Sidebar

Friday, 02, Dec, 6:14 PM

A design világának Oscar-díjaként is számon tartott ELLE Decoration International Design Awards végre megérkezett hazánkba: a BMW Group Magyarország kiemelt támogatása mellett szeptember 29-én átadták a magyar tervezők első EDIDA díjait. 

A világ közel harminc országában jelenlévő ELLE Decoration magazin 2003-ban hirdette meg első alkalommal nemzetközi designdíját, az ELLE DECO INTERNATIONAL DESIGN AWARDS-ot, vagyis az EDIDA-t. Az elismerésre minden évben 15 kategóriában szavaznak a különböző országok főszerkesztői, a díjakat pedig a milánói Design Weeken adják át. Az eltelt közel húsz évben az EDIDA a világ egyik legrangosabb szakmai elismerésévé nőtte ki magát, amely a designvilág nemzetközi élvonalába tartozó tervezőket, gyártókat és termékeket díjazza. A hazai designszakma legjobbjainak szeptember 29-én adták első alkalommal az EDIDA elismeréseket. Díjat kapott az év enteriőrje, márkája, designere, terméke, fiatal tehetsége és fenntartható design kezdeményezése is. Az EDIDA szakmai stábja minden kategóriában 5 jelöltet állított fel, a nyerteseket viszont a nagyközönség szavazhatta meg.

„Mérhetetlenül büszke vagyok rá, hogy alig egy évvel az ELLE Decoration újraindulását követően immár Magyarországon is megrendezhetjük a hazai díjátadót, aminek köszönhetően a legizgalmasabb tehetségeknek biztosíthatunk bemutatkozási lehetőséget – hazai körben, illetve az ELLE Decoration nemzetközi hálózata révén közel harminc országban világszerte” – mondta Osvárt Judit, az ELLE Decoration magazin főszerkesztője. A kultúra támogatása terén bő félévszázados múltra visszatekintő BMW hazai képviselete az esemény megszületését kiemelt támogatóként segítette. A díjátadó eseményen Salgó András, a BMW Group Magyarország kommunikációs vezetője adta át az Év designere elismerést Bertóty Eszternek, a gálaest vendégei pedig megtekinthették a bajor prémiumgyártó tisztán elektromos Gran Coupé modelljét, a BMW i4-et. Az év enteriőrje kategória győztese a Pine Weekendhouse lett, az év design márkája díjat pedig az Concrazy csapata vehette át. Bertóty Esztert választotta meg a közönség az idei év designerének, míg termék kategóriában a Relief Kályhacsempe kollekció győzött. Az év fiatal tehetsége Cserba Anna bútortervező művész lett, fenntartható kezdeményezés kategóriában pedig a Hello Wood csapat Kabinkája vihette haza az EDIDA díját. A kategóriában két magánlakást, az Onyx műhelyét és egy szekszárdi apartmanegyüttest is jelöltek, a kategória díját viszont végül a Pine Weekendhouse vehette át. A közönségkedvenc nyaraló modern és vintage elemek ötvözésével és különleges hangulatával nyerte el a rangos elismerést.

Zero waste designmegoldások, egyedi bútorok és hagyományos kézműves termékek is helyet kaptak az év márkáinak jelöltjei között. A legtöbb szavazatot a vidám és exkluzív designbeton bútorairól ismert Concrazy kapta. A kategória elismerését elsőként Bertóty Eszter vehette át, aki a fiatal belsőépítész-generáció egyik legtehetségesebb képviselője. Letisztult, skandináv stílusú enteriőrjei között magánlakásokat és vendéglátóipari helyeket is találunk. Különleges mezőnyből, zömében bútorok és textilek közül került ki győztesként az idei év design terméke, a Relief Kályhacsempe kollekció, amely egyszerre viszi tovább a csempegyártás tradícióit és elégítik ki a modern lakások igényeit. A közönség a hazai design szakma fiatal csillagai közül is választott: a díjat Cserba Anna vehette át, aki skandináv és japán stílusjegyeket ötvöző bútoraival lett a szavazók kedvence. A pandémia első hulláma inspirálta a kategória győztesét, a Hello Wood csapatának Kabinkáját. A környezetközpontú házakat több méretben is megrendelhetjük, alacsony energiafelhasználásúak és szinte bárhol felépíthetők.

Fotó: ELLE Deco

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem