Friday, 27, Jan, 8:33 AM

1982-es bemutatása óta több mint 14.000.000 darab talált gazdára belőle, ám a kisautók kategóriáját forradalmasító Corsa sikersztorijának még közel sincs vége. Ma a hatodik generáció elektromos kivitelén a sor, hogy elcsavarja a városlakók szívét.

Az eredetileg 1982-ben debütált Opel Corsa hatodik nemzedéke keresettebb, mint valaha: tavaly például a német piac legnépszerűbb kiskocsija volt, de az Egyesül Királyságban is elnyerte a legnagyobb példányszámban értékesített modell címét. Közben a villany Corsa-e kapta az Arany Kormánykerék 2020 díjat is, egyébként ez a változat teszi ki az eladásainak közel egynegyedét.
Ám ahhoz, hogy megértsük a Corsa 1982 óta tartó közkedveltségét, meg kell vizsgálnunk a Kadett történetét is, melyet eleve arra terveztek, hogy széles néprétegek számára hozza el az autózás lehetőségét, már azokban az időkben, amikor egy automobil birtoklása és maga az autóvezetés is luxusnak számított. Később azonban a vásárlók igényei – az anyagi lehetőségeik javulásával párhuzamosan - fokozatosan növekedni kezdtek. Így a 20. század második felében a valamikori kis Kadett egyre nagyobbá és erősebbé vált, minden generációjával egyre közelebb kerülve a kompakt kategóriához. Ez a növekedés és fejlődés teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a Kadett alá egy új, igazi klasszikus belépőmodell érkezzen a villámos márka kínálatába.
Itt volt hát az idő egy friss és eredeti kisautó, a Corsa bemutatására. Az első Corsa generáció első példányai 1982 őszén gördültek le a gyártósorról a márka új, Zaragozában működő üzemében. A eredmény pedig már ismert: az elmúlt 40 év alatt jóval több, mint 14 millió Corsa készült összesen, többségük Zaragozában és Eisenach-ban. Mindez jelentős mértékben azoknak az újdonságoknak köszönhető, amelyek korábban csak drágább típusokhoz voltak kaphatóak, viszont a Corsa szélesebb vásárlókörök számára is elérhetővé tette. Ilyen például a biztonsági felszerelések közül az ABS, vagy az első légzsákok, újabban pedig az előre néző, és a követési távolságra is figyelmeztető kamera, a táblafelismerő rendszer, a sávtartó, vagy az adaptív, és vakításmentes Intelli-Lux LED® mátrix fényszóró.

Első felvonás: Opel Corsa A 1982-1993

A mindössze 3,62 méter hosszú Corsa A kiváló arányokkal született: feltűnő, határozott élű kerékjárataival már-már raliautós hatást keltett, 0.36-os légellenállási együtthatója pedig minden bizonnyal rekord alacsony értéknek számított a méretosztályában. A vezető formatervező, Erhard Schnell sportos vonalú, élénk kisautót alkotott, határozott és férfias formákkal. A sorozat csúcsán a 100 lóerős Corsa GSi állt, és dízelmotoros verzió is szerepelt a kínálatban. A kétajtós ferdehátú és a lépcsőshátú mellé 1985-ben érkezett meg az ötajtós karosszériaváltozat. A Corsa A piaci sikereit jól jelzi, hogy összesen 3.100.000 darab kelt el belőle.

Második felvonás: Opel Corsa B 1993-2000

Az első sorozat férfias megjelenésének sikere ellenére Rüsselsheim-ban úgy döntöttek, hogy az utódnak kifejezetten nőiesnek kell lennie. Az Opel legendás formatervezője, Hideo Kodama a korábbinál jóval kerekdedebb és puhább megjelenést alkotott, feltűnő fényszóró “szemekkel” és szerethető ívekkel. A Corsa B tíz centivel volt hosszabb az A-nál, ezért utastere is több helyet kínált. Kategóriája biztonsági alapjait szintén újraírta, oldalütközés elleni védelmével, első légzsákjaival és blokkolásgátlójával. Bizonyos piacokon a ferdehátúak mellett lépcsős és kombi, valamint pick-up karosszériával is futott. A benzinmotorokon általánossá vált a befecskendezés és a katalizátor, a GSi immár hengerenként négy szeleppel „száguldott”, a dízelmotorokon pedig megjelent a turbó. A Corsa második sorozata világszerte kapós volt, összesen négymillió fogyott belőle.

Harmadik felvonás: Opel Corsa C 2000-2006

A “bevált csapaton ne változtass” elvét követve az Opel vezetése a C sorozat megtervezésével is Hideo Kodamát bízta meg, az új dizájn az elődére támaszkodott. A Corsa újra nőtt, ezúttal tíz centit nyúlt, egyúttal szélesebb lett, és a tengelytávja is gyarapodott. Természetesen a belseje ismét kényelmesebbé vált. A széria történetében most először a karosszériát teljesen galvanizálták. A kifinomult hengerenkénti négyszelepes ECOTEC benzinmotorok, és az új, közvetlen befecskendezéses turbódízelek nem csak erősek és takarékosak, de tiszta üzeműek is voltak, – valamennyi teljesítette az Euro 4-es emissziós norma előírásait. A Corsa C remekül szerepelt a piacokon, 2.500.000 példányt értékesítettek belőle összesen.

Negyedik felvonás: Opel Corsa D 2006-2014

Ettől kezdve a három- és az ötajtós karosszériaváltozat külön utakon járt: a kupés vonalú háromajtósok kifejezetten a sportos vevőket célozták meg, az ötajtós ezzel párhuzamosan tágas és teljes értékű családi autóvá lépett elő. Ugyanakkor a Corsa D nem nyújtózott túl a 4 méteres hosszon (egészen pontosan 3.99 m hosszú volt).  Az Opel ecoFLEX technológiáival felszerelt, takarékos erőforrásokban megjelent a startstop rendszer. A turbódízel motorral felszerelt 1.3 CDTI ecoFLEX változat vegyesüzemi fogyasztása - az NEDC ciklus alapján - mindössze 3.3 l/100 km, széndioxid kibocsátása pedig 88 g/km. A Corsa negyedik generációjából 2.9 milliót adtak el világszerte.

Ötödik felvonás: Opel Corsa E 2014-2019

A dinamikus, praktikus és stílusos Corsa E 1.00.000 értékesítési számával szintén bestsellernek számít. Az ötödik generáció ugyancsak Zaragozában és Eisenach-ban készült, egyúttal átlépte a 4 méteres hosszhatárt is. Nem csoda hát, hogy a 4,02 méteres E sorozat magas szintű kényelmet és komoly technológiai színvonalat kínált. A fűthető kormány, az ülésfűtés és az automata légkondicionáló immár természetes módon az elérhető felszerelések közé tartozott, csakúgy, mint a követési távolságra figyelmeztető előre néző kamera, a táblafelismerő rendszer és a sávtartó. A Corsa E konnektivitása is optimális az Apple CarPlay-en és az Android Auto-n keresztül, az IntelliLink infotainment rendszereinek sorában pedig 7 colos színes érintőképernyős változat is szerepelt. A sorozat első számú csúcsmodellje a 152 kW-os (207 LE) Corsa OPC, de rögtön utána ott a Corsa GSi, 110 kW-tal (150 LE-vel).

Hatodik felvonás: Opel Corsa F, elektromos hajtással is, 2019-óta

Az Opel a jövő kihívásaira is felkészült a Corsa hatodik sorozatával, amelyet 2019-ben a Frankfurti Autószalonon mutattak be. Az aktuális nemzedék tisztán akkumulátoros elektromos hajtással, teljesen emissziómentes kivitelben is elérhető, emellett az egyik különlegessége az adaptív működésű és vakításmentes Intelli-Lux LED® mátrix világítás. A fejlett vezetői asszisztensrendszerek sora szintén hosszú, automatikus vészfékkel, gyalogos felismeréssel és radaros adaptív sebességtartóval, így a vezetés nem csak biztonságosabb, de kényelmesebb is. 4.06 méteres hosszával az ötszemélyes Corsa kezelhetősége, letisztult kialakítása és praktikuma is változatlanul példaértékű. A kupés tetővonal 48 milliméterrel fut alacsonyabban a korábbi sorozaténál, anélkül, hogy ettől csökkenne a fejtér, hiszen a vezetőülés is 28 milliméterrel alacsonyabban helyezkedik el a korábbinál. Az alacsony tömegközéppont jótékonyan hat a menetdinamikai jellemzőkre és a kezelhetőségre is, a legújabb Corsa közvetlenebb és dinamikusabb élményeket kínál elődeinél. A siker receptjével a háttérben a villámos kisautó ismét kategóriája legsikeresebbje lett, miközben olyan piacokon, mint a német és a brit, a legnagyobb példányszámban értékesített autómodell címét is megszerezte.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem