Saturday, 04, Feb, 8:35 PM

Az AutoWallis Nyrt. árbevétele 44 százalékkal 209 milliárd forintra nőtt az első három negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A cég a jelentés apropóján kiadott közleményében kiemelte: a növekedés elsősorban organikus volt, de a második negyedévtől az akvizícióval megszerzett szlovén Avto Aktiv eladásai is növelték a számokat. A csoport nettó nyeresége több mint a háromszorosára 7,6 milliárd forintra, míg EBITDA-ja több mint a kétszeresére, 12,7 milliárd forintra ugrott - tájékoztattak. A teljes átfogó eredmény közel a négyszeresére 8,5 milliárd forintra emelkedett, amely az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forintra ugrását eredményezte, ez több mint a kétszerese a tavaly egész évben megtermelt egy részvényre jutó profitnak. Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy folytatódott az elmúlt negyedévek trendje, így az értékesítési számokat, az árbevételt és nyereséget tekintve is rekordévet zárhat a csoport idén. Megjegyezte, hogy az ősszel lezárt, illetve bejelentett akvizíciók is - Renault Hungária, Nelson flottakezelő üzletág, JóAutók.hu, Autó-Licit.hu - a kitűzött célok teljesülését támogatják. Arra is kitért: a növekvő infláció, az emelkedő finanszírozási költségek, a várakozások szerint közelgő gazdasági visszaesés óvatosságra inti az iparág szereplőit.

A nehézségek ugyanakkor katalizálhatják a már elindult konszolidációs folyamatot, amit a stabil tőkeháttérrel és finanszírozással rendelkező cég növekedési stratégiájának megvalósítása során kihasználna - tette hozzá. A társaság 27 százalékkal több, összesen 23 890 darab gépjárművet értékesített az első három negyedévben; az értékesítési számokat azoknak az autóknak a leszállítása is növelte, amelyeket nem adtak át időben a chiphiány és a háború miatt - magyarázták. A csoport átlagos létszáma a harmadik negyedévben 122-vel 828 főre nőtt. A cég a közép-kelet-európai régió 14 országában - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Bulgária, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Észak-Macedónia, Magyarország, Montenegró - gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen. Az AutoWallist a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik, a cég papírjai kedden 91 forinton zártak, az elmúlt egy évben 83 és 128 forint között változott az árfolyamuk.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem