Sidebar

Friday, 07, Oct, 3:04 AM

Azon kívül, hogy mindkettő négykerekű személyautó, nem sok – gondolhatnánk. Pedig van egy brit toplista, amelyen ez a két kocsi foglalja el az első két helyet.

Egy friss Confused-felmérés szerint ez a két karakteres, kiterjedt rajongótáborral rendelkező autó abban hasonlít egymásra, hogy az Egyesült Királyságban a ritkának számító (kevesebb, mint 100 regisztrált példány) autók közül rájuk indítják a legtöbb Google-keresést vásárlási vagy eladási céllal.

A piackutató cég nemrégiben készült tanulmánya elsőként az éves internetes keresések számát vizsgálta az Egyesült Királyságban regisztrált járművek számához viszonyítva. Ezen a listán az első helyet a Lexus első és mindmáig egyetlen középmotoros szuper sportautója, az LFA foglalja el. Annak ellenére, hogy 2012-ben, mindössze 500 legyártott példány után utód nélkül fejeződött be a gyártása, még mindig igen népszerű típusnak számít, évente 42 920 darab vásárlási vagy eladási célú Google-keresés irányul rá az Egyesült Királyságban. Mivel mindössze három darab LFA-t tartanak nyilván az országban, könnyen kiszámítható, hogy autónként 14 307 keresés létesült.
A Lexus elsősége annyira nem meglepő, lévén, hogy egy kis példányszámban gyártott, elképesztően magas technikai színvonalú, a szakma és a nagyközönség által is elismert, legendás típusról van szó, amelynek 560 lóerős V10-es szívómotorja sokak szerint az egyik legizgalmasabb hangú erőforrás, amit valaha sportautóba építettek. Az egy regisztrált autóra jutó, vásárlási vagy értékesítési szándékú keresések számának toplistáján a második helyet a McLaren P1 (4 példány, 3553 keresés/autó), a harmadikat pedig a Lamborghini Centenario (1 példány, 2880 keresés/autó) szerezte meg az Egyesült Királyságban.
Ám ha a keresések abszolút számát nézzük a ritka autótípusok között, akkor sokkal meglepőbb eredményre jutunk. Bár az első helyet így is toronymagasan a Lexus LFA foglalja el a közel 43 ezer keresésével, a második helyen viszont már egy olcsó autó, a 45 éve gyártásban lévő Lada Niva áll 25 100 kereséssel. Az összesen legyártott több mint 3 millió Niva közül az Egyesült Királyságban jelenleg 51 darab van forgalomban, így az orosz terepjáró az egy példányra jutó keresések számát tekintve csak a 17. helyet szerezte meg.
A ritka autókra irányuló Google-keresések toplistáján a harmadik helyen a Kia Stinger áll 24 660 kereséssel, de az egy példányra jutó keresések számát tekintve már csak a 16. helyezést szerezte meg a koreai autó (46 regisztrált példány, 536 keresés/autó).
Érdekesség, hogy az abszolút lista első 10 helyezettjébe egy Toyota is befért. Persze nem a Corolla vagy az Yaris, hanem a japán császár által is használt luxuscirkáló, a Century. Erre a típusra összesen 4940 keresés irányult, ami a 12 regisztrált példányra vetítve 412 keresés/autó arányt jelent (az egy példányra jutó keresések toplistáján ezzel a 20. helyet szerezte meg).

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem