta a felmenőjét, az FK2-t, mivel immáron adaptív lengéscsillapító felelt az autó úttartásáért, a továbbfejlesztett K20C1 erőmű pedig 320 lóerőt adott le.  A még intenzívebb vezethetőségének érdekében pedig a mérnökök a leszorítóerőre fókuszáltak, így alakították ki a karosszériát és a módosították a padlólemezt, szinte teljesen laposra. Az FK8 az Egyesült Államokban is kapható volt, sőt a tengerentúlon adták el a legnagyobb mennyiséget ebből a Civicből.

FL5 (2022-) Sportosan tökéletes 2.0

Az idén bemutatkozó generáció a korábbi nemzedékek technikai vívmányaira épül, de még fejlettebb és kifinomultabb műszaki megoldások jellemzik. Ez a valaha készült leggyorsabb, legkezesebb, egyben leginkább magával ragadó Civic Type R, ismét új mércét jelentve a géposztályban. Vagyis egyértelműen felfedezhető rokonsága az éppen 15 éve megjelent FD2-vel.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem