Sidebar

Friday, 02, Dec, 4:24 PM

Megkezdődött a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár mintegy 23 ezer négyzetméteres új présüzemében, amely „helyi” alkatrészekkel látja el mind a Magyarországon készülő kompakt gépjárműveket, mind pedig a vállalat globális termelési hálózatának gyárait.

A 2020-ban bejelentett beruházás az eredeti terveknek megfelelően, két év leforgása alatt valósult meg. A 23 ezer négyzetméteres új présüzem nagyban hozzájárul a kecskeméti gyár termelési rendszerének rugalmasságához, ezzel is stabil foglalkoztatást és hosszú távú tervezhetőséget biztosítva a vállalat jelenlegi, illetve jövőbeli munkatársai számára. „Vállalatunk folyamatosan fejleszti magyarországi gyárát. A most átadott új présüzem nemcsak ennek a bizonyítéka, hanem a kecskeméti csapat nagyszerű teljesítményét is igazolja, amellyel ez a közösség kiérdemelte a vállalat bizalmát. Ugyanakkor a gyár stabil és rendkívül vonzó munkáltatói szerepe is tovább erősödik a beruházással” – mondta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.
A kecskeméti gyár második présüzemében egy olyan, csúcstechnológiás Servo présutca került kialakításra, amely biztosítja a présszerszámok telephelyek közötti cserélhetőségét, rugalmassá téve ezzel a termelést: a megrendeléstől a termelésen és a logisztikai folyamatokon át a karosszériaüzemnek való kiszállításig, minden folyamat elektronikus úton kerül rögzítésre és továbbításra.
Emellett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár új présüzemében egy lézer lemezvágó gépsor is helyet kap, amely feleslegessé teszi az eddig használt nagy vágószerszámok előállítását, ezzel ugyancsak hozzájárulva a hatékonyabb termeléshez és a rugalmasabb gyártáshoz.
A gyárban készülő kompakt gépjárművek a jövőben még a jelenleginél is nagyobb arányban állnak majd olyan alkatrészekből, amelyek kizárólag helyben készülnek. A présüzem ugyanakkor világszerte is növeli a „Made in Kecskemét” alkatrészek számát, hiszen a legkülönbözőbb préselt acél- és alumínium alkatrészekkel fogja ellátni a stuttgarti márka globális termelési hálózatát is. Ezek az alapanyagok tökéletesen megfelelnek a Mercedes-Benz járműveinek aktuális és következő generációjával szemben támasztott követelményeknek is, mind a formatervezés, mind a biztonság, a tömeg vagy a minőség tekintetében.
A működés során a vállalat nagy jelentőséget tulajdonít a fenntarthatóságnak is: a gyártási folyamatok során keletkező alumíniumhulladékot csaknem 100 százalékban újrahasznosítják. Ennek az energiaigénye csupán huszada a könnyűfém újragyártásához szükséges mennyiségnek és ez jelentősen hozzájárul a kecskeméti gyár már jelenleg is szén-dioxid semleges termeléséhez. Végül, de nem utolsósorban a Mercedes-Benz jelenlegi beruházási terve részeként egy több mint 1 milliárd euró értékű befektetéssel készíti fel gyárát a jövőbeli feladatokra, és ennek során épít a teljes mértékben megújuló energiaforrásokra. Ez egyértelmű jele annak is, hogy a vállalat elkötelezett Kecskemét és a régió foglalkoztatásának biztosítása mellett.

 

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem