Friday, 27, Jan, 8:01 AM

SL – a mágikus betűkombináció a Mercedes-Benz egyedülálló sportkocsi-hagyományának világhírű, mindenhol ismert és elismert megkülönböztető jegye – immár 70 éve. A szuperkönnyű modellek sikersztorija ugyanis az 1952-es 300 SL versenyautótól (W 194) kezdve egészen a mai Mercedes AMG SL-ig (232-es széria) bezárólag töretlen. A Mercedes-Benz Múzeum ezt a történetet meséli el az 5-ös Gyűjteményteremben a „Fascination SL – Egy álomautó 70 éve” kiállításával.

Sportosság a génekben

 1. március 12-én mutatta be a Mercedes Benz a vegytiszta versenyautóját, a 300 SL-t (W 194), mely azonnali sikereket aratott a szezonban. Ötből négy futamot megnyert, hármas diadalt aratott Bernben, négyest a Nürburgringen, míg a Le Mans-i 24 óráson és a mexikói III. Carrera Panamericán az első két helyet szerezte meg. Az évad első versenyén, ami akkoriban a Mille Miglia volt, „csak” a második és a negyedik helyen végzett. 1953-ra pedig el is készült a következő W194/11 prototípus, ám mivel a márka épp a Formula 1-be tartott, végül nem állt rajhoz. Mégis jelentős technikai lépést jelentett a W 196 és a W 196 S modellek felé vezető úton.
  A dicsőséges győzelmek után egyre többen „követelték”, hogy a Mercedes-Benz dobja piacra a versenyautók sorozatgyártású változatát, s a hangos többség imái meghallgatásra találtak. A stuttgarti gyártó már 1954-ben leleplezte a 300 SL Coupét, a gyorsan legendává váló „Gullwing” sportautót. A bukóketrec miatt jellegzetes sirályszárnyas ajtókkal szerelt típusból mindössze 1400 darabot gyártottak, így ma egy-egy klasszikus példány ára meghaladhatja az egymillió eurót.
  1954-ben, a Gullwing nyitott tetős változatáról is lerántotta a leplet a Mercedes-Benz, a 190 SL roadster hosszú utakon, nagy utazósebesség mellett is kiemelkedő kényelmet nyújtott az utasainak.
  1957-ben a 300 SL Roadster (W 198) váltotta le a Gullwing Coupét. Elődjéhez hasonlóan ez is Maximilian E. Hoffmann tervei alapján építették meg, s technikailag nagyrészt megegyezett a kupéval. Ám a bukóketrec oldalsó részének módosításával olyan mértékben csökkentették a mérnökök a „beszállási magasságot”, hogy már a komfortosabb bejutást garantáló, normál, elülső csuklópántos ajtókat építhették be a karosszériába.
  1963-ban a 230 SL (W 113) váltotta le a 300 SL Roadstert, illetve a 190 SL-t. Lenyűgöző sportosságával, kényelmével és biztonságával azóta is az SL hagyományok úttörőjének számít. Magas ablakaival és keskeny oszlopokra támaszkodó, opcionális keménytetejével az ázsiai pagodatetőkre emlékeztette a rajongóit a csillagos négykerekű, ami miatt hamar kiérdemelte a „Pagoda” becenevet.
  1971-ben érkezett meg az R 107-es széria, mely az SL történte során először nyolchengeres motorokat kapott (350 SL és 450 SL). Az 1974-ben megjelent 280 SL-ben mozgatásáról ugyanakkor egy hathengeres erőforrás gondoskodott, így a nyugodtabb és a dinamikusabb sofőrök igényeit is ki tudta elégíteni a kortalanul elegáns, nyitható tetejű, kétüléses kabrió. A 18 évig gyártásban maradt sorozat a törésteszteken is messze megelőzte kortársait.

Az SL hét évtizede egyenlő a technológiai újdonságokkal

A Mercedes-Benz az 1989-es Genfi Autószalonon rántotta le a leplet az SL legújabb nemzedékről (R 129). Automata bukókerete, mely – baj esetén - mindössze 0,3 másodperc alatt pattant elő (csukott tető esetén is), az iparág egyik vívmányának számított. Ám a jármű nem kizárólag emiatt számított telitalálatnak, a vevők „zabálták” a teljesítményét, a formáját, egyáltalán a tudását, így a teljes gyártási kapacitás sem volt elég az igények kielégítésére. Voltak ügyfelek, akiket a több éves szállítási határidő sem tántorított el a megvételétől. A 12 hengeres csúcskivitelek – a394 lóerős 600 SL/SL 600 és az 525 lovas SL 73 AMG - egyenesen legendának számítottak.
A 2001-ben debütált R 230 belső kód alatt futó SL-generáció legszembetűnőbb újítása az összecsukható acél-Vario teteje volt, melynek hála a vásárlók először élvezhették egy autóban a kupék, illetve kabriók által nyújtott örömöket. Dizájnja ráadásul tökéletesen ötvözte a hagyományokat a jövővel, miközben a motorkínálat javát már az AMG adta. A topon a 670 lóerős SL 65 AMG Black Series állt.
2012. januárjában, az SL hatvanadik születésnapján mutatták be az R 231-es sorozatot a detroiti Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalonon, melynek fejlesztésekor a tömegcsökkentésre fókuszáltak a Mercedes-Benz mérnökei.  Opcióként pedig olyan különleges extrák is rendelhetők voltak hozzá, mint a változtatható mértékben átlátszó MAGIC SKY Control tető.
Az utolsó verzió 2021-ben jelent meg, klasszikus vászontetővel és vitathatatlanul sportos karakterrel. A 2+2 üléses luxus-roadster mégis kiválóan alkalmas a mindennapi használatra, s akár összkerék-hajtással, AMG ACTIVE RIDE CONTROL felfüggesztéssel, hátsó tengely kormányzással és DIGITAL Light fényszórókkal megvásárolható. Egyelőre két AMG V8-as biturbó b

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem