Sidebar

Friday, 07, Oct, 3:35 AM

A robotizálz feltöltő állomás komoly segítséget jelenthet a mozgásukban korlátozott autósok számára.

Autónk megtankolása vagy az akku feltöltése a legtöbbünknek egyszerű feladat. Ám a mozgássérültek, mozgáskorlátozottak vagy idős emberek számára ez komoly kihívást jelenthet. Éppen ezért a Ford kifejlesztette egy robotizált töltőállomás prototípusát, ami az elektromos autó utasteréből, okostelefonon keresztül kezelhető. A technológia lehetővé teszi, hogy a mozgásukban korlátozott emberek a töltés teljes ideje alatt az autójukban maradhassanak, vagy akár ott is hagyhatják a járművet, amíg a robot elvégzi a feladatot.
A robotizált állomást a Ford egy olyan kutatási projekt keretében teszteli, melynek az a célja, hogy az elektromos autók emberi beavatkozás nélkül, az önvezető modellek pedig teljesen automatikusan tölthetők fel. Az első laboratóriumi tesztek után a Ford kutatói most valós helyzetekben próbálják ki a robotizált töltőállomást. Amikor az állomást aktiválják, a töltőpont fedele félrecsúszik, és a töltőkar (egy apró kamera segítségével) kinyúlik az autó töltőnyílása felé. A kísérlet során a vezetők a FordPass alkalmazáson 3 keresztül ellenőrizhetik az akku töltöttségi állapotát. A folyamat végeztével a kar visszahajlik a helyére.
A németországi Dortmund Egyetemen összeállított, egyedi készítésű robotizált töltőállomás a jövőben felszerelhető lesz a mozgássérültek részére fenntartott parkolóhelyeken, illetve a parkolóházakban vagy akár az autósok otthonában is. A technológia abban is segítséget nyújthat, hogy a nagyobb áramerősségű töltés révén jóval rövidebb idő alatt feltöltődjön az akkumulátor. Idővel a töltés akár teljesen automatikus folyamattá is válhatna, minimális vagy semmiféle beavatkozást nem igényelve a vezető részéről. Az autós egyszerűen csak elküldené a töltőállomásra a járművet, ami az erre szolgáló infrastruktúra segítségével önállóan eljutna oda, majd pedig visszatérne a kiindulási pontra.
Ez a projekt hatásosan egészíti ki a Fordnak az elektromosításért végzett elkötelezett munkáját, amelyben a töltőhálózat-működtető IONITY utánkövető projektje hasznos információkkal szolgál majd a jövőbeli fejlesztésekhez. A Ford azt is vizsgálja, hogyan kombinálható a robotizált feltöltő állomás a tavalyi Müncheni Autókiállításon bemutatott Automatikus Parkolóinassal.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem